26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Maagverkleinende operaties toch veilig

Vakgroep pleit voor heractivatie

Fa Si Oen.
Fa Si Oen.


WILLEMSTAD — Het bariatrisch programma (maagverkleinende operaties) van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) is kwalitatief gelijk aan de beste ter wereld.

Advertentie

De internationaal geaccepteerde mortaliteit voor laparoscopische bariatrische ingrepen ligt tussen de 0,5 en 2,5 procent.
Op Curaçao is de mortaliteit van de laparoscopische bariatrische ingrepen 0,3 procent. Dat blijkt uit een analyse van drie onafhankelijke arts-assistenten in het Sehos.
De vakgroep pleit voor de heractivatie van het programma dat door de Inspectie voor de Volksgezondheid vorig jaar is stopgezet.
Aan de hand van de claim van de Inspectie dat het programma onveilig zou zijn is er een volledig wetenschappelijke retrospectieve analyse verricht door drie onafhankelijke arts-assistenten in het Sehos, de resultaten zijn open en transparant geanalyseerd door de vakgroep chirurgie met het medisch stafbestuur en er is een externe validatie geweest van een internationaal expertpanel, bestaande uit bariatrische chirurgen uit onder andere Nederland, Brussel, Amerika, Colombia en Trinidad en Tobago.

Bij alle andere meetpunten, zoals overall-mortaliteit die bij ons 1,5 procent is, complicatieratio die bij ons 4,8 procent is en parameters voor het effect van de ingreep, zit het bariatrisch programma van de Sehos-groep in de excellente groep”, zegt hoofd van de vakgroep chirurgie Patrick Fa Si Oen.

Wij hebben onze outcome resultaten ook gemeten aan de hand van de Nederlandse meetlat en volgens de daar aangehouden normen zouden wij behoudens de volumenorm (het aantal dat je per jaar doet), die wij vanwege het feit dat wij een klein eiland zijn niet halen, als categorie 1 ziekenhuis gelden (beste keus ziekenhuis voor dit soort ingrepen). Dit goede resultaat komt door de gemeenschappelijke inzet van een heel team van operatieassistenten en anesthesisten en dus niet alleen de chirurgen. Dit onderzoek toont aan dat het bariatrisch programma van de aan het Sehos gelieerde chirurgen qua uitkomsten hoog kwalitatief en uitermate veilig is. De beslissing om het programma te stoppen en onveilig te verklaren van de ex-inspecteur is dan ook voorbarig geweest. De oneigenlijke manier waarop dat is gegaan, zonder enige substantie, onderzoek of vooroverleg met de vakgroep chirurgie of de Raad van Bestuur, heeft geleid tot onnodige schade en had voorkomen kunnen worden”, zegt Fa Si Oen.

De vakgroep chirurgie heeft zich vele malen sneller ontwikkeld dan de rest van het systeem kon bijhouden. De ontstane discrepantie met de rest van het systeem, waarbij bijvoorbeeld met een 30 jaar oud codeboek synchronisatieproblemen kunnen ontstaan, moet je zeker benoemen en oplossen. Daar hebben we het laatste jaar vanuit verschillende takken hard aan gewerkt, waarbij de proactieve houding van het medisch stafbestuur van het ziekenhuis en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) genoemd mag worden”, zegt Fa Si Oen.

Medische tuchtzaak

In deze synchronisatieproblematiek is zoals zo vaak in onze cultuur bilateraal pragmatisme de oplossing.
Dat pragmatisme kan leiden tot excessen is bekend, deze excessen die bij één chirurg zijn gevonden en oneigenlijk breed in de media zijn uitgemeten, vooruitlopend op enig gedegen onderzoek of beoordeling, zijn binnen de vakgroep besproken, benoemd en inmiddels afgehandeld in een besloten medische tuchtzaak.
Wat de vakgroep voorstaat is opbouw en verdere professionalisering van de reeds aanwezige kwaliteiten van het bariatrisch programma, waarbij ook het gedrag van de arts en patiëntbejegening in positieve zin gegarandeerd wordt”, zegt Fa Si Oen.

De vakgroep heeft aan de Inspectie een verbeterplan aangeleverd dat voortbouwt op het sinds enkele jaren geleden ingezette kwaliteitstraject, het vormen van een integrale poli voor bariatrische patiënten in het Sehos met peercontrol, en uniform beleid is daar onderdeel van.
Dit verbeterplan garandeert dat deze excessen niet meer zullen plaatsvinden.
Ook door aanpassingen in het datasysteem en afspraken met de SVB zal het onmogelijk zijn dat genoemde excessen nog kunnen plaatsvinden.
Met de Inspectie wordt er nu een gezamenlijk stappenplan afgewerkt om te komen tot een verantwoord heractiveren van het bariatrisch programma.

De heractivatie mag niet al te lang op zich laten wachten aangezien dit hoog complexe chirurgie betreft die ‘in de handen gehouden moet worden’. De goede resultaten zoals vandaag gepresenteerd mogen niet verloren gaan”, aldus Fa Si Oen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -