31 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 16:24

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Linda | Strijd tussen verdachten schietpartij luchthaven Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsLinda | Strijd tussen verdachten schietpartij luchthaven Curaçao

Hato Schietpartij
Hato Schietpartij

Nieuws uit Willemstad: Twee van de vijf verdachten van de massale schietpartij op 15 juli op de luchthaven van Curaçao hebben spijt betuigd. Ook hebben ze en belastende verklaringen afgelegd, voornamelijk over de andere verdachten.

Met gevaar voor eigen leven, want het duo wordt nu bedreigd door de anderen en is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst.

Twee doden
Dat komt naar voren tijdens de pro-formazitting van deze zaak. Bij de schietpartij op de luchthaven werden twee mannen vermoord, zeven omstanders raakten gewond. De vijf verdachten worden niet gelijktijdig behandeld. Het trio Adrian Martha – bijnaam Venenu of Poison –, Judrin Martis en Raily Bart komt in zandkleurig tenue van de SDKK-gevangenis de zaal binnen. De drie zijn boos, woest, want ze hebben niets met de schietpartij te maken, verklaren ze.

Boos
Was je er bij ofzo, bijt de 28-jarige Martis Officier van Justitie Gert Rip toe als hij het woord krijgt. Venenu wil vrijgelaten worden want hij heeft een twee maanden oude baby om voor te zorgen. Bart zit onophoudelijk te gapen. Als hij het woord krijgt, geeft hij aan ontzettend boos te zijn, want de man tegen wie bewijs zou zijn verzameld, loopt nog vrij rond, stelt hij.

Afrekening
De verdachte doelt op ene Fenix, waarvan de Officier bepleit dat de vijf verdachten op de bewuste dag bij zijn huis in Fuik hebben verzameld, waarna vanuit daar met een gestolen zwarte Kia Sportage en een witte Huyndai Accent naar Hato is gereden. Er waren drie automatische wapens, waarmee Venenu en Martis zouden hebben geschoten. Volgens Rip vloeit de afrekening voort uit een ruzie tussen de gangs Buena Vista City en No Limit Soldiers over veertig kilo cocaïne.

Spijt

Givency Maria, die samen met verdachte Renaldo Martina later wordt binnengebracht, bevestigt het betoog van Rip. Hij zou samen met Martina in de witte Hyundai naar de luchthaven zijn gereden, volgens Maria om iemand op te halen. Als ik wist wat ze wilden gaan doen, was ik niet meegegaan. Ik betreur was er is gebeurd. Ook Martina ging mee zonder te weten wat de bedoeling was, verklaart hij: Ik heb er erge spijt van, er zijn onschuldige mensen bij betrokken.

Slachtofferhulp
Jais Juliana en zijn neef Shantley Arnhem, beiden lid van Buena Vista City, werden door de NLS-leden doodgeschoten, betoogt Rip. Maar er raakten ook zeven omstanders gewond. Slachtofferhulp dient tijdens de pro-formazitting een machtiging in die als aankondiging geldt voor de vorderingen die deze slachtoffers zullen gaan indienen.

Aanklacht

Alle vijf verdachten worden verdacht van het medeplegen van moord c.q. doodslag van Juliana en Arnhem en van een poging tot doodslag van de zeven gewonde omstanders. Ook worden ze verdacht van een poging tot doodslag van de politieambtenaren Suarez en Balentina en van vernieling op Hato, bij het wegrijden door een dichte slagboom. Martis wordt tot slot verdacht van een poging tot doodslag van de man Eugenia, die op de luchthaven in een auto achter de verdachten aan reed.

Meer in februari ’15
Rechter Constantijn Van Dam-Van Isselt laat weten dat de inhoudelijke behandeling van de Hato-zaak op 23, 24 en 25 februari gehouden zal worden.

Bron: Linda

Door Anneke Polak

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties