27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 23:10

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoLevering van orthopedische kunst- en hulpmiddelen staat stil

Levering van orthopedische kunst- en hulpmiddelen staat stil

orthopedische hulpmiddelen-5WILLEMSTAD — De leveranciers van orthopedische hulpmiddelen op Curaçao luiden de noodklok.
De branche staat al sinds januari 2013 stil doordat publieke zorgverzekeraar SVB de machtigingen voor hulpmiddelen niet meer goedkeurt in afwachting van de nieuwe structuur die de basisverzekering ziektekosten met zich meebrengt.
Ook zijn de betalingen stopgezet.
Dit betekent dat de leveranciers geen inkomsten krijgen, aldus orthopedisch instrumentmaker Thomas de Windt.

De orthopedische werkplaatsen doen een beroep op de overheid en de SVB om met een sluitende procedure te komen en de tarieven te verhogen.
Volgens De Windt van Sentro Orto-Fisiko Kòrsou kan het zo niet verder.

orthopedische hulpmiddelen“Patiënten die afhankelijk zijn van orthopedische hulpmiddelen, zoals prothesen en beugels, kunnen al sinds januari 2013 niet meer geholpen worden.
Dit betekent dat een aantal mensen die gewoon functioneren in het arbeidsproces, nu acuut geconfronteerd worden met rolstoelafhankelijkheid en mogelijk baanverlies.
Patiënten kunnen na operaties geen hulpmiddelen meer krijgen voor de revalidatie en moeten langer in het ziekenhuis opgenomen blijven.
De kosten van de gezondheidszorg lopen dus op, terwijl de bedoeling van de invoering van de basisverzekering juist bezuiniging is.”

Onduidelijkheid
Volgens De Windt is de overgang van het oude ziektekostenstelsel naar de basisverzekering allerminst soepel verlopen.
orthopedische hulpmiddelen-2Bovendien weet niemand waar hij aan toe is.
Er heerst veel onduidelijkheid over welke hulpmiddelen vergoed worden en wat het tarief daarvoor is.

“Door deze ontwikkeling worden de zwaksten in de samenleving het eerst gepakt, terwijl de regering juist deze groep wilde ontzien”

, legt De Windt uit.

“Ook het patiëntentransport van het Wit Gele Kruis is stilgelegd. Patiënten kunnen niet eens vervoerd worden. De hulpverlening ligt stil en we weten niet voor hoe lang.”

Volgens De Windt kan de branche dit niet lang volhouden.

“Iedereen zit met de armen over elkaar. We kunnen niet werken, krijgen geen inkomsten, maar alle vaste lasten en premies moeten wel betaald worden.”

In een persbericht dat vanuit de branche is verstuurd wordt gemeld dat de leveranciers van orthopedische hulpmiddelen 2012 al met verlies hebben afgesloten. De tot voor kort gehanteerde tarieven waren niet kostendekkend en hebben al tot grote problemen bij de orthopedische werkplaatsen geleid.

Volgens de orthopedisch instrumentmaker ontbreekt er bij de SVB alle realiteitszin.
Zo zouden met de invoering van de basisverzekering de tarieven uit 1996 weer gehanteerd worden.
Dat is een lager tarief dan het laatst gehanteerde uit 2005.
Volgens De Windt denkt de overheid geld te besparen door de tarieven te verlagen, maar volgens hem zou de overheid meer voordeel behalen door efficiënter te draaien.
Door de papierverwerking bij de SVB sneller te laten verlopen zullen volgens hem de kosten in de gezondheidszorg dalen.

“Als de orthopedische werkplaatsen op Curaçao het niet meer kunnen volhouden en moeten sluiten, dan zullen alle patiënten naar het buitenland gestuurd moeten worden”

, aldus de branche.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties