WILLEMSTAD — De leveranciers van orthopedische hulpmiddelen op Curaçao luiden de noodklok.
De branche staat al sinds januari 2013 stil doordat publieke zorgverzekeraar SVB de machtigingen voor hulpmiddelen niet meer goedkeurt in afwachting van de nieuwe structuur die de basisverzekering ziektekosten met zich meebrengt.
Ook zijn de betalingen stopgezet.
Dit betekent dat de leveranciers geen inkomsten krijgen, aldus orthopedisch instrumentmaker Thomas de Windt.
De orthopedische werkplaatsen doen een beroep op de overheid en de SVB om met een sluitende procedure te komen en de tarieven te verhogen.
Volgens De Windt van Sentro Orto-Fisiko Kòrsou kan het zo niet verder.
“Patiënten die afhankelijk zijn van orthopedische hulpmiddelen, zoals prothesen en beugels, kunnen al sinds januari 2013 niet meer geholpen worden.
Dit betekent dat een aantal mensen die gewoon functioneren in het arbeidsproces, nu acuut geconfronteerd worden met rolstoelafhankelijkheid en mogelijk baanverlies.
Patiënten kunnen na operaties geen hulpmiddelen meer krijgen voor de revalidatie en moeten langer in het ziekenhuis opgenomen blijven.
De kosten van de gezondheidszorg lopen dus op, terwijl de bedoeling van de invoering van de basisverzekering juist bezuiniging is.”
Onduidelijkheid
Volgens De Windt is de overgang van het oude ziektekostenstelsel naar de basisverzekering allerminst soepel verlopen.
Bovendien weet niemand waar hij aan toe is.
Er heerst veel onduidelijkheid over welke hulpmiddelen vergoed worden en wat het tarief daarvoor is.
“Door deze ontwikkeling worden de zwaksten in de samenleving het eerst gepakt, terwijl de regering juist deze groep wilde ontzien”
, legt De Windt uit.
“Ook het patiëntentransport van het Wit Gele Kruis is stilgelegd. Patiënten kunnen niet eens vervoerd worden. De hulpverlening ligt stil en we weten niet voor hoe lang.”
Volgens De Windt kan de branche dit niet lang volhouden.
“Iedereen zit met de armen over elkaar. We kunnen niet werken, krijgen geen inkomsten, maar alle vaste lasten en premies moeten wel betaald worden.”
In een persbericht dat vanuit de branche is verstuurd wordt gemeld dat de leveranciers van orthopedische hulpmiddelen 2012 al met verlies hebben afgesloten. De tot voor kort gehanteerde tarieven waren niet kostendekkend en hebben al tot grote problemen bij de orthopedische werkplaatsen geleid.
Volgens de orthopedisch instrumentmaker ontbreekt er bij de SVB alle realiteitszin.
Zo zouden met de invoering van de basisverzekering de tarieven uit 1996 weer gehanteerd worden.
Dat is een lager tarief dan het laatst gehanteerde uit 2005.
Volgens De Windt denkt de overheid geld te besparen door de tarieven te verlagen, maar volgens hem zou de overheid meer voordeel behalen door efficiënter te draaien.
Door de papierverwerking bij de SVB sneller te laten verlopen zullen volgens hem de kosten in de gezondheidszorg dalen.
“Als de orthopedische werkplaatsen op Curaçao het niet meer kunnen volhouden en moeten sluiten, dan zullen alle patiënten naar het buitenland gestuurd moeten worden”
, aldus de branche.