30 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Leeflang waarschuwt voor doemscenario CBCS

HomeMediaLeeflang waarschuwt voor doemscenario CBCS

omayra-leeflangWILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang drong er deze week bij de regering op aan om een doemscenario bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te vermijden. Volgens Leeflang zal Curaçao, als er niets wordt gedaan, per 31 mei geen eigen commissarissen in de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank meer hebben.

Advertentie

Leeflang deed haar uitspraken tijdens de Centrale Commissie van de Staten, waarin werd stilgestaan bij het onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) bij de CBCS.
Het onafhankelijk Statenlid stelde weinig zin in de vertoning te hebben, maar gaf aan de resultaten van het onderzoek van onderzoeksbureau PwC af te wachten.
Maar waar Leeflang zich wel zorgen over maakt, zijn de gevolgen van een gedeelde Centrale Bank met St. Maarten voor Curaçao.
In dit verband verwees zij naar een brief van RvC-lid Jairo Bloem aan de Staten van Curaçao.
In de bewuste brief geeft Bloem aan dat de drie door Curaçao benoemde leden in de RvC op dit moment niet meer met of over de CBCSdirectie willen vergaderen.

De commissarissen stellen geen vertrouwen meer te hebben in de directeur van de Centrale Bank en daarom blijven zij weg bij vergaderingen. Per 31 mei zullen twee andere commissarissen volgens schema aftreden. Dit zal inhouden dat er maar twee leden over zullen blijven.

Leeflang omschrijft deze ontwikkeling als een gevaar voor het functioneren van de Centrale Bank. Het onafhankelijk Statenlid gaf aan dat zij op korte termijn een brief over deze zaak naar de regering zal sturen, opdat er zo snel mogelijk nieuwe RvC-leden van Curaçao in de CBCS worden voorgedragen en benoemd.

De commissarissen die op dit moment functioneren zijn degenen die door St. Maarten en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie zijn benoemd. Dit houdt in dat deze commissarissen ervoor zorgen dat de Centrale Bank blijft functioneren. Als onze Centrale Bank alleen van Curaçao zou zijn geweest, dan hadden wij hetzelfde debacle gehad als bij de Veiligheidsdienst Curaçao, die in 2010 door politieke bemoeienis werd vernietigd”, aldus Leeflang.

Leeflang benadrukt in een persbericht waarin zij terugblikt op de vergadering van gisteren, het belang van een stabiele centrale bank.

Zonder een stabiele centrale bank, zullen onze gulden en ook onze andere financieel-monetaire belangen gevaar lopen.”

Het debat van dinsdag werd in de middaguren geschorst, in afwachting van de beantwoording van tal van vragen die door de Statenleden werden gesteld aan de ARC-leden.
Het is niet bekend wanneer de vergadering hervat zal worden, maar de hoop is dat dit volgende week zal zijn.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties