27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 08:00

Laatste reacties

- Advertentie -

Leeflang waarschuwt voor doemscenario CBCS

omayra-leeflangWILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang drong er deze week bij de regering op aan om een doemscenario bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te vermijden. Volgens Leeflang zal Curaçao, als er niets wordt gedaan, per 31 mei geen eigen commissarissen in de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank meer hebben.

Advertentie

- Advertentie -

Leeflang deed haar uitspraken tijdens de Centrale Commissie van de Staten, waarin werd stilgestaan bij het onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) bij de CBCS.
Het onafhankelijk Statenlid stelde weinig zin in de vertoning te hebben, maar gaf aan de resultaten van het onderzoek van onderzoeksbureau PwC af te wachten.
Maar waar Leeflang zich wel zorgen over maakt, zijn de gevolgen van een gedeelde Centrale Bank met St. Maarten voor Curaçao.
In dit verband verwees zij naar een brief van RvC-lid Jairo Bloem aan de Staten van Curaçao.
In de bewuste brief geeft Bloem aan dat de drie door Curaçao benoemde leden in de RvC op dit moment niet meer met of over de CBCSdirectie willen vergaderen.

De commissarissen stellen geen vertrouwen meer te hebben in de directeur van de Centrale Bank en daarom blijven zij weg bij vergaderingen. Per 31 mei zullen twee andere commissarissen volgens schema aftreden. Dit zal inhouden dat er maar twee leden over zullen blijven.

Leeflang omschrijft deze ontwikkeling als een gevaar voor het functioneren van de Centrale Bank. Het onafhankelijk Statenlid gaf aan dat zij op korte termijn een brief over deze zaak naar de regering zal sturen, opdat er zo snel mogelijk nieuwe RvC-leden van Curaçao in de CBCS worden voorgedragen en benoemd.

De commissarissen die op dit moment functioneren zijn degenen die door St. Maarten en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie zijn benoemd. Dit houdt in dat deze commissarissen ervoor zorgen dat de Centrale Bank blijft functioneren. Als onze Centrale Bank alleen van Curaçao zou zijn geweest, dan hadden wij hetzelfde debacle gehad als bij de Veiligheidsdienst Curaçao, die in 2010 door politieke bemoeienis werd vernietigd”, aldus Leeflang.

Leeflang benadrukt in een persbericht waarin zij terugblikt op de vergadering van gisteren, het belang van een stabiele centrale bank.

Zonder een stabiele centrale bank, zullen onze gulden en ook onze andere financieel-monetaire belangen gevaar lopen.”

Het debat van dinsdag werd in de middaguren geschorst, in afwachting van de beantwoording van tal van vragen die door de Statenleden werden gesteld aan de ARC-leden.
Het is niet bekend wanneer de vergadering hervat zal worden, maar de hoop is dat dit volgende week zal zijn.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -