27 C
Willemstad
• maandag 12 april 2021 23:19

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsLC | Familie van vermoorde journaliste sleept premier Malta voor de rechter

LC | Familie van vermoorde journaliste sleept premier Malta voor de rechter

Saskia van Westhreenen | Leeuwarder Courant

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is speciaal rapporteur. Hij doet namens de Raad van Europa onderzoek naar het functioneren van de democratie en de rechtsstaat op Malta. Dinsdag hield hij een hoorzitting in Straatsburg.

Een corrupt bestuur en een wankele rechtspraak? Malta weet van de prins geen kwaad. De familie van Daphne Caruana Galizia, de in 2017 vermoorde onderzoeksjournaliste, sleept de Maltese premier nu voor de rechter.

De zoons Andrew en Matthew van Caruana Galizia eisen een openbaar onderzoek naar de moord. Het duurt allemaal veel te lang, stellen ze. Ze hebben grote zorgen over de onafhankelijkheid van het justitieel apparaat.

De moord op Caruana Galizia leidde het afgelopen jaar tot ijskoude verhoudingen met Friesland. Malta’s hoofdstad Valletta was net als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Een verzoeningsbezoek van minister Owen Bonnici aan Leeuwarden leidde tot niets.

Lees ook: Rapport Europa: overheid Malta niet zuiver op de graat

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is speciaal rapporteur. Hij doet namens de Raad van Europa onderzoek naar het functioneren van de democratie en de rechtsstaat op Malta. Dinsdag hield hij een hoorzitting in Straatsburg.

Bonnici was opgeroepen als minister van Justitie. Ook Peter Grech was present, de Maltese procureur-generaal.

Drie verdachten

In december 2017 werden op Malta drie verdachten aangehouden voor de liquidatie van Caruana Galizia, die algemeen wordt gezien als een politieke moord; de journaliste deed onderzoek naar corruptie en witwassen.

Europees online gok en belastingparadijs Malta heeft een overheid die niet zuiver op de graat is gebleken | © Joanna Demarco

Achttien maanden later zijn de verdachten nog altijd niet voor de rechter verschenen. Onderzoek naar het brein achter de aanslag blijft uit. ,,Is het een gebrek aan politieke wil?’’ vroeg Omtzigt aan Bonnici. ,,Of zit er iets achter dat meer sinister is?’’ De CDA’er refereerde aan een eerder rapport van de commissie van Venetië over zwaktes in de rechtsstaat op Malta die tot serieuze problemen leiden.

Felle vragen

Bonnici herhaalde wat hij ook in Leeuwarden deed: zijn land zet stappen voorwaarts, Malta is bezig met allerlei hervormingen, klokkenluiders kennen er een puike bescherming en het oplossen van de moord op Caruana Galizia heeft ,,topprioriteit’’. Bonnici: ,,Deze regering duikt niet weg’’.

Vanuit de zaal kreeg hij felle vragen. Hoe kan Bonnici dit allemaal zeggen, terwijl hij Caruana Galizia eerder een ‘hate-blogger’ noemde? En waarom, vroeg Omtzigt, gaf hij opdracht om alle kaarsen en bloemen bij haar monument te verwijderen?

Caruana Galizia’s schrijfstijl was niet de zijne, zei de minister. ,,Maar ik veroordeel moord.’’ En dat monument raakte beschadigd door alle bloemen en kaarsen. Het moest maandenlang in de restauratie.

Eind mei zendt speciaal rapporteur Omtzigt zijn eindrapport naar de Raad van Europa.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties