23 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zorgen om dreiging

Buurland Venezuela kan bij Russische oorlog betrokken raken


Willemstad – Kwamen de eerste reacties van oppositiepartij PAR en de buitenparlementaire partij PIN op de Russische aanval in Oekraïne, nu roeren ook MAN, PNP en TpK zich. De meesten verwerpen expliciet de invasie. Maar ook zijn er zorgen over de geopolitieke ontwikkelingen.
Rennox Calmes van Trabou pa Kòrsou (TpK) vindt dat premier Gilmar Pisas (van de grootste regeringspartij MFK) namens het Land Curaçao aan de wereld moet laten weten dat Curaçao een eiland van vrede is. Volgens TpK brengt Nederland Curaçao in de problemen als het gaat om de relatie met buurland Venezuela.

,,De wereld moet weten dat Nederland niet Curaçao is”, of zoals het in het Papiaments door TpK wordt gesteld: ,,Nos no ta nan” (Wij zijn niet hen). ,,Nederland weet niet hoe Rusland reageert op het militair bijstaan van Oekraïne door Nederland.

In een uitzending van de Britse omroep BBC stelt Rusland duidelijk dat wie zich ermee bemoeit de consequenties daarvan, ‘zoals nooit eerder ondervonden’, zal ondervinden. We moeten dus wereldwijd laten weten dat wij een eiland van vrede zijn en ons niet bemoeien met het conflict tussen Rusland en Oekraïne.”

Waar Calmes zich zorgen over maakt is dat de verhouding tussen Nederland en de Caribische eilanden internationaal niet goed begrepen wordt – gedacht wordt dat alle eilanden vallen onder Nederland of Nederlands zijn – en dat het handelen van Den Haag ernstige gevolgen kan hebben voor Curaçao. Venezuela (lees: president Nicolás Maduro, red.) heeft een goede band met Poetin van Rusland, stelt hij vast.

,,Ex-premier Eugene Rhuggenaath heeft destijds Juan Guaidó als president van Venezuela erkend. Tot de dag van vandaag is Maduro de president. Met de erkenning van Guaidó heeft Curaçao een positie ingenomen als bondgenoot van de Verenigde Staten. Daarmee hebben we Venezuela laten vallen, waardoor de relatie is verslechterd. Ook de VS heeft ons in de steek gelaten waar het gaat om de olie-industrie”, aldus de geopolitieke schets van eenmansfractie TpK.

PAR en PIN wezen met name op de sociaaleconomische gevolgen, vooral met betrekking tot olie en gas, en het toerisme. PAR wil antwoorden van Pisas in de Staten; of er al contact is geweest met Buitenlandse Zaken, met Nederland, en of er instructies zijn gekregen en wat de rol in dezen is van de Gevolmachtigde minister.

Het steekt Calmes, schrijft hij, dat Oekraïne door Nederland (militair) wordt geholpen zonder enige eis daartegenover te stellen, maar dat Nederland dat met de (financiële) steun aan Curaçao in verband met het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) wél doet.

De regeringsfractie PNP verwijst, bij monde van Statenlid Gwendell Mercelina, ook naar de dreigementen van Rusland aan ‘degenen die zich met het land bemoeien’ en de rol van Nederland in dezen. Hij wil in de Staten antwoord krijgen van Pisas op de volgende vragen:

,,Is de militaire dreiging van Rusland in Oekraïne een risico voor de burgers van Curaçao? Welke consequenties heeft deze oorlog voor de Caribische landen binnen het Koninkrijk? Wordt hier een geopolitieke analyse van gemaakt? Zijn er Caribische Nederlanders aanwezig in een van de landen die met elkaar in oorlog zijn? Is er zicht op de sociaaleconomische impact van het conflict? Hoe worden de risico’s voor Curaçao ingeschat, gezien onze geografische ligging? Zijn wij voldoende voorbereid op de (negatieve sociaaleconomische) effecten? Zijn we voorbereid op cyberaanvallen? Is er een mogelijkheid dat wij ook vertegenwoordigd kunnen zijn in de ‘Raad Buitenlandse Zaken’ of andere commissies in Nederland die de ontwikkelingen in de gaten houden? En hoe solidair moeten we zijn met Nederland en bijdragen aan de hulp die aan Oekraïne wordt geboden?”

De MAN beschrijft dat internationale verdragen door Rusland geschonden worden in Oekraïne. ,,Vanuit de sociaaldemocratische ideologie van de partij wordt de aanval van Rusland verworpen en zijn wij solidair met de bevolking van Oekraïne. We doen een beroep op de bevolking van Rusland om te eisen dat er in vrede geleefd wordt met buurland Oekraïne en op de regering van Rusland om alle militaire activiteiten te staken”, aldus MAN.

Maduro bekrachtigt ‘stevige steun’ Poetin
De Venezolaanse president Nicolás Maduro sprak in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn ‘stevige steun’ uit voor de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne, aldus het Kremlin. Zo bericht onder meer de Duitse omroep Deutsche Welle.

Maduro sprak zijn krachtige steun uit voor de belangrijkste acties van Rusland, veroordeelde de destabiliserende activiteiten van de Verenigde Staten en de Navo en benadrukte het belang van het bestrijden van de campagne van leugens en desinformatie die door westerse landen is gelanceerd, aldus een verklaring van het Kremlin. Het contact tussen beide presidenten was op ‘initiatief van Venezolaanse zijde’.

Volgens de verklaring uit Moskou bespraken beide leiders ook kwesties van bilaterale strategische associatie en de uitvoering van gezamenlijke projecten en kwamen overeen om de contacten op verschillende niveaus voort te zetten, concludeert het communiqué.

Maduro sprak vorige week ‘al zijn steun’ uit aan zijn Russische ambtgenoot Poetin. Dat deed hij tijdens een nationale rede die op tv werd uitgezonden. En nog vóór de invasie in Oekraïne, verklaarde Maduro ‘het pad van krachtige militaire samenwerking’ met Rusland te ratificeren.

,,We gaan alle voorbereidings-, training- en samenwerkingsplannen uitbreiden met een militaire macht in de wereld als Rusland”, zei de Venezolaanse leider vanuit het presidentiële paleis Miraflores.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

8 reacties

 1. De wereld moet weten dat Nederland niet Curaçao is.

  Dat weet de wereld heel goed en komen er geen internationale grote bedrijven naar Curacao omdat men weet dat politiek Curacao een corrupte bende is

 2. Ik heb net een telefoontje naar de heer Putin gepleegd. Hij is heel erg boos op Curacao en houd hun persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat Nederland en de andere landen een embargo hebben uitgesproken. Al zijn pijlen zijn nu gericht op de kale rots voor de kust van Venezuela. Het is de schuld van Curacao schreeuwde hij en ik kon het helaas alleen maar beamen. Curacao heeft grote militaire bijstand verleend aan de rebellen in Ukraine. Dankzij Curacao is er grote weerstand. De protesten op Curacao tegen de heer Putin zijn enorm. Miljoenen mensen staan zij aan zij te protesteren voor de ambassade van Rusland op Curacao en dat heeft grote gevolgen natuurlijk. Ja terecht dat de partijen op Curacao erg bang zijn. Curacao kan dan een klein speldenprikje op de wereldkaart zijn, maar toch zou het goed zijn als Pisas even de telefoon opneemt met zijn directe verbinding met de heer Putin en even uitlegt in zijn beste PapiaNederEngels dat het niet zo bedoeld is en dat hij zich diep verontschuldigd. Het is immers zeer logisch dat een klein eilandje iets minder dan 9000 kilometer verwijderd van Ukraine doelwit kan worden van de wrok van de heer Putin. Goed dat de partijen daar nu volop aandacht aan besteden. Binnenlandse problemen kunnen nog wel even wachten, dit is belangrijker

 3. Calmes, die moet zich idd vooral bezig houden en beperken tot de kleur van autoruiten. Daar heeft zijn hersenknol al heel veel moeite mee.

 4. Calmes, geef je gestolen geld terug van je trip naar London, of begin met dat geld huizen te reparen van je arme kiezers, snotaap, jij vindt dat Ned geld moet geven voor dieven van jou soort.

 5. Het Venezolaanse socialisme van de XXIste eeuw en de barbarij
  van de Russische Federatie geven elkaar de hand.
  Lupus est homo homini.
  Boer pas op je kippen.

 6. Calmes moet zijn analyses beperken tot de kleur van autoruiten. Deze internationale ontwikkelingen gaan zijn petje duidelijk te boven

 7. Ja wat moet je er van zeggen wat deze dwaas ( Maduro ) zegt, heel weinig ving ik, een! bom erop en over is de came voor deze mafkees.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -