30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Wereldbank krijgt drie jaar extra

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Wereldbank krijgt drie jaar extra

Den Haag – Ondanks de beperkingen en vertragingen door de wereldwijde pandemie is er in 2021 veel bereikt bij de wederopbouw van Sint Maarten. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties in haar update bij het jaarverslag van het Sint Maarten Reconstruction and Resilience Trust Fund, zoals het officieel heet.

Een verzoek van de Wereldbank om 36 maanden extra tijd te krijgen om projecten te realiseren werd gisteren door de Nederlandse regering ingewilligd.

Behalve de projecten die op gang kwamen en de ‘duurzame resultaten’ die werden geboekt krijgt het trustfonds ook een pluim van de Wereldbank wegens de snelheid waarmee het werkt. ,,Volgens de Wereldbank is de uitbetaling van de trustfondsportefeuille op Sint Maarten 22 procent sneller dan vergelijkbare programma’s voor kleine eilandstaten in de Caribische regio.” Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat het fonds wordt beheerd door de Wereldbank zelf.

Er waren positieve ontwikkelingen op Sint Maarten in 2021, constateerde de staatssecretaris al in oktober 2021 over de eerste helft van het jaar. Die ontwikkelingen zijn voortgezet in de rest van het jaar. Het toerisme, en daarmee de economie, leeft weer op. Wel moest de Wereldbank nog veel op afstand werken wegens Covid-19-restricties.

Wat betreft de projecten voor de wederopbouw zijn er contracten afgesloten voor 333,3 miljoen dollar, waarvan bijna de helft (151,7 miljoen) werd uitgekeerd. Er zijn 56 contracten gegund aan lokale ondernemingen en 42 aan internationale bedrijven.

Zoals al eerder was gemeld heeft Nederland nu alle tranches voor het trustfonds overgemaakt. De vierde tranche is bestemd voor uitbreiding van het Emergency Recovery Project 1, onder andere voor sportfaciliteiten en er is extra geld uitgetrokken wegens duurdere technische werkzaamheden.

Andere bestemmingen zijn afvalverwerking, geestelijke gezondheidszorg en de uitwerking van potentiële projecten. Tot het afvalproject behoort onder andere het verwijderen van scheepswrakken, die nu allemaal zijn geruimd. Bekend is al sinds het begin de vaak brandende afvalberg, waar volgens Van Huffelen belangrijke stappen zijn gezet om die veiliger te maken.

De bouw van het nieuwe ziekenhuis en het opknappen van de terminal van de luchthaven zijn ook bekende langlopende projecten. Het ziekenhuis wordt duurder dan was begroot door wereldwijde problemen in de productieketen. Dat kan niet uit het trustfonds worden bekostigd, schrijft de staatssecretaris, maar zal op een andere manier moeten gebeuren. Bij andere projecten kan dat ook gebeuren, maar is de kans kleiner, omdat ze pas later begonnen en er meer tijd was voor een betere kostenraming.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties