28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AntilliaansDagblad | Mark Mingo vrijgesproken

Twee anderen gestraft in zaak Emerald

Mark Mingo

Philipsburg – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft O’Neal Arrindell, de hoofdverdachte in het opsporingsonderzoek Emerald, veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden (drie jaar en vier maanden).

Een andere verdachte, voormalig parlementslid Frans Richardson is veroordeeld tot twintig maanden celstraf (een jaar en acht maanden). De verdachte Mark Mingo, destijds directeur van Port St. Maarten, de haven van Sint Maarten, is van alle aan hem gemaakte verwijten vrijgesproken.

Dat maakt het Hof van Justitie bekend. In eerste aanleg werd Arrindell veroordeeld tot een gevangenisstraf van 66 maanden (ruim vijf jaar), Richardson tot drie jaar gevangenisstraf en Mingo kreeg 46 maanden gevangenisstraf. Ook mocht hij zes jaar lang niet als havendirecteur of bij een overheidsbedrijf werken.
Mingo was dinsdagmiddag de enige van de drie verdachten in de Emerald-zaak die samen met zijn advocaat Cor Merx in het gerecht aanwezig was. Nadat de rechter hem eerst had vrijgesproken van betrokkenheid bij het vervalsen van 272 facturen in de haven en hem daarna ook van fraude had vrijgesproken, duurde het volgens The Daily Herald even voordat dit tot hem doordrong. ,,Na een minuut stilte barstte hij in tranen uit”, schrijft de krant.

Het Hof heeft vastgesteld dat Arrindell zich schuldig heeft gemaakt aan het oplichten van Port St. Maarten, het omkopen van toenmalig parlementslid Richardson, het in bezit hebben van een vuurwapen en munitie en het plegen van belastingfraude. Arrindell is vrijgesproken van het verwijt dat hij de haven zou hebben opgelicht door bij de haven valse facturen in te dienen.

De hoofdverdachte, die optrad als pr-medewerker van Port St. Maarten en tegelijkertijd als consultant van een Amerikaans bedrijf waarmee de haven een baggercontract had afgesloten, heeft de haven opgelicht door een bedrag van 2,7 miljoen dollar dat dit baggerbedrijf aan hem als consultant betaalde onder valse voorwendselen door te belasten aan de haven. Daarnaast heeft de pr-man Richardson omgekocht door hem een geldbedrag van 370.000 dollar te betalen in ruil voor steun aan het te sluiten baggercontract tussen Port St. Maarten en het Amerikaanse bedrijf.

Richardson heeft zich als parlementslid door Arrindell laten omkopen voor het bedrag van 370.000 dollar, heeft dit geld witgewassen en heeft daarnaast belastingfraude gepleegd. Naast de gevangenisstraf van twintig maanden heeft het Hof aan hem als bijkomende straf opgelegd dat hij voor de duur van vijf jaar niet mag worden verkozen tot lid van algemeen vertegenwoordigende organen.

Mingo, destijds eindverantwoordelijke van de haven, is vrijgesproken van het oplichten van de haven. Weliswaar heeft het onderzoek door het Hof uitgewezen dat vraagtekens kunnen worden geplaatst bij zijn doen en laten als ceo van Port St. Maarten, maar voor zijn betrokkenheid bij oplichting van de haven is naar het oordeel van het Hof geen wettig en overtuigend bewijs geleverd.

De verdachten en het Openbaar Ministerie hebben 14 dagen de tijd om beroep in cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen, zo staat in een bericht van het Hof van Justitie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -