27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

PBC | Studie: Sargassum onbruikbaar als veevoer en meststof

 Jessica Johnson en Sabine Engel, onderzoekers voor STINAPA

Antilliaans Dagblad

Een gezamenlijk experiment tussen WWF-Mexico en STINAPA Bonaire heeft uitgewezen dat groenten die zijn geteeld in grond verrijkt met sargassum hogere niveaus van arseen en cadmium bevatten, zware metalen die giftig kunnen zijn voor mens en dier. Onderzoekers waarschuwen dat sargassum niet mag worden gebruikt als aanvulling op veevoer, en ook niet als meststof voor consumptiegoederen tot nader onderzoek.

Sargassum is een drijvend bruin zeewier dat verschillende belangrijke ecologische rollen speelt. Hoewel sargassum van nature voorkomt, als gevolg van verschuivende oceaanstromingen en toegenomen vervuiling, ervaart de Atlantische Oceaan episodische sargassumbloei. Sinds 2011 heeft het Caribisch gebied verschillende belangrijke sargassum-evenementen meegemaakt, die hebben geleid tot een aantal sociale, ecologische en economische problemen, met name in de horeca en de visserij. De instroom van Sargassum bedreigt de toch al kwetsbare koraalriffen, mangroven en zeegrasvelden.

Om de impact van verwijderd sargassum beter te begrijpen, onderzocht een gezamenlijk project van WWF-Mexico en STINAPA Bonaire of met sargassum verrijkte meststof een snellere zaadontwikkeling bevorderde en of er zware metalen in de groenten na de oogst konden worden gedetecteerd. Er zijn twee bloembakken gebruikt, één gevuld met 50/50 gedroogde sargassum en potgrond en één met alleen potgrond.

Resultaten

Hoewel er over het algemeen geen significante fysieke verschillen (vorm of hoeveelheid groenteproductie) leken te bestaan tussen planten die met of zonder de aanwezigheid van sargassum werden gekweekt, bleek uit monsters die in het laboratorium van de Radboud Universiteit werden geanalyseerd dat arseengehaltes hoger waren in groenten die in de grond werden gekweekt met sargassum.

Meer specifiek had paksoi 37 keer, courgette 21 keer, spinazie vier keer en aarde 13,5 keer meer arseen dan hun tegenhangers die in gewone potgrond werden gekweekt. Cadmiumniveaus waren ook hoger in planten die werden gekweekt in met sargassum verrijkte grond, waarbij chemische analyse aantoonde dat paksoi 2,5 keer, courgette drie keer, spinazie 1,3 keer en grond 2,7 keer de hoeveelheid cadmium bevat dan monsters zonder sargassumverrijking.

Bovendien analyseerde een rapport van Wageningen University and Research met de titel Opportunities for valorization of pelagic Sargassum in the Dutch Caribbean, sargassum uit dezelfde bron en ontdekte dat het hoge niveaus van zware metalen bevat. Dit volledige rapport is beschikbaar op de website van Wageningen University and Research.

Implicaties

De gevolgen voor de gezondheid van deze bevindingen zijn nog onduidelijk. Arseen kan verschillende vormen aannemen, namelijk organisch en anorganisch, waar de organische niveaus veel hoger kunnen zijn voordat negatieve effecten bij mensen worden waargenomen. Opgemerkt moet worden dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog geen officiële drempels heeft vastgesteld voor arseen.

In feite heeft het EFSA-panel voor contaminanten in de voedselketen (CONTAM) in 2010 gegevens gepubliceerd waaruit blijkt dat er geen ‘veilige’ niveaus van arseen bestaan. Langdurige inname van anorganisch arseen is in verband gebracht met huidlaesies, kanker, ontwikkelingstoxiciteit, neurotoxiciteit, hart- en vaatziekten, abnormaal glucosemetabolisme en diabetes (CONTAM, 2010). Er is meer onderzoek nodig om de effecten van deze hogere niveaus van zware metalen en de langetermijneffecten bij inname te begrijpen.

Aangezien de instroom van sargassum steeds gebruikelijker wordt, zullen landen en individuen op zoek gaan naar innovatieve manieren om deze overlast te gebruiken en op te lossen. Sommige rapporten hebben het gebruik ervan als bouwmateriaal, veevoer of meststof voor huistuinen al benadrukt. Totdat de gevolgen voor de gezondheid meer algemeen worden begrepen, zou het verstandig zijn om het gebruik van sargassum te beperken tot niet-consumeerbare opties. Dit laat de deur open voor sargassum om te gebruiken als bouwmateriaal (gedroogd en geperst tot bakstenen), biobrandstof of misschien als meststof voor decoratieve planten of bouwmateriaal, zoals bamboe.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

2 reacties

 1. Ik ken er een die het al rijkelijk het spul op het erf heeft uitgestrooid.

  Regelmatig was er de geur van rottende eieren.

  Ook hebben ze een grote dam laten aanleggen, met als gevolg dat de ondergelegen vallei minder water heeft. Het water wat er dan wel doorsijpelt wordt gebruikt voor groente teelt, wat dat dan weer op jouw bord komt.

  Dat allemaal om moordende concurrentie.

 2. Ik ken er een die het al rijkelijk het spul op het erf heeft uitgestrooid.

  Regelmatig was er de geur van rottende eieren.

  Ook hebben ze een grote dam laten aanleggen, met als gevolg dat de ondergelegen vallei minder water heeft. Het water wat er dan wel doorsijpelt wordt gebruikt voor groente teelt, wat dat dan weer op jouw bord komt.

  Dat allemaal om moordende concurrentie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -