30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

PBC | Staatssecretaris Van Huffelen blikt terug op bijzondere en complexe Koninkrijksrelaties

HomeLandenArubaPBC | Staatssecretaris Van Huffelen blikt terug op bijzondere en complexe Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, heeft tijdens haar ruim twee jaar in functie de diversiteit en complexiteit van de Koninkrijksrelaties ervaren.

In een mogelijk laatste brief aan de Tweede Kamer benadrukt ze de unieke behoeften en prioriteiten van de eilanden en gemeenschappen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Naar alle waarschijnlijkheid is morgen, 12 juni, haar laatste parlementaire verplichting als staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties. Daarna treedt een nieuw kabinet aan gevormd door PVV, VVD, NSC en BBB.

Van Huffelen zette zich in voor het versterken van de band tussen Europees Nederland en de Caribische delen, met wederzijds respect en vertrouwen als basis. Ze streefde naar concrete, merkbare vooruitgang voor de eilandbewoners.

“Ik ben trots op wat dit kabinet de afgelopen jaren heeft bereikt”, zegt ze. Er zijn aanzienlijke stappen gezet richting een sociaal minimum voor alle inwoners van Caribisch Nederland, met verhogingen van het minimumloon en uitkeringen om armoede op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba te bestrijden.

Belangrijke initiatieven zoals betaalbare kinderopvang, meer woningen, en het verduurzamen van de energievoorziening zijn geïmplementeerd. De economische ontwikkeling van de eilanden wordt gestimuleerd en de kwaliteit van de natuur verbeterd. Ook is de bestuurlijke ingreep op Sint-Eustatius beëindigd met de benoeming van een nieuwe gezaghebber in april.

Onderlinge regeling

Met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten heeft Van Huffelen de Onderlinge Regeling Samenwerken bij Hervormingen afgesloten. Deze regeling bevordert de samenwerking tussen de vier landen binnen het Koninkrijk om de economische weerbaarheid te versterken. “We werken op basis van een gelijkwaardige samenwerking met heldere en controleerbare afspraken”, legt ze uit.

Daarnaast is er een akkoord bereikt met Aruba over de totstandkoming van een rijkswet voor financieel toezicht en een oplossing gevonden voor de problemen bij pensioenverzekeraar ENNIA in Curaçao en Sint-Maarten. Samen met de Wereldbank is er hard gewerkt aan de wederopbouw van Sint-Maarten na orkanen Irma en José.

Een emotioneel moment voor Van Huffelen was het aanbieden van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden door de minister-president en de koning. “De rehabilitatie van Tula markeert een belangrijk moment voor Curaçao”, vertelt ze. Deze gebeurtenissen benadrukken het belang van een voortdurende dialoog en inspanning om de historische verbinding tussen alle delen van het Koninkrijk te onderhouden.

De talloze contacten en ervaringen tijdens haar bezoeken aan het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben een diepe indruk op Van Huffelen gemaakt. “De connectie die ik met de zes eilanden en hun gemeenschappen heb ervaren, zal ik altijd met mij meedragen,” concludeert ze.

Bron: Persbureau Curacao

10 reacties

 1. Weet iemand waar onze grote vriend Mano is gebleven? Ik mis zijn bijdrage.

  Zoals verwacht kan men op Curacao niks slecht doen. Indien wel dan ligt het aan een ander of koloniaal verleden. Ach ja zelfde simplistische gasten die ten tijde van FOLSI een koelkast voor hun stem ontvingen. Meesten hadden geen stroom of vreten om in de koelkast te plaatsen maar ja nadenken bestaat niet voor hun.

 2. Een masha danki party, to part voor haar is wel op haar plaats.
  Hoezeer de meningen uiteenlopen over haar verdiensten zijn wij negertjes hier in dit Koninkrijk sedert destijds geconditioneerd om hoe snoeihard wij ook genaaid worden, met een kluitje in het riet gestuurd worden of een doekje voor het bloeden in de schoot geworpen krijgen, wij altijd hende decendiente decente blijven en masha danki zeggen.

 3. @D66 de milieu partij,

  Het klootjesvolk mag zich blauw betalen aan vliegen of moet op de camping in nat Nederland zitten en worden zonnepanelen aangesmeerd waarna je je moet gaan betalen voor terug leveren van stroom en D66 lacht zich te pletter. Zelfs vliegen ze de wereld rond.. Mevrouw Kaag nam zelfs het regeringsvliegtuig om op en neer naar Luxemburg te vliegen.

  En dan niet snappen waarom ze billenkoek kregen tijdens de verkiezingen.

 4. Van Huffelen is blij met wat dit kabinet bereikt heeft.
  Hoezo ? Alleen blunders de Raffinderij praat me d’r niet van .
  Geld zonder verantwoording af hoeven te leggen dat lusten ze wel, ze lachen je vierkant uit sra vPuffelen , ze hebben zichzelf bevoordeeld that’s it en je kan nog ‘n trap nakrijgen ook.
  De meeste racisten zitten in dit kabinet , zie cooper en römer pin en de sjeik pp . Stelletje jakhalzen zijn het.

 5. In het nieuwe kabinet “Wikders” wordt zij vermoedelijk opgevolgd door een staatssecretaris van de ……..PVV ! Oei, dat wordt wat. ( Telegraaf)

 6. Onder Paljas Pik heeft Curaçao de stempel -boboheid- nog eens goed benadrukt. Ik zeg Fergino Browbil (met 1 L) alias de zwarte ruiten/boevenruiten hapermentariër.

 7. Mijn Tata dushi Tico…
  Zoveel haat en nijd tegen ons… Waarom?
  En je “hieper de pieper hoeraa”- stemming dat die ricist van een Geert Wilders er aan komt slaat wat mij betreft nergens op. Geert kan komen, of hij kan niet komen, I don’t care.
  Geef jullie vuil- en over de rug van duizenden slaven verdiend geld gerust aan Cuba, Air France, Griekenland, of Ukraïne. Of dauw het maar gerust in je darmen als dat jou beter uitkomt. Of in die van die andere YDK- haters hier op KKC. JULLIE beslissen.

 8. Haha, gelukkig komt kabinet Wilders eraan.. Pikkie Paljas en zijn bende gaan zweten.

  Wat een naief gansje is die Puffelepoef ook

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties