28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | RIVM: Aantal positieve testuitslagen op de zes eilanden stijgt

Persbureau Curacao

Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Het aantal positieve testuitslagen op de zes Antilliaanse eilanden is vorige maand toegenomen. Dat meldt het RIVM in Nederland. Er werden in mei in totaal bijna 5.000 positieve testuitslagen gemeld, 1.000 meer dan in april. De helft van de cases in mei werden geregistreerd in Aruba, 2.610.

- Advertentie -

De covid-19-gerelateerde ziekenhuisbezetting en sterfte nam op Curaçao, Aruba en Saba enigszins toe. De omikron-L variant veroorzaakte in mei het grootste deel van de infecties op de eilanden. In de loop van de maand werden ook twee andere omikron-varianten gedetecteerd. Het RIVM verwacht dat het aandeel van deze varianten in de loop van komende zomer zal stijgen.

Curaçao
Curaçao meldde afgelopen maand 1.683 nieuwe positieve testuitslagen. Dit is nagenoeg gelijk aan het aantal meldingen in april. Het hoge aantal positieve testuitslagen is waarschijnlijk toe te schrijven aan de verschillende festiviteiten in de afgelopen periode, zoals Koningsdag en Pasen. Ook werd er tot 1 juni nog grootschalig getest.

In de laatste week van mei kregen 202 mensen per 100.000 inwoners op Curaçao een positieve testuitslag en was de test positiviteit achttien procent. De ziekenhuisbezetting op het eiland is afgelopen maand na enige tijd weer toegenomen: er zijn in mei 17 corona gerelateerde ziekenhuisopnames en drie overlijdens gemeld. Alle overledenen waren 75+ jaar en twee van hen waren opgenomen in het ziekenhuis.

Aruba
Op Aruba stijgen de incidentie en het 7-daags gemiddelde, mede te relateren aan een geïntensiveerde lokale transmissie wegens festiviteiten als Koningsdag en Pasen evenals diagnostiek bij uitgaande reizigers naar de VS.

Ook de ziekenhuisbezetting nam afgelopen maand toe. Er werden in mei 2.610 positieve testuitslagen, 26 covid-19-gerelateerde ziekenhuisopnames en drie nieuwe covid-19-gerelateerde sterfgevallen gemeld op het eiland.

In april waren dat nog 874 positieve testuitslagen. In de laatste week van mei kregen 629 mensen per 100.000 inwoners op Aruba een positieve testuitslag. Deze incidentie telt zowel toeristen als lokalen. Onder lokalen was de incidentie in week 21 386 mensen per 100.000 inwoners en was de test positiviteit 47 procent.

Sint Maarten
Op Sint Maarten is het aantal positieve testuitslagen stabiel. Door het eiland werden in mei 288 positieve testuitslagen, geen covid-19-gerelateerde ziekenhuisopnames en geen nieuwe covid-19-gerelateerde sterfgevallen gemeld.

In de laatste week van mei kregen 119 mensen per 100.000 inwoners op Sint Maarten een positieve testuitslag en was de test positiviteit vier procent. In een monster uit week 14 is een eerste geval van een andere omikron gedetecteerd op het eiland. Het betrof een ongevaccineerde reiziger uit Zuid-Afrika die later is opgenomen in het ziekenhuis. De subvariant is niet meer gedetecteerd in monsters die sinds week 14 zijn opgestuurd door het eiland.

BES
Op Bonaire zette de dalende trend van nieuwe positieve testuitslagen zich door. Er werden in mei 310 positieve testuitslagen, geen covid-19-gerelateerde ziekenhuisopnames en één covid-19 gerelateerd overlijden gemeld door het eiland.

In de laatste week van mei kregen 168 mensen per 100.000 inwoners op Bonaire een positieve testuitslag en was de test positiviteit 44 procent.

Op St. Eustatius zijn afgelopen maand tien nieuwe positieve testuitslagen gemeld; allen jonger dan 65 jaar en waarvan acht gevaccineerd met tenminste één prik.

De trend in het aantal positieve testuitslagen bleef ook in mei stabiel laag. De incidentie in de laatste week van mei was 159 mensen per 100.000 inwoners. Het eiland meldde in mei geen nieuwe covid-19-gerelateerde opnames en sterfgevallen. Sinds 11 mei is het covid-19 gerelateerde inreisbeleid afgeschaft.

Op Saba zijn afgelopen maand vijftig nieuwe positieve testuitslagen gemeld. De incidentie in de laatste week van mei was 417 mensen per 100.000 inwoners en de test positiviteit bedroeg vijftien procent.

De stijging op Saba in het aantal meldingen is vooral toe te schrijven aan de Carnaval festiviteiten op buureiland Sint Maarten en clusters binnen huishoudens en onder kinderen. Het grootste deel van de in mei gemelde infecties betreft personen van 0-17 jaar (34 procent) en 40-69 jarigen (26 procent).

Vijftien procent van de volwassenen met een reeds opgelopen infectie waren gevaccineerd met twee prikken en 76 procent met twee prikken en een booster. Op Saba werden in mei drie personen met onderliggend lijden opgenomen in het ziekenhuis. Eén van hen is komen te overlijden na opname op Sint Maarten, maar niet ten gevolge van covid-19.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -