28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

NU | Verbod op discriminatie lhbtiq+’en en mensen met beperking komt in Grondwet

HomeLandenArubaNU | Verbod op discriminatie lhbtiq+'en en mensen met beperking komt in...
Verbod op discriminatie lhbtiq+’en en mensen met beperking komt in Grondwet

In artikel 1 van de Grondwet komt expliciet te staan dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden vanwege hun seksuele gerichtheid of beperking. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met dat voorstel. Belangengroepen spreken van een historische overwinning.

Het was al verboden om deze groepen mensen te discrimineren, maar dat stond er nog niet zo expliciet. Belangengroepen streden daarom jarenlang voor deze toevoeging aan de wet.

De overheid moet voortaan beperkingen en seksuele gerichtheid expliciet meewegen in discriminatiezaken. Dat moet ze ook bij het toetsen van wet- en regelgeving doen.

D66, GroenLinks en PvdA hadden het voorstel ingediend. Omdat het om een grondwetswijziging gaat, moest zowel de Tweede als de Eerste Kamer twee keer stemmen. Eerst voor de verkiezingen, daarna na de verkiezingen opnieuw. Bij de laatste stemming moest een tweederdemeerderheid het voorstel steunen, en dat is nu gebeurd.

Wat stond er tot nu toe in Artikel 1 van de Grondwet?

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

‘Samenleving moet toegankelijk zijn voor iedereen’

“Het toevoegen van de grondslag handicap aan Artikel 1 is historisch nieuws”, zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in), tegen NU.nl. Ieder(in) is een organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. “De overheid krijgt een extra opdracht om de positie van mensen met een beperking blijvend te verbeteren en te versterken. Niet alleen in de wetgeving, maar ook in de praktijk.”

Volgens Soffer is dit hard nodig, omdat mensen met een beperking nog dagelijks discriminatie en uitsluiting ervaren. Zo krijgen blinde mensen met een hulphond nog vaak te maken met moeilijkheden. Hulphonden moeten bijvoorbeeld nog vaak buiten blijven bij hotels, scholen, restaurants en in de wachtkamer van de huisarts.

Ook ervaren mensen met een handicap moeite met het vinden van passend werk. Volgens Ieder(in) worden ze nog regelmatig afgewezen vanwege hun beperking.

Daarnaast zorgt de uitbreiding van Artikel 1 ook voor meer bewustwording, zegt Soffer. “Die is nodig om de samenleving toegankelijk te maken voor iedereen.”

‘Garantie dat rechten jarenlang zullen meegaan’

Naast Ieder(in), heeft lhbti-organisatie COC zich jarenlang ingezet voor de grondwetswijziging voor de rechten van de lhbti-gemeenschap. “Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaarbevochten rechten kunnen genieten”, laat COC-voorzitter Astrid Oosenburg weten.

Zij noemt de wijziging van de Grondwet ook “een opdracht voor de politiek van vandaag om discriminerend geweld, pesten op school en andere vormen van discriminatie aan te pakken”.

In 2010 was ook al een soortgelijk wetsvoorstel ingediend, maar dat kreeg toen geen meerderheid van de stemmen.

‘Discriminatie op welke grond dan ook niet toegestaan’

Dat seksuele gerichtheid en het hebben van een beperking nog niet expliciet in de Grondwet stonden, geeft volgens de initiatiefnemers de indruk dat deze vormen van discriminatie minder belangrijk zijn dan andere. Dat terwijl de positie van deze groepen nog flink moet verbeteren.

Toch vinden sommige politici dat het specifiek benoemen van handicap en seksuele gerichtheid Artikel 1 zou beperken. SP-lid Tiny Kox vraagt zich af of de wet nu ‘af’ is en wat dit betekent voor de discriminatieverboden die nu niet expliciet zijn opgenomen in de wet.

“Iedereen voor de wet en in de wet is gelijk. Discriminatie op welke grond dan ook is niet toegestaan”, zei Annabel Nanninga (JA21) tijdens een Eerste Kamerdebat over het voorstel in december. Zij vindt de wetswijziging puur symbolisch. Haar fractie ziet liever dat alle gronden uit het wetsartikel worden gehaald.

Bron: Nu.cw

2 reacties

 1. Lhbtqi+ is een afkorting voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer. In Nederland schijnt kinderen al op de lagere school informatie te krijgen voor deze vormen van seksuele afwijking.

  Een vriend van mij heeft mij verteld dat hij ooit een Adult Movie heeft gezien waarbij één van de acteur/actrices zowel een mannelijke als een vrouwelijke geslachtsdeel had. Nou dat is vreemd!!!

  Er was een tijd dat homofiele mannen flink gediscrimineerd werden want iedereen was bang voor HIV en Aids. Zo zat standaard de verplichte vraag op de sollicitatieformulieren voor mannen of ze seks met andere mannen hebben.

  Nog steeds als een man bij de huisarts om een HIV test vraagt, is het eerste wat de huisarts vraagt, heb je seks met mannen. Alsof dat de enige manier is om HIV besmet te raken.

  Moet zeggen dat ik laatst in een Medisch journaal een artikel over HIV heb gelezen en dat kan ik niet goed plaatsen.

  Het schijnt dat farmaceutisch bedrijf Janssen (bekend van de corona vaccin) bezig was met een onderzoek naar een HIV vaccin en daarvoor hadden ze twee groepen vrijwilligers, de ene groep krijgt de vaccin en de andere groep een placebo.

  Het bleek dat in beide groepen het aantal HIV besmettingen erg hoog is en dat begrijp ik niet. Kregen allebei de groepen de opdracht om onbeschermde seks met zoveel mogelijk verschillende partners te hebben?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties