24 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NTR | Uitkeringen Caribische gemeenten iets omhoog, pas in 2025 forse verbetering


KRALENDIJK – De uitkeringen in de Caribische gemeenten worden per 1 juli weliswaar iets verhoogd, maar ze blijven tot in 2025 niet voldoende om mee rond te komen. Dat blijkt tijdens het bezoek van minister Carola Schouten van Armoedebeleid (ChristenUnie) aan drie Caribische gemeenten.

Veel inwoners wachten al meer dan tien jaar in bittere armoede op de verhoging. Om te kunnen eten, hebben sommigen hebben zelfs een val in de tuin om vogels te kunnen vangen.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie durven het niet aan om de uitkeringen per direct te verhogen naar het niveau waarop mensen wel kunnen rondkomen. De vrees is dat er dan nog meer inflatie komt voor de al dure levenskosten, omdat het minimumloon dan ook omhoog moet. Ook denkt Den Haag dat het voor mensen op de eilanden aantrekkelijker wordt om niet te gaan werken, omdat je dan ook met een uitkering zou kunnen rondkomen.

Correspondent Marit Severijnse in gesprek met minister Schouten (Armoedebeleid)

Wil jij ook reageren? Discussieer dan mee op onze Facebook-pagina.

De veelgehoorde kritiek is dat mensen die al jaren proberen te overleven, opnieuw geduld moeten opbrengen door het besluit van minister Schouten. “Het is niet zo dat wij die mensen nu laten zitten”, reageert de minister op vragen van correspondent Marit Severijnse op Bonaire.

Uit verschillende rapporten en persoonlijke verhalen is bekend dat mensen in de drie Caribische gemeenten niet kunnen rondkomen met de lage uitkeringen en pensioen die ze van de overheid krijgen. In de afgelopen twaalf jaar is daar nauwelijks positieve verandering in gekomen. Het aantal mensen in de armoede is zelfs verder toegenomen.

“De aantallen mensen die leven in armoede zijn schrikbarend hoog en daar moeten we met zijn allen iets aan doen”, aldus Schouten die met haar besluit om de uitkeringen iets te verhogen ‘de bestaanszekerheid wil vergroten’. “Het is belangrijk dat mensen op korte termijn enige verlichting ervaren in hun portemonnee.”

Dit zijn de veranderingen per 1 juli 2022
Wie de zogeheten onderstandsuitkering (de bijstand) krijgt, kan per twee weken op zo’n 200 dollar rekenen. Het exacte bedrag is afhankelijk van het eiland. Als extra ontvangen alleenstaanden die die zelfstandig wonen per 1 juli dit jaar een verhoging van $78 per maand op Bonaire, $95 per maand op Sint Eustatius en $93 per maand op Saba.

Wonen twee mensen zelfstandig samen, dan wordt de onderstand daar bovenop verhoogd met $86 per maand op Bonaire, $106 per maand op Sint Eustatius en $104 per maand op Saba. Paren ontvangen dan een verhoging van in totaal $164 per maand op Bonaire, $201 per maand op Sint Eustatius en $197 per maand op Saba.

De kinderbijslag wordt per 1 juli verhoogd met $10,- per kind per maand. Per januari 2023 komt daar nog $10,- per maand bovenop. Eerder werd de dubbele kinderbijslag voor ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte bekend gemaakt. Omdat deze regeling pas per juli 2023 gerealiseerd kan worden, kunnen deze ouders nog dit jaar in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Vier opmerkelijke verhalen over armoede

Caribisch Netwerk heeft in de afgelopen jaren verschillende video’s, artikelen en radio-afleveringen gemaakt over wat armoede betekent op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

 • Bittere armoede op Bonaire: ‘Om te kunnen eten, vangen we nu vogels in de tuin’ (2022)
  Honderden mensen gingen in de gemeente Bonaire de straat op tegen het kabinetsbeleid in Den Haag. De persoonlijke verhalen over de bittere armoede zijn opnieuw schrijnend. Om te kunnen eten hebben sommige mensen nu zelfs een vogelval in hun tuin. Een voorbeeld van de ‘ongelijkheid’, stellen inwoners. Want zoiets is in in Europees Nederland ‘onvoorstelbaar’.
 • Saba: Gedeputeerde Bruce Zagers geeft uitzonderlijk interview over armoede (2022)
  Is klimaatverandering een luxeprobleem? Nee, maar er zijn prioriteiten, blijkt uit een uitzonderlijk interview met de gedeputeerde op Saba. De armoede is niet direct onzichtbaar, maar toch wel groot. Terwijl ambtenaren uit Nederland op Saba prima kunnen rondkomen, moeten Sabaanse ambtenaren vaak zelfs een bijbaan nemen in de avonduren en in het weekend. Want de gemeente heeft geen geld om de Sabanen gelijkwaardig te betalen en Den Haag wil niet bijspringen. Beluister aflevering 6 van onze podcast De Vergeten Klimaatcrisis (NPO Radio 1).
 • Ombudsman: ‘Den Haag houdt ongelijkheid Caribische gemeenten in stand’ (2021)
  De Nationale Ombudsman doet, met een felle uithaal, een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden met deze flauwekul!”
 • Negen jaar Haagse bezoeken aan Bonaire: Waarom blijft armoedebestrijding achter? (2019)
  Nederlandse politici worden al jaren geconfronteerd met de armoede op Bonaire. Waarom is er nog zo weinig vooruitgang?
Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -