32 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

NTR | Nederland wel, Caribische gemeenten niet: geen verhoging uitkeringen, minimumloon en AOW

HomeLandenBonaireNTR | Nederland wel, Caribische gemeenten niet: geen verhoging uitkeringen, minimumloon en...
Foto: De Nederlandse vlag en de Bonairiaanse vlag

Het Nederlandse kabinet heeft aangekondigd het minimumloon, de AOW en uitkeringen per 1 juli opnieuw te verhogen. Maar dat besluit geldt niet voor mensen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

Waarom niet? Daar komt geen duidelijk antwoord op tijdens het bezoek van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aan Bonaire deze week. Wie problemen heeft met rondkomen, moet bij de gemeente aankloppen, zegt ze.

Marit Severijnse in gesprek met staatssecretaris Van Huffelen

Download audio

Ze wijst erop dat op 1 januari de uitkeringen voor deze drie gemeenten (net zoals in Europees-Nederland, red.) ‘al verhoogd’ zijn en dat er al ‘heel veel stappen zijn gezet’ met verschillende subsidies.

Wat het kabinet in de tussentijd gaat doen om mensen op korte termijn te helpen met rondkomen, wordt niet duidelijk. Wel zegt Van Huffelen dat het kabinet doorheeft dat het ‘niet voldoende is voor iedereen’.

Nog steeds geen bestaansminimum

Bovendien is er nog steeds geen bestaansminimum vastgesteld voor de drie bijzondere gemeenten. Het kabinet is van plan om het in 2024 te introduceren; 14 jaar nadat de drie eilanden onderdeel werden van Nederland.

Deze bedragen die er nu zijn voor het minimumloon, de uitkeringen en het basispensioen zijn op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius nog altijd lager dan in andere Nederlandse gemeenten, terwijl de levenskosten wel hoger zijn.

“Het sociaal minimum is echt een grote stap en die willen we goed zetten”, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) tijdens haar werkbezoek op Bonaire.

Voor de derde keer wordt nu onderzoek gedaan. Het Nibud deed dat in 2015 en daarna Regioplan in 2018. Meer vaart kan er niet mee worden gemaakt, stelt de staatssecretaris. “We moeten eerst alle verschillende gezinssituaties goed in kaart brengen.”

‘Belangrijk dat mensen zich melden bij de gemeente’
Mensen met problemen zouden in de tussentijd bij de gemeente moeten aankloppen, stelt ze. “Als mensen écht in de problemen zitten, is het heel belangrijk dat ze zich melden bij de gemeente zodat gewerkt kan worden aan een oplossing. Daar zijn regelingen voor. We willen niet dat mensen hier verhongeren of dat het helemaal fout gaat.”

Van Huffelen stelt opnieuw ‘erg onder de indruk’ te zijn van persoonlijke verhalen van inwoners. “Het raakt mij dat mensen niet in staat zijn om rond te komen, ondanks het feit dat ze een baan hebben.”

“In afwachting van het rapport (waarmee een sociaal minimum bepaald moet worden) gaan we met sociale partners nadenken over een pakket van maatregelen”, aldus Van Huffelen. “Zoals verdere subsidies voor het verlagen van de kosten van levensonderhoud.”

‘Met duidelijke opdrachten terug naar huis’
Het bezoek stond in het teken van een kennismaking met de nieuwe eilandsraad en gedeputeerden na de lokale verkiezingen van maart. “Ik ga met hele duidelijke opdrachten terug naar huis: werken aan het thema rondom tekorten in de woningbouw, het aanpakken van de armoedebestrijding en nadenken over hoe we meer mensen op Bonaire kunnen laten komen werken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties