29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ipko: Veel overleg en discussie in Den Haag, maar geen afspraken

HomeLandenArubaNTR | Ipko: Veel overleg en discussie in Den Haag, maar...

Een kleine vijftig parlementsleden van de eilanden en van Nederland kwamen in Den Haag bij elkaar voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). De sfeer was goed, er is veel geïnformeerd en gediscussieerd. Maar afspraken? Die zijn er eigenlijk niet gemaakt.

Twee keer per jaar is er overleg tussen de parlementsleden van de eilanden en van Nederland. Dit keer over de ontwikkelingen in de vier verschillende landen, informatie kregen over de oprichting van het Nationale Slavernijmuseum en op bezoek gingen naar de TU Delft voor het groene energie-project Green Village. Ook spraken de politici over de moeilijkheden die Caribische studenten in Nederland ondervinden, de verwerking van het slavernijverleden, de bescherming persoonsgegevens en het klimaat.

De meeste betrokkenen spraken bij de afsluiting over een vruchtbaar bezoek, met veel goede discussies, waarbij het begrip voor andermans positie toe is genomen. Maar wederom zijn er afgelopen maandag geen besluiten genomen. De afsprakenlijst die in vroeger tijden afspraken bevatte, geeft nu een opsomming van enkele pagina’s over wat er is besproken.

In het geval van de bespreking van het rapport ‘Kopzorgen van Caribische studenten’, waarbij in 2020 de Nationale Ombudsman de knelpunten die studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk ervaren in kaart bracht, worden bijna drie jaar laten vooral de knelpunten opnieuw opgesomd. Zoals onder meer de problemen bij het snel verkrijgen van een Burgerservicenummer (BSN) en de lastige toegang tot de Nederlandse basiszorgverzekering.

In de afsprakenlijst is getekend staat hierover te lezen: “Sinds het rapport zijn er hoopgevende ontwikkelingen te melden. De vertegenwoordigende huizen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de regering van Nederland werken aan het verbeteren van het welzijn van de Caribische studenten. Het einddoel is echter nog niet bereikt.”

Curaçao stuurde zeven parlementariërs (plus één als toehoorder), Sint-Maarten stuurde er tien (onder leiding van oudgediende William Marlin, die aankondigde dat dit zijn laatste Ipko was) en Aruba twaalf (meer dan de helft van de 21 zetels tellende Staten). Vanuit Nederland schoven zeven Tweedekamerleden en negen Eerstekamerleden aan.

Volgens de voorzitter van het Curaçaose parlement Charetti America-Fransisca moet er vooral worden gekeken naar het feit dat het voor de burgers van het Koninkrijk belangrijk is dát de parlementariërs elkaar regelmatig spreken. “Het Ipko zorgt vooral voor meer begrip in het Koninkrijk.”

Toch is het de vraag wat met dat begrip gebeurd. Om twee voorbeelden te noemen: het democratisch deficit is na jaren van de agenda gehaald zonder dat er een oplossing is voor het probleem, standpunten over het openstellen van huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht liggen in het Koninkrijk mijlenver uit elkaar en is met de cassatie van twee regeringen een actueel onderwerp; maar geen onderwerp voor het Ipko.

Rolando Brison uit Sint Maarten benadrukte ‘dat de bevolking met ons meekijkt’, de meeste vergaderingen zijn virtueel te volgen. De bevolking is volgens hem niet geïnteresseerd in waar politici allemaal over praten, maar vooral wat ze doen en wat ze voor de bevolking betekenen. In vriendelijke bewoordingen vroeg hij de aanwezigen dat niet te vergeten.

Of dat gebeurt kan de hele bevolking van het Koninkrijk volgen bij de komende Ipko: van 20 tot en met 23 februari 2024 in Aruba.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

12 reacties

  1. “de meeste vergaderingen zijn virtueel te volgen”

    dus waarom moeten jullie dan met jullie gevolg naar Nederland afreizen?!

  2. Met dat fantastische datacenter op onze rots moet het toch een voorbeeld zijn om dit circus online te organiseren?

  3. Straks beginnen ze weer met hun racisme jegens Nederland.

    Ik begrijp dat er ook een delegatie uit Saba in Nederland is die enkel overlegt met organisatie mbt slavernij en diversiteit. Neem aan dat dit een groot probleem is op Saba.

  4. Het was wederom ‘n vruchtbaar bezoek, de sfeer was ook goed. Geloof ik graag met goed gevulde zakken.
    Straks beginnen ze weer met hun racisme jegens Nederland.

  5. Eén ding wat gelijk opvalt, “De vertegenwoordigende huizen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de regering van Nederland werken aan het verbeteren van het welzijn van de Caribische studenten”. Met andere woorden, er wordt een lul projectje gekozen om, maar te zeggen dat er iets gedaan is.

    De VVD heeft een donkere vrouw als voorzitter gebombardeerd, wellicht om de geluiden uit het verleden over kolonialisme in te dammen?

    Het IPKO is simpelweg bedacht als een uitje voor parlementariërs, laten we elkaar geen Mietje noemen, de meeste Curaçaose parlementariërs, hebben moeite met het Nederlands, dus komen vanwege schaamte niet aan het woord, dus waarom 7 parlementariërs sturen?

    Op zich is dit discriminatie van onze dushi Papiamento want de bewindvoerders van SXM mogen Engels spreken en die van Curaçao en Aruba moeten zich in hun gebrekkige Nederlands zien te redden. Moet wel zeggen dat de parlementariërs van Aruba wel beter opgeleid zijn dan die van Curaçao.

    Het lijkt alsof Curaçao het enige land ter wereld is dat als je niets kan, geen opleiding heb gevolgd dat je politicus moet worden.

  6. Grappig dat de politici van NL iedereen daar wil verplichten met milieu maatregleen waaronder niet vliegen of heel veel geld betalen maar dit circus dat nooit wat oplevert en heel wat vlieguurtjes maakt moet maar doorgaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties