32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Gaat Nederland excuses aanbieden voor de slavernij? Volg hier de toespraken (live)

HomeLandenArubaNTR | Gaat Nederland excuses aanbieden voor de slavernij? Volg hier de...

Om 15.00 uur/Nederland en 10.00 uur/Cariben houdt premier Mark Rutte een live-toespraak over het slavernijverleden. Ook op de zes eilanden en in Suriname spreken Nederlandse politici. Volg via deze pagina de livestreams. 

Wat gaat er vandaag in Den Haag gebeuren? 
Om 15.00 uur Nederlandse tijd houdt premier Rutte een live-toespraak vanuit het Nationaal Archief in Den Haag. Of Nederland vandaag daadwerkelijk excuses maakt, wilde hij de afgelopen weken nog niet zeggen. Het wordt een ‘betekenisvol moment’, zei hij.

Eerder lekte via de NOS het plan van het kabinet om excuses aan te bieden voor de slavernij. Verschillende belangengroepen willen dat de staat op 1 juli excuses aanbiedt. De Sint-Maartense premier zei de excuses niet te zullen accepteren.

Toespraak Rutte via NPO 1 & NPO Radio 1

Een aantal mensen zijn uitgenodigd om de speech van Rutte bij te wonen. Het gaat om de belangengroepen en politieke vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Suriname.

Bij de bijeenkomst zijn ook vicepremiers Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kaag (Financiën) en Schouten (Armoedebeleid), minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aanwezig.

En wat gebeurt er op de eilanden en in Suriname?
Verschillende leden van het Nederlandse kabinet zijn afgelopen weekend overgevlogen naar de zes Caribische eilanden en Suriname. Zij zullen na de toespraak van Rutte in gesprek gaan met politici en betrokken inwoners.

Waarschijnlijk zullen ze vertellen waarom Nederland excuses wil maken; wat het per eiland, Suriname en voor Nederland zal kunnen betekenen.

Toespraken live volgen
Volg via deze links hieronder de toespraken straks (rond 15.00u/Nederland & 10.00u/Cariben):

Aruba

Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid; VVD) is op Aruba. Na de toespraak van Rutte, houdt hij bij de vertegenwoordiging van de Nederlandse regering ook een toespraak voor de inwoners van Aruba. 

Bonaire

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid; CDA) houdt een toespraak op Bonaire.

Curaçao

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties; D66) is op Curaçao. Zij houdt een toespraak bij het Rif, waar het monument staat ter herinnering aan de grote slavenopstand van 17 augustus 1795.

Saba

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport; ChristenUnie) op Saba. Hij houdt bij de Queen Wilhelmina Library namens de regering een toespraak.

Sint-Maarten

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport; D66) is op Sint-Maarten.

Statia

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst; CDA) op Sint-Eustatius. Hij woonde en werkte op het eiland als regeringscommissaris tussen 2020 en 2021. Hij zal bij Ernest van Putten Youth Center (The Lions Den) uitleg geven over onder andere wat het herdenkingsjaar gaat betekenen voor Sint-Eustatius.

Suriname

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming; D66) is in Suriname.

Bron: CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties