26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

NTR | Curaçao: Hoog tijd dat Nederland excuses maakt voor slavernijverleden en eerherstel geeft aan verzetsheld Tula

Foto Flickr

WILLEMSTAD – Excuses en genoegdoening voor slavernij, eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula, afronding van het dekolonisatie-proces en erkenning voor het Papiaments als basistaal in het Nederlandse Koninkrijk. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die vanuit Curaçao aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Op 27 juni is er een zogeheten rondetafelgesprek over het slavernijverleden in Den Haag. De Kamer spreekt met verschillende vertegenwoordigers uit onder andere de Surinaamse en Caribische gemeenschap. Het pakket met aanbevelingen vanuit Curaçao is aangedragen door Gibi Bacilio, voorzitter van Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut. De stichting wachtte zo’n drie jaar op antwoord van het Nederlandse kabinet.

Dit zijn de zes opvallendste aanbevelingen
Excuses: Het Koninkrijk der Nederlanden moet excuses aanbieden, op een manier die als welgemeend ervaren wordt door nazaten van de totslaafgemaakten.
Herstelbetalingen: het stellen van een blijk van genoegdoening (‘reparations’).
Eerherstel Tula: Verzetsheld Tula, de strijder voor ‘vrijheid, gelijkheid en broerderschap’, moet door het Koninkrijk der Nederlanden gerehabiliteerd worden.
Dekolonisatie: Het serieus, oprecht en daadwerkelijk opstarten, verhelderen en vervolmaken van het dekolonisatie-proces.
Museum: Museo Tula (het Tula-museum) op Curaçao moet een Koninkrijksbreed gedragen en internationaal erkend museum worden voor
het slavernijverleden, cultureel en historisch erfgoed.
Papiaments: Erkenning van Papiamentu als een van de basistalen van het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

Diepe spijt en berouw, (nog) geen excuses
Drie jaar geleden vroeg het platform al om eerherstel van nationale verzetsheld Tula. Pas dit jaar in april kwam daarop reactie van minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Zij bood haar excuses aan dat een reactie zo lang op zich heeft laten wachten.

In de brief aan Bacilio herhaalt en benadrukt de minister het standpunt van Nederland. Namelijk, dat ook dit kabinet ‘het ten zeerste betreurt dat slavernij onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis en, evenals voorgaande kabinetten, diepe spijt en berouw heeft over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid ten tijde van het slavernijverleden’.

Op 1 juli vorig jaar presenteerde het onafhankelijke Adviescollege Dialooggroep slavernijverleden zijn rapport van bevindingen, genaamd ‘Ketenen van het verleden’. Het kabinet zal voor de zomer op de aanbevelingen in dit rapport reageren, ‘waarin uw verzoek tot de rehabilitatie van verzetsstrijder Tula wordt meegenomen’, aldus Bruins Slot.

Oud-premier Suzy Camelia-Römer spreekt Kamer namens eilanden
In de Rondetafelconferentie komt Curaçao met een reactie op de brief van het Nederlandse kabinet. Het platform heeft oud-premier Suzy Camelia-Römer (Nederlandse Antillen, PNP) voorgedragen om de Tweede Kamer toe te spreken. Dat doet Camelia ook namens Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

Ook een vertegenwoordiger van Ocan, een Caribische belangenbehartiger in Nederland, spreekt de Kamer op 27 juni toe. De stichting heeft een schriftelijk advies aan de Kamer opgestuurd, waarin de politiek én de samenleving worden opgeroepen om het gesprek over het slavernijverleden aan te gaan. “Alleen samen komen wij verder, anders hebben wij alleen last van elkaar. Dat draagt niet bij om de strijdbijl te begraven.”

Excuses in 2023? Kamermotie aangehouden

In september vorig jaar diende voormalig D66-Kamerlid Rob Jetten (nu minister voor Klimaat en Energie) een motie in die het kabinet oproept om in 2023 excuses te maken voor het slavernijverleden. Naast D66, hebben ook PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk, Bij1, Fractie Den Haan en Volt de motie ondertekend.

Uiteindelijk is er niet over de motie-Jetten gestemd omdat de partijen in de Tweede Kamer ‘zorgvuldig’ te werk wil gaan, door eerst gesprekken te voeren met bijvoorbeeld nazaten en experts. “Een mooi initiatief”, reageerde premier Mark Rutte.

‘Wij willen niks anders dan onze vrijheid’
De Nederlandse staat kan volgens Bacilio het ‘helings -en herstelproces helpen’ waar te maken door het rapport ‘Wij willen niks anders dan onze vrijheid’ uit te voeren. Over de titel van het rapport is goed nagedacht. “Wij zijn al te erg mishandeld. Wij willen niemand kwaad doen, maar we willen onze vrijheid”, zo zou Tula dat hebben verklaard voordat hij werd opgepakt om later op een afschuwelijke manier te worden afgeslacht door het koloniaal regime op Curaçao.

Tula werd vastgebonden aan een kruis en nog levend werden zijn botten gebroken met ijzer. Zijn gezicht werd daarna verbrand met fakkels en vervolgens werd hij onthoofd. Zijn hoofd werd samen met dat van Carpata op een stok gezet en diende vervolgens als afschrikmiddel op een veld waar nu de nationale herdenkingsmonument staat. De rest van het lichaam werd samen met die van medeleiders Bastiaan Carpata en Pedro Wacao met stenen verzwaard in zee gegooid.

In 2010 werd zowel door het bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao als door de Eilandsraad van Curaçao besloten, om formeel Tula te benoemen tot nationale held van Curaçao. Naar mening van Bacilio is de Nederlandse staat nu aan zet.

Instituut voor het slavernijverleden 
Verder hoopt voorzitter Bacilio op de oprichting van een nieuw instituut voor het gehele Koninkrijk. Die zou met de kennis over het koloniaal- en slavernijverleden scholen moeten gaan helpen, zodat daar structureel aandacht voor komt in de klaslokaal.

Overigens, bestaat zeen soortgelijk instituut al jaren: de Ninsee. Maar die kreeg in 2012 geen subsidie meer vanuit de Rijksoverheid. Het bestaat weliswaar nog steeds, maar in een afgeslankte vorm dankzij de gemeente Amsterdam.

Brief namens de ‘nazaten van Tula’

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Gilbert Bacilio dat op 3 oktober 1795 ‘Tula en Carpata, in de omgeving van Fort Amsterdam, publiekelijk van onder op levendig geradbraakt, in het gezicht geblakerd en het hoofd afgehouwen.’

“Dit omdat zij gestreden hebben tegen beroving, roofmoord, onteigening, vernedering, verkrachting, onrecht, onrechtvaardigheid, en onmenselijkheid. Zij werden op godsgruwelijke wijze vermoord omdat zij gestreden hebben voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Wij, nazaten van Tula, vinden dat de Nederlandse staat, als rechtsopvolgers van hen die deze misdaden begaan hebben, dit onrecht, recht moet trekken, aan ons de nazaten van Tula, recht moet doen.”

Doel van de strijd van Plataforma is dat de Nederlandse Staat ‘deze verwerpelijke misdaden die gepaard zijn gegaan met zeer diepe lichamelijke, psychische en geestelijke wonden te helen, te herstellen. De impact van deze wandaden hebben zulke diepe sporen achtergelaten, dat wij tot op de dag van vandaag de nasleep hiervan op uiteenlopende, vaak mensonterende manieren, tot aan de botten ervaren’.

In zijn brief stelt Bacilio ‘dat de effecten van de verbrijzelde beenderen, het geblakerde gezicht en het afgehakte hoofd van met name Tula, waren van zo’n ingrijpende aard, dat wij pas begin jaren vijftig schoorvoetend een begin hebben kunnen maken aan ons eigen helingsproces.’ Dat herstelproces is ingezet door Dr. Moises Frumencio da Costa Gomez, die voor meer zelfbestuur heeft gestreden voor de Nederlands-Caribische eilanden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

26 reacties

 1. @Mike schreef;
  “Na 2 jaar op Curaçao te hebben gewoond is me opgevallen dat de meeste Antilianen in het verleden blijven leven. Een verleden die ze alleen kennen uit de verhalen van hun achter achter grootouders.”

  Absoluut mee eens! Ze lijken overigens sprekend op Surinamers. (lol)

  https://afromagazine.nl/opinie/ay-mi-gado-waarom-haten-de-witte-mensen-ons-zo

  https://dekanttekening.nl/kunst-cultuur/sranantongo-het-negerengels-van-suriname-wordt-weer-met-trots-gesproken/

 2. @Mike schreef;
  “Na 2 jaar op Curaçao te hebben gewoond is me opgevallen dat de meeste Antilianen in het verleden blijven leven. Een verleden die ze alleen kennen uit de verhalen van hun achter achter grootouders.”

  Absoluut mee eens! Ze lijken overigens sprekend op Surinamers. (lol)

  https://afromagazine.nl/opinie/ay-mi-gado-waarom-haten-de-witte-mensen-ons-zo

  https://dekanttekening.nl/kunst-cultuur/sranantongo-het-negerengels-van-suriname-wordt-weer-met-trots-gesproken/

 3. Ex hof president Jaime Saleh wordt CEO voor het leven van Ennia. Al zijn familieleden krijgen premievrij pensioen. Suzy zorgt voor het herschrijven van de wetten naar Curacaos model. Uitspraken van de rechter kunnen door Pisas ongeldig verklaard worden. Scholen zijn verplicht in het Papiaments. Nederlands is een verboden taal op de schoolpleinen. Lijfstraffen riskeert elke leerling die het door Renee Rosalia herschreven volkslied, niet foutloos op kan dreunen.

 4. Kop van koning willem wordt vervangen door een bloblo-kop . De kachu wordt het nationale wapen. Pisas kop komt op alle biljetten te staan , samen met minister van Financien, die zorgt dat er budget is voor alle dienstreizen en minister en staten salarissen. Deze worden jaarlijks automatisch met 15% verhoogd. Koloniale gevels die in 69 overeind zijn blijven saan , worden alsnog afgebroken. Winkels en toko’s van niet echte (!!!!) Curacaoenaars worden genationaliseerd. Beledigers van ministers worden elke vrijdag standrechtelijk gefusilleerd op Gomezplein, di nu plaza di libertad heet. Familie moet verplicht aanwezig zijn.

 5. Iedereen die in het verleden wat lulligs over Pik Pisas , Suzy, Coopers of welke graaiende politicus of statenlid heeft gezegd sociale media, wordt levenslang naar strafkamp op Soto gedeporteerd. Makambas worden direct gedeporteerd naar Makamba land..

 6. Fred Schiedam = eindelijk iemand die de waarheid zegt – die figuren die zoveel ophef maken hebben nooit goed opgelet op school – leer de echte geschiedenis -vanouds al waren de afrikaanse landen de toeleveranciers van slaven–hoe hadden ze anders die mooie piramiden kunnen bouwen.
  laat ze maar in Afrika voor verantwoording gaan vragen,

 7. Fred Schiedam = eindelijk iemand die de waarheid zegt – die figuren die zoveel ophef maken hebben nooit goed opgelet op school – leer de echte geschiedenis -vanouds al waren de afrikaanse landen de toeleveranciers van slaven–hoe hadden ze anders die mooie piramiden kunnen bouwen.
  laat ze maar in Afrika voor verantwoording gaan vragen,

 8. De Curaçaose politicus, dat is allang zonneklaar gebleken, geeft geen zier om de bevolking! Leeft in een bubbel! Kijk maar waar ze vooral mee bezig zijn! Met zijn allen Congressen aflopen en daggeld opstrijken. Dit terwijl het hele eiland in”brand” staat. Misschien moet er een vliegtuig vol congresaflopers , gewoon neerstorten in open zee! Curaçao zal er alleen maar geld mee uitsparen.

 9. Gelukkig is het land inmiddels al aardig op weg naar beneden om voor het gewone volk de levensstandaard en schuldenpositie in de Afrikaanse oorsprongslanden te bereiken. Het nivo van corruptie is inmiddels al geevenaard, dus de elite hier zit net als in Afrika goed. En dat in slechts 12 jaar zelfstandigheid. Hulde hiervoor aan onze regering ! Slavernij van het volk aan de elite, wellicht dat daar excusus van onze regering voor op zijn plaats zijn. Het blijkt maar weer, dwaasheid is met de dommen.

 10. Nederland zal repatriëringsvluchten naar Afrika uitvoeren om de destijds door hun landgenoten verkochte ‘ontvoerden’ terug te brengen.

 11. Ik zie het al in de kranten staan:

  [kop] Volledige onafhankelijkheid van CW zoals Suriname toen.

  Het Koninkrijk der Nederlanden neemt afscheid van het land CW. Het land volgt het voorbeeld van Suriname en is nu volledig onafhankelijk en kan het nu allemaal zelf doen. Het land, helaas zonder natuurlijke bronnen of andere bronnen van inkomsten, gaat zich volledig richten op de regio.

  [kop] Onrust op CW

  Op CW is vannacht, na het geboortefeest van het nieuwe land, een coup gepleegd door CURMIL, onder leiding van @Django. De staat van beleg is afgekondigd en iedereen die niet voor eerherstel van Tula was werd opgepakt en opgesloten.

  Vanmiddag brak ook een familie oorlog uit. De al jaren verborgen afgunst kwam naar boven. Verschillende families bestreden elkaar met wapens. Daarbij werd Forti op CW volledig in de as gelegd en moesten loodsen met voedsel en goederen uit Nederland het ontzien. Veel drankwinkels werden geplunderd.

  Vanavond is er een persconferentie waarbij @Django gaat vertellen dat de staat van beleg blijft en dat er een Plati di Dia komt. Iedereen moet zich bij het politiebureau melden om ingeschreven te worden in het nieuwe bevolkingsregister. Vanaf morgen is er een nieuwe munteenheid, de Dja. 1 DJa staat gelijk aan US $10. Iedereen verplicht Dja 2000,- per maand aan de nieuwe machthebber te betalen. Bij verzuim zal er een passende straf zijn.
  De officiële basis taal is Papiamento. Andere talen zullen niet meer gesproken mogen worden.

  Bon wiként..

 12. Ik zie het al in de kranten staan:

  [kop] Volledige onafhankelijkheid van CW zoals Suriname toen.

  Het Koninkrijk der Nederlanden neemt afscheid van het land CW. Het land volgt het voorbeeld van Suriname en is nu volledig onafhankelijk en kan het nu allemaal zelf doen. Het land, helaas zonder natuurlijke bronnen of andere bronnen van inkomsten, gaat zich volledig richten op de regio.

  [kop] Onrust op CW

  Op CW is vannacht, na het geboortefeest van het nieuwe land, een coup gepleegd door CURMIL, onder leiding van @Django. De staat van beleg is afgekondigd en iedereen die niet voor eerherstel van Tula was werd opgepakt en opgesloten.

  Vanmiddag brak ook een familie oorlog uit. De al jaren verborgen afgunst kwam naar boven. Verschillende families bestreden elkaar met wapens. Daarbij werd Forti op CW volledig in de as gelegd en moesten loodsen met voedsel en goederen uit Nederland het ontzien. Veel drankwinkels werden geplunderd.

  Vanavond is er een persconferentie waarbij @Django gaat vertellen dat de staat van beleg blijft en dat er een Plati di Dia komt. Iedereen moet zich bij het politiebureau melden om ingeschreven te worden in het nieuwe bevolkingsregister. Vanaf morgen is er een nieuwe munteenheid, de Dja. 1 DJa staat gelijk aan US $10. Iedereen verplicht Dja 2000,- per maand aan de nieuwe machthebber te betalen. Bij verzuim zal er een passende straf zijn.
  De officiële basis taal is Papiamento. Andere talen zullen niet meer gesproken mogen worden.

  Bon wiként..

 13. Je kan je afvragen wat de reden is om in het verleden te leven.
  Is het omdat er nog achterstand is die het gevolg is van het slavernijverleden?
  Is het omdat er sprake is van discriminatie die het gevolg is van het slavernijverleden?
  Is het omdat er inkomen en welstand verschillen zijn die zijn oorsprong vindt in het slavernijverleden?
  Of is het dat het slavernijverleden het excuus en kapstok is om misstanden in het heden aan op te hangen en niet alleen het heden maar ook de misstanden van de toekomst en er dus geen enkele reden is om de blik naar voren te richten?
  Wat is nu gewenst en wanneer is het genoeg?
  Het “eerherstel” van Tula door Nederland?
  De officiële excuses van Nederland aan de nabestaande van de Afrikaanse slaven?
  Financiële compensatie van de nabestaanden van de Afrikaanse slaven? ( En met welk bedrag dan?)
  Of alles hier boven?
  Hoe gaat het dan met de compensatie door Afrikanen die geld verdienden met de slavenhandel? Of compensatie betaald door slavenhouders van Afrikaanse afkomst?
  Moeten de nabestaanden van de scheepsbemanningen ook dan niet gecompenseerd worden?
  Zij zijn vaak dronken gevoerd en gekidnapt om te werken op een slavenschip waar zij slechter te eten kregen en een grotere kans op overlijden hadden dan de slaven.
  Waar houd het op?
  Het houd op bij de realisatie dat het al lang opgehouden is.
  Het houd op bij het kennen van de geschiedenis:
  https://youtu.be/VWrfjUzYvPo
  Het houd op als de realiteit doordringt dat de elite (overgens ook van Afrikaanse komaf) een achteruitkijkspiegel voor de populus heeft gemaakt die zo groot is dat niet alleen geen toekomst visie meer mogelijk is maar ook de visie van het heden ontbreekt, zo dat de elite kan blijven doen wat ze al decennia doen:
  Stelen, bedriegen van de eigen bevolking.

 14. Je kan je afvragen wat de reden is om in het verleden te leven.
  Is het omdat er nog achterstand is die het gevolg is van het slavernijverleden?
  Is het omdat er sprake is van discriminatie die het gevolg is van het slavernijverleden?
  Is het omdat er inkomen en welstand verschillen zijn die zijn oorsprong vindt in het slavernijverleden?
  Of is het dat het slavernijverleden het excuus en kapstok is om misstanden in het heden aan op te hangen en niet alleen het heden maar ook de misstanden van de toekomst en er dus geen enkele reden is om de blik naar voren te richten?
  Wat is nu gewenst en wanneer is het genoeg?
  Het “eerherstel” van Tula door Nederland?
  De officiële excuses van Nederland aan de nabestaande van de Afrikaanse slaven?
  Financiële compensatie van de nabestaanden van de Afrikaanse slaven? ( En met welk bedrag dan?)
  Of alles hier boven?
  Hoe gaat het dan met de compensatie door Afrikanen die geld verdienden met de slavenhandel? Of compensatie betaald door slavenhouders van Afrikaanse afkomst?
  Moeten de nabestaanden van de scheepsbemanningen ook dan niet gecompenseerd worden?
  Zij zijn vaak dronken gevoerd en gekidnapt om te werken op een slavenschip waar zij slechter te eten kregen en een grotere kans op overlijden hadden dan de slaven.
  Waar houd het op?
  Het houd op bij de realisatie dat het al lang opgehouden is.
  Het houd op bij het kennen van de geschiedenis:
  https://youtu.be/VWrfjUzYvPo
  Het houd op als de realiteit doordringt dat de elite (overgens ook van Afrikaanse komaf) een achteruitkijkspiegel voor de populus heeft gemaakt die zo groot is dat niet alleen geen toekomst visie meer mogelijk is maar ook de visie van het heden ontbreekt, zo dat de elite kan blijven doen wat ze al decennia doen:
  Stelen, bedriegen van de eigen bevolking.

 15. Het platform heeft oud-premier Suzy Camelia-Römer (Nederlandse Antillen, PNP).

  Goed idee dan kunnen ze meteen vragen aan Suzy over haar corruptie en de staat van Curacao met dank aan haar! Wellicht kan het OM haar meteen in bewaring stellen.

 16. Het platform heeft oud-premier Suzy Camelia-Römer (Nederlandse Antillen, PNP).

  Goed idee dan kunnen ze meteen vragen aan Suzy over haar corruptie en de staat van Curacao met dank aan haar! Wellicht kan het OM haar meteen in bewaring stellen.

 17. “dat wij pas begin jaren vijftig schoorvoetend een begin hebben kunnen maken aan ons eigen helingsproces.”

  ok dus wij zijn nu bijna 70 jaar bezig met het hellings proces te doorlopen. Hoeveel meer tijd hebben wij nog nodig voordat wij een keer de slachtoffer rol kunnen begraven en zelf de schouders eronder zetten?

 18. Ik ben het volledig eens met Opmerker.
  Voor mijn werk ( inspectie en troubleshooting stoominstalaties voor Nederlandse bedrijven) ben ik meer als 150 dagen per jaar in Afrika in nagenoeg alle landen en streken.
  Ik heb 10 jaar op SXM gewoond en 12 jaar op Curacao
  Als ik daar de ellende zie, de lage inkomens, hutjes van golfplaat en dekzeil, lemen huisjes, kinderen die een uur moeten lopen om water te halen etc. dan denk ik vaak: Als jullie daar nog gezeten hadden als nazaten dankte je God op je blote knieen dat je nu een ingezetene van het koninkrijk bent.
  Ga er maar eens zelf kijken misschien verandert dat je opinie

 19. Ik ben het volledig eens met Opmerker.
  Voor mijn werk ( inspectie en troubleshooting stoominstalaties voor Nederlandse bedrijven) ben ik meer als 150 dagen per jaar in Afrika in nagenoeg alle landen en streken.
  Ik heb 10 jaar op SXM gewoond en 12 jaar op Curacao
  Als ik daar de ellende zie, de lage inkomens, hutjes van golfplaat en dekzeil, lemen huisjes, kinderen die een uur moeten lopen om water te halen etc. dan denk ik vaak: Als jullie daar nog gezeten hadden als nazaten dankte je God op je blote knieen dat je nu een ingezetene van het koninkrijk bent.
  Ga er maar eens zelf kijken misschien verandert dat je opinie

 20. Het wordt hoog tijd dat de onafhankelijkheid van Curaçao qua voorbereiding en gewenste datum van invoering wordt ingezet, zodat de huidige situatie van (financiële) afhankelijkheid op korte termijn wordt beëindigd. Daarmee komt (net als Suriname) de echte volledige vrijheid in beeld en kan Curaçao invulling geven aan een nieuw era, vrij van geest en vrij van het alom gevoelde juk van onderdanigheid. De lonen kunnen dan meteen omhoog en het Land Curaçao verheven worden tot een zelfstandige natie dat haar eigen koers kan varen. Alle 50.000 landgenoten die nu in Nederland wonen, kunnen meteen terug naar Curaçao en hun land in woord en daad ondersteunen richting een welvarende natie, vrij van misdaad, corruptie, nepotisme en zelfzucht. Strak plan! Geen CFT meer, geen 0%-lening terugbetalen en vooral geen bezoeken meer vanuit Nederland van politici die het beter weten en geassocieerd worden met het zo gehate koloniale bewind van vroeger. Voor 1 miljard euro is de hoofdpijn meteen over voor Nederland en Curaçao.

 21. Sterker nog @Opmerker, er was een zwarte vrije (kapitein) slaaf die gevluchte slaven ging vangen in Venezuela, en tot het gerechtshof in Caracas ging pleiten voor de repatriatie van een gevluchte slaaf, en terugbracht naar de “Joodse” eigenaar..Bai wou na MCB su doñonan tambe e ora ei! Daar moet je het bloedgeld gaan zoeken!!!!!!!

 22. “In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Gilbert Bacilio dat op 3 oktober 1795 ‘Tula en Carpata, in de omgeving van Fort Amsterdam, publiekelijk van onder op levendig geradbraakt, in het gezicht geblakerd en het hoofd afgehouwen.’”
  ‘t Ja dat was toch wat! En daar moet Nederland nu “herstelbetalingen” voor doen, buiten de miljarden die aan de eilanden in de afgelopen decennia zijn gegeven.
  Blijf maar lekker in het verleden leven.
  Nederland vraagt ook geen excuses aan b.v. het Romeinse rijk, Spanje, Frankrijk etc. landen die die toenmalige Nederlanders veel leed hebben aangedaan.
  Wat dacht u van de Nederlandse slaven op de galeien, zij die vermoord zijn ivm geloofsovertuiging en daardoor op de brandstapel terecht kwamen en soms ook daarvoor nog gevierendeeld werden.
  Schei toch eens uit met naar het verleden kijken. De toekomst is veel belangrijker. Maar waarschijnlijk viert de Afrikaanse cultuur nog steeds de overhand bij bepaalde personen en heeft men niets geleerd van de gevolgen daarvan.
  Kijk en onderzoek eens wat er nog steeds in Afrika gebeurt. Corruptie, hongersnood, werkeloosheid etc. Ga zo door Gibi Bacilio en je zult het nog een eind schoppen!
  Begin dan ook maar met de Curaçaose “vrijgemaakte” slaven, de dominees en priesters aan te spreken die zelf ook slaven kochten, verkochten en straften met de bullepees als zij in hun ogen iets verkeerd hadden gedaan.
  Maar de eigen landskinderen ter verantwoording roepen om wat hun voorouders uitgevreten hebben hoort niet in dit kader thuis schijnbaar.
  Leer je verleden beter kennen eer je dergelijke onzin naar voren durft te brengen.

 23. “In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Gilbert Bacilio dat op 3 oktober 1795 ‘Tula en Carpata, in de omgeving van Fort Amsterdam, publiekelijk van onder op levendig geradbraakt, in het gezicht geblakerd en het hoofd afgehouwen.’”
  ‘t Ja dat was toch wat! En daar moet Nederland nu “herstelbetalingen” voor doen, buiten de miljarden die aan de eilanden in de afgelopen decennia zijn gegeven.
  Blijf maar lekker in het verleden leven.
  Nederland vraagt ook geen excuses aan b.v. het Romeinse rijk, Spanje, Frankrijk etc. landen die die toenmalige Nederlanders veel leed hebben aangedaan.
  Wat dacht u van de Nederlandse slaven op de galeien, zij die vermoord zijn ivm geloofsovertuiging en daardoor op de brandstapel terecht kwamen en soms ook daarvoor nog gevierendeeld werden.
  Schei toch eens uit met naar het verleden kijken. De toekomst is veel belangrijker. Maar waarschijnlijk viert de Afrikaanse cultuur nog steeds de overhand bij bepaalde personen en heeft men niets geleerd van de gevolgen daarvan.
  Kijk en onderzoek eens wat er nog steeds in Afrika gebeurt. Corruptie, hongersnood, werkeloosheid etc. Ga zo door Gibi Bacilio en je zult het nog een eind schoppen!
  Begin dan ook maar met de Curaçaose “vrijgemaakte” slaven, de dominees en priesters aan te spreken die zelf ook slaven kochten, verkochten en straften met de bullepees als zij in hun ogen iets verkeerd hadden gedaan.
  Maar de eigen landskinderen ter verantwoording roepen om wat hun voorouders uitgevreten hebben hoort niet in dit kader thuis schijnbaar.
  Leer je verleden beter kennen eer je dergelijke onzin naar voren durft te brengen.

 24. Na 2 jaar op Curaçao te hebben gewoond is me opgevallen dat de meeste Antilianen in het verleden blijven leven. Een verleden die ze alleen kennen uit de verhalen van hun achter achter grootouders. Ik adviseer een studiereis voor alle Antilianen naar Bali. Daar hebben de Nederlanders nog veel erger huisgehouden en dat is pas 80 jaar geleden. De Indonesiër leeft in de toekomst en is daarom ook al is hij arm blij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -