26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | 120 miljoen euro naar Caribisch Nederland voor hervormingen

HomeLandenArubaNOS | 120 miljoen euro naar Caribisch Nederland voor hervormingen
ANP

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten krijgen tot 2027 zo’n 120 miljoen euro van Nederland om hervormingen in de publieke sector tot stand te brengen. Staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties heeft daarover afspraken gemaakt met de premiers van de drie landen.

Naast financiële, economische en sociale veranderingen gaat het om hervormingen in het onderwijs en het versterken van de rechtsstaat. De drie Caribische landen werden tijdens de coronacrisis zwaar getroffen en ze werden toen door Nederland ook al financieel gesteund om te hervormen. Het idee daarachter is dat de economische weerbaarheid en bestuurskracht van de landen moeten worden verbeterd.

‘Hervormingen opgedrongen’

Het kabinet was eerder van plan een apart bestuursorgaan op te richten dat toezicht moest houden op de hervormingen, maar op dat plan kwam veel kritiek uit de Caribische landen. Die vonden dat hervormingen op die manier door Nederland werden opgedrongen.

Maar dat idee is van tafel. Er zijn nu nieuwe afspraken gemaakt tot 2027. De regeling die daaraan ten grondslag ligt, gaat uit van “gelijkwaardigheid, eigenaarschap en gemeenschappelijkheid”, benadrukt Van Huffelen. Curaçao, Aruba en Sint-Maarten leggen zich voor vier jaar vast om aan de uitvoering van de hervormingen te werken en Nederland gaat dat ondersteunen met mensen en middelen.

De hervormingen zijn primair de verantwoordelijkheid van de Caribische landen. De al bestaande ‘Tijdelijke Werkorganisatie’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken begeleidt en ondersteunt vanuit Den Haag.

Correspondent Caribisch Gebied Dick Drayer:

“In plaats van een Rijkswet kiezen de vier landen in het koninkrijk nu voor een onderlinge regeling om de zo noodzakelijke hervormingen op de eilanden door te kunnen voeren. Want als één ding duidelijk is geworden tijdens de coronacrisis, dan is het wel dat de landen kwetsbaar zijn en bij een crisis volkomen afhankelijk worden van Nederland. Toerisme valt dan als enige economische pilaar van waarde en werkgelegenheid weg.

Beide kanten vinden die afhankelijkheid een lastige realiteit. De regeringen van de eilanden willen met opgeheven hoofd tegen de eigen bevolking kunnen zeggen dat zij de touwtjes in handen hebben. Nederland wil zeker weten dat de euro’s die de oceaan over gaan, goed uitgegeven worden. De Rijkswet van voormalig staatssecretaris Knops gaf weinig tot geen ruimte aan de landen zelf om eigenaar van hun problemen te worden. De regeling van Van Huffelen doet dat wel, maar verandert verder niets aan het hervormingsprogramma.

En Nederland kan nog steeds besluiten om geen geld meer te sturen, als het Den Haag niet bevalt wat de nieuwe eigenaren van het probleem ervan maken. Grote vraag blijft of Aruba, Curaçao en Sint-Maarten over vier jaar ook echt weerbaarder zijn en een crisis als corona aankunnen. Die garantie geeft ook de regeling die vandaag is overeengekomen niet. De realiteit op de eilanden is vaak weerbarstiger dan de optelsom van goede bedoelingen. Maar de juiste toon biedt wel meer ruimte om met elkaar aan de slag te gaan.”

Bron: NOS

7 reacties

  1. Caribisch Nederland? Niets Caribisch Nederland Het moet CAS eilanden zijn? Dacht dat de BES eilanden onder de naam Caribisch Nederland vallen.

  2. Ik zou het helemaal moeten lezen.
    Maar ik denk het volgende tegen te komen.
    Geld per project.
    Uitgebreide voorwaarden voor financiering
    En deel financiering per project.
    Dat er dan geen extern toezicht komt is niet erg.
    Ook dat er geen, vooraf bepaalde, consequenties aan mislukken of misbruik van fondsen hangen is dan ook niet echt erg.
    Als er plannen, of bestemmingen niet gehaald worden worden die bijgesteld in de voorwaarden voor nieuwe financiering.
    Gaat dit lukken zo?
    Tijd gaat het leren.
    Het is zeker niet dat er elk jaar een zak geld naar de eilanden gaat waar vrij over beschikt kan worden.
    Tenminste dat geloof ik niet tegen te komen.
    Ik denk wel dat de eiland victory kraaien zonder dat het een overwinning is, maar het staat wel leuk voor de achterban.

  3. Vandaag in het SD dat de EK zich ernstig zorgen maakt, vooral wat Curaçao betreft.
    Daarbij komt nog dat het niet om 200 miljoen ga6 maar 40 miljoen per jaar.

    De krant van wakker NL hitste de lezers dus weer een keer op.

  4. Ik blijf mij verbazen over de lichtgewichten die boven komen drijven in de politiek. Die van Puffelen is zo dom en naief dat het gewoon pijn aan de oren doet. Maar ja lid van de partij die ook Kaag en Jetten naar voren hebben gebracht dus wat kun je nog meer verwachten.

    Ze spreekt trouwens met gespleten tong als we onderstaande bekijken

    Bron https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/27423-curacao-loopt-nu-al-uit-de-pas

    ondanks alle mooie woorden bij ondertekening van de Onderlinge Regeling is in de brief van staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer al een kritische noot te lezen. Uitgangspunt voor de regeling zijn de landspakketten, die al twee jaar in uitvoering zijn. Maar Curacao begint al uit de pas te lopen. Van Huffelen maakt zich hier zorgen over, schrijft ze. Want Curacao heeft ‘een afhoudende houding’, wat blijkt uit de uitvoeringsrapportages van het afgelopen jaar.

  5. Pik denkt dat hij een overwinning heeft behaald. De beste man heeft voor hetzelfde pakket als voorheen getekend, maar dan in een ander jasje . Weet hij veel.

  6. Het debat in de tweede kamer volgende denk ik dat de curacrimse vlag in huize Pik & co in volle top is gegaan, ZUURSTOK zuigende Van Puffelen heeft het voor elkaar gekregen net zoals Tom de Graaf in 1997 noemde ik hem in een persoonlijk gesprek in een hotel, TOM naar de ZON vlieger. Ik hoop dat dikkertje DAP van de BBB er een verandering in kan gooien ?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties