28 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Van Huffelen: Diepe indruk

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Van Huffelen: Diepe indruk

‘Contacten met Caribisch deel Koninkrijk zijn mij zeer dierbaar’


Willemstad/Den Haag – ,,De zes eilanden en gemeenschappen hebben een diepe indruk op mij gemaakt en de connectie die ik met hen heb ervaren zal ik altijd met mij meedragen.”

Zo sluit demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties mogelijk een van haar laatste brieven in deze functie aan de Tweede Kamer af. Naar alle waarschijnlijkheid is morgen, 12 juni, haar laatste parlementaire verplichting als staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties; daarna treedt een nieuw kabinet aan gevormd door PVV, VVD, NSC en BBB.

In de brief reflecteert Van Huffelen daarom nog kort op haar gehele ambtsperiode als bewindspersoon van het kabinet-Rutte IV (VVD, D66, CDA en ChristenUnie). ,,De bijzondere en complexe historische verbinding tussen alle delen van het Koninkrijk is zeer bijzonder en vergt van ons allen een continue inspanning, vanuit vertrouwen en gezamenlijkheid. De talloze contacten en ervaringen die ik tijdens mijn bezoeken de afgelopen jaren aan het Caribisch deel van het Koninkrijk heb opgedaan zijn mij zeer dierbaar.”

Als staatssecretaris heeft zij ruim twee jaar lang de waarde én complexiteit van de Koninkrijksrelaties mogen ontdekken. ,,Als bewindspersoon heb ik mij ingespannen om de band tussen Europees Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk te versterken, op basis van wederzijds respect en vertrouwen. Tegelijkertijd wilde ik concrete, merkbare vooruitgang voor de inwoners van de eilanden realiseren.” Vanuit dat oogpunt is Van Huffelen ‘trots op wat dit kabinet de afgelopen jaren heeft bereikt’.

Onderlinge Regeling
Met de autonome Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) heeft de staatssecretaris ‘Onderlinge Regeling Samenwerken bij Hervormingen’ afgesloten. ,,Met deze Onderlinge Regeling werken de vier landen in het Koninkrijk nu samen aan Landspakketten met hervormingen die van groot belang zijn om de economische weerbaarheid van de Caribische landen te versterken, en we doen dat op basis van een gelijkwaardige samenwerking met heldere en controleerbare afspraken.”

Van Huffelen is naar eigen zeggen verheugd over het – op de valreep – bereiken van een bestuurlijk akkoord met Aruba over de totstandkoming van een rijkswet voor het financieel toezicht. En hetzelfde over het akkoord dat Curaçao en Sint Maarten hebben gesloten als oplossing voor de problemen bij pensioenverzekeraar Ennia.

De afgelopen jaren is, aldus de bewindsvrouw, ook hard gewerkt om samen met Sint Maarten en de Wereldbank de wederopbouw na orkanen Irma en José te realiseren, waarbij een duurzamere toekomst voor de Sint Maartense inwoners voorop stond. ,,Al deze voorbeelden laten zien dat wij met geduld, respect en een gezamenlijk doel voor ogen, de levens van inwoners van de landen zichtbaar kunnen verbeteren.”

Tula
‘Een belangrijk moment’ dat de afgelopen kabinetsperiode een grote impact heeft gehad in de relatie tussen Europees Nederland en de eilanden is volgens Van Huffelen ‘het aanbieden van excuses voor het Nederlands handelen tijdens het slavernijverleden, door de minister-president en door de koning’.

,,De rehabilitatie van Tula in het bijzonder markeert een belangrijk moment voor de bevolking van Curaçao. De indringende en confronterende gesprekken die ik over dit onderwerp heb gevoerd maakten veel indruk en hebben mij persoonlijk erg geraakt. Het onderstreept het belang van het voortzetten van de dialoog.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties