32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Historicus: Excuses goed, maar niet zo

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Historicus: Excuses goed, maar niet zo

Ervoor zorgen dat we niet in een soort vingerwijzen belanden’

Willemstad – Verschillende belangengroepen hebben bezwaar tegen de manier waarop Nederland excuses wil aanbieden.Volgens de Nederlandse historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit ‘zijn excuses wel op zijn plaats en zouden ze wel geaccepteerd worden, maar niet op deze manier’.

Van Galen, die docent (Oude en Sociale Geschiedenis) is, doet onderzoek naar de doorwerking van de slavernij in de maatschappij. Samen met vrijwilligers heeft hij onder andere de slavenregisters van Suriname en Curaçao online beschikbaar gemaakt.

Er is veel kritiek vanuit de verschillende gemeenschappen op de gekozen datum – vandaag 19 december – van het aanbieden van de excuses. Tegen Caribisch Netwerk zegt hij: ,,Ik heb geleerd dat als je iemand wil overtuigen, dat je diegene daarin moet meenemen. Dat je niet eenzijdig iets moet opdringen. En dat lijkt hier wel gebeurd te zijn.”

,,Op het moment dat je excuses maakt, dan moet er gemeenschappelijke grond zijn om excuses op te maken. En dan ga je ook een onderhandeling aan: ‘Hoe gaat we samen nu verder, kunnen we samen verder?’ Dat is hier blijkbaar niet of onvoldoende gebeurd. En dan kun je geen excuses maken.”

Zo zou 1 juli, de herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij, volgens de verschillende groepen een betere datum zijn om excuses aan te bieden. ,,Op Curaçao zouden ze voor 17 augustus willen kiezen, de dag van de grote slavenopstand onder leiding van verzetsheld Tula. Maar dat is een datum die alleen maar relevant is voor Curaçao. Dat maakt het voor Nederland ook lastig om een datum te kiezen.”

Wat Van Galen opvalt is dat er verschillende mensen opstaan in deze discussie, die zeggen ‘namens de gemeenschap’ te praten. ,,Je ziet dat veel mensen die nu het woord nemen in Nederland, bijvoorbeeld bij het overleg in het Catshuis, immigranten zijn die al lange tijd in Nederland wonen.”

,,Ze zeggen namens de gemeenschap praten, maar doen zij dat wel?”, vraagt de historicus zich af. ,,Delen de mensen op de eilanden eigenlijk wel de mening van de afgevaardigden die nu het hoogste woord nemen en eisen gaan stellen? Wie praat er nou eigenlijk namens de Curaçaose of de Surinaamse gemeenschap?”

Verschillende vertegenwoordigers stellen eisen aan Den Haag om de excuses te kunnen accepteren. Er leven bij die groepen ook nog veel vragen, ziet de docent. ,,Wat gaat er nu gebeuren met die 200 miljoen euro? Komt dat op de eilanden en Suriname terecht? Gaat dat naar de belangengroepen in Nederland die iets doen met het slavernijverleden? Of moet het geld naar gemeenschappen in Nederland met een migratieachtergrond? Ik hoop dat dit geld terecht komt op de eilanden zelf, zodat daar projecten gefinancierd kunnen worden om de mensen daar ook echt beter te maken.”

Volgens Van Galen draait de discussie over de excuses over hoe om te gaan met ‘een gezamenlijk trauma’. ,,Er is natuurlijk een situatie waarin een deel van de bevolking slachtoffer is van de slavernij, een ander deel van de bevolking heeft er bewust aan meegewerkt en is er ook beter van geworden. Want Nederland is veel beter geworden van de koloniale periode.”

Volgens de historicus moeten de politiek en de verschillende groepen ervoor zorgen ‘dat we niet in een soort vingerwijzen’ belanden. ,,Natuurlijk heeft de slavernij verschillende kanten. Probeer eerst te begrijpen waarom dit in de geschiedenis heeft kunnen gebeuren. Daar hebben we als samenleving op termijn veel meer aan.”

Aanbevelingen
Een delegatie van Kamerleden bezocht eerder dit jaar de Caribische eilanden en Suriname. Op basis van dat werkbezoek, is het Adviescollege van Kamerleden met aanbevelingen gekomen:
• Erken bij wet dat de slavenhandel en de slavernij die tussen de zeventiende eeuw en 1 juli 1863 direct of indirect onder Nederlands gezag hebben plaatsgevonden, misdrijven tegen de menselijkheid waren;
• Neem verantwoordelijkheid om de misstanden van het slavernijverleden onder ogen te zien; erken dat de gevolgen van het slavernijverleden heden ten dage nog voelbaar zijn;
• De Staat der Nederlanden, mede als rechtsopvolger van eerder Nederlandse gezag, die slavenhandel en slavernij direct of indirect heeft toegestaan, mogelijk gemaakt, bevorderd of bedreven, biedt hiervoor bij wet zijn excuses aan.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

 1. En nu is het de beurt om excuses aan te bieden door die pedofiele slavendrijver manuel , niet van honderden jaren geleden maar van vandaag.
  Idem de schurk bouterse , brunswijk , pisas , cooper larmonie. Het volk van Korsow gaat gebukt onder die boevenbende. Laatst ‘n huilende Surinaamse verpleegster op tv gezien wat die Bouterse gedaan heeft tijdens de decembermoorden.
  Velen familieleden zijn de dag van vandaag nog in leven en dat monster leeft als God in Frankrijk .
  Waar gaat het allemaal over.
  Duidelijk natuurlijk de dieven patrouille wil geld zien.
  Ze hebben nog niet genoeg achterover gedrukt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties