26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Eenheid’ de boventoon

Curaçao, Aruba, Sint Maarten willen een vuist maken


Willemstad – ‘Eenheid’ voerde de boventoon bij de speeches van de drie Statenvoorzitters van de Landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten, die zij gisteren hielden in verband met het tripartite overleg. Dit overleg vindt telkens plaats vóór het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). Dat begint vandaag.

F02 TRIPARTIET Eenheid boventoonDe Statenvoorzitter van Curaçao, Charetti America-Francisca (MFK), gebruikte zinnen als: ,,Laten we niet kijken naar wat ons scheidt, want het is een realiteit dat ‘alle koninkrijken die verdeeld zijn, nergens komen’. Geen enkele stad of geen huis dat verdeeld is, kan blijven voortbestaan.”

En, verwijzend naar het verleden: ,,Ik ben me ervan bewust dat we politici zijn en dat de oude politiek ons geleerd heeft dat we met de vinger naar elkaar moeten wijzen, met modder moeten gooien en onze tegenstanders moeten verslaan. Maar de werkelijkheid is dat de jarenlange ruzie en vijandigheid tussen politieke tegenstanders onze bevolkingen niet vooruitgeholpen hebben.”

Sterker nog, vervolgde de parlementsvoorzitter: ,,Het heeft onze volkeren alleen maar nog méér verdeeld en meer vijandigheid en boosheid onder de mensen opgewekt. Ik geloof dat als we echt onze bevolkingen vooruit en uit de armoede willen helpen, we onze verschillen opzij moeten zetten en stoppen met de vinger te wijzen naar wie waar gefaald heeft en dat we de koppen bij elkaar moeten steken om vooruit te gaan.”

De Statenvoorzitter roept dan ook op om een andere politiek te bedrijven. ,,Ik ben ervan overtuigd dat als we de krachten bundelen en dezelfde taal spreken, we het verschil kunnen maken.” En: ,,Voor een goede relatie in het Koninkrijk is het nodig dat we eerst een onderlinge goede relatie hebben.”
America-Francisca verwijst naar het feit dat het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) van tafel is dankzij de samenwerking tussen de Caribische landen. Ook de Arubaanse Statenvoorzitter, Edgar Vrolijk (MEP), benadrukt de samenwerking en geeft Coho als voorbeeld van hoe dit goed kan werken. ,,De samenwerking en eenheid maakt ons sterker. Als we denken dat we het alléén kunnen, dan kunnen we het wel vergeten. De geschillenregeling ligt dit jaar al dertien jaar op tafel. Als we geen eenheid vormen zal het nooit lukken.”

Vrolijk is qua toon strijdbaar: ,,Op het moment dat we bezwijken en veranderingen aanbrengen omdat het dan haalbaar is, krijgen we problemen met Nederland. We moeten kunnen analyseren en dan voor alles of niets kiezen. Anders bereiken we niets in het Koninkrijk.”

‘Consensusrijkswet is kolonialisme’
Vrolijk verwijst ook naar de modus operandi van Nederland en het gebruik van consensusrijkswetten, wat hij een nieuwe vorm van kolonialisme noemt. ,,De consensusrijkswetten zijn een nieuw jasje waar onze volkeren zich in moeten passen. We moeten hier goed op letten, of dit de richting is waar we op willen. Want we moeten zogenaamd eigenaarschap tonen, maar dan wordt ons dat ontnomen door een consensusrijkswet.”

Vrolijk is het eens met het aanpakken van armoede, waar ook America-Francisca op gewezen heeft. Maar dat begint volgens hem met onderwijs. ,,Op Aruba is het onderwijs deficiënt, er zijn veel drop-outs, kinderen kunnen hun doelen niet bereiken. Zolang we geen ander onderwijs toestaan, blijft er armoede. We moeten een besluit nemen over onze taal.” Ook de Curaçaose Statenvoorzitter roept op: ,,Door onze ervaringen met elkaar te combineren, kunnen we nagaan wat het beste onderwijssysteem is voor onze kinderen en jongeren.”
De Sint Maartense Statenvoorzitter Sidharth Bijlani (DP) sluit zich bij zijn voorgangers aan en wijst nog op de gezamenlijke complexe uitdagingen waarbij de landen de gemeenschappelijke delers en gezamenlijke normen en waarden moeten vinden om tot zinvolle oplossingen te komen voor de landen.

Rutsel Martha op Ipko
Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gaat vandaag van start en kent verschillende besloten, maar ook openbare onderdelen. Een van de openbare sprekers is Rutsel Martha die het samen met Aubrich Bakhuis gaat hebben over het democratisch deficit. Dat is morgenochtend. Het is opvallend dat hij als spreker op de lijst staat, omdat hij zich op dit moment niet erg geliefd heeft gemaakt bij politiek Curaçao door fikse kritiek te uiten op het overnameproces van de raffinaderij. Hij is zelf ook betrokken bij een van de overnamekandidaten die niet als ‘preferred bidder’ uit de bus kwam. Hij heeft vooral de persoonlijke aanval geopend op de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK) en premier Gilmar Pisas (MFK). Dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Al het overleg vindt plaats in het Dreams Curaçao Resort. Openbaar zijn verder de opening en de presentatie van de recente ontwikkelingen per land. Ook wordt het vorige Ipko geëvalueerd. Op de eerste dag wordt vooral gesproken over de migrantenstromen.
De tweede dag gaat dus over het democratisch deficit en betere en duurzame relaties binnen het Koninkrijk. Besloten zijn de gesprekken over de hervormingen en de landspakketten, maar een terugkoppeling hierop is wel weer openbaar.

Donderdag staat in het teken van slavernijverleden en kolonialisme. Na een besloten overleg is er een openbare terugkoppeling. Eind van de ochtend gaan de delegaties op een excursie langs diverse locaties die te maken hebben met het slavernijverleden.
Vrijdagochtend wordt tijdens een persconferentie de afsprakenlijst uit de doeken gedaan en wordt deze officieel door de landen ondertekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -