28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Eenheid’ de boventoon

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Eenheid’ de boventoon

Curaçao, Aruba, Sint Maarten willen een vuist maken


Willemstad – ‘Eenheid’ voerde de boventoon bij de speeches van de drie Statenvoorzitters van de Landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten, die zij gisteren hielden in verband met het tripartite overleg. Dit overleg vindt telkens plaats vóór het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). Dat begint vandaag.

F02 TRIPARTIET Eenheid boventoonDe Statenvoorzitter van Curaçao, Charetti America-Francisca (MFK), gebruikte zinnen als: ,,Laten we niet kijken naar wat ons scheidt, want het is een realiteit dat ‘alle koninkrijken die verdeeld zijn, nergens komen’. Geen enkele stad of geen huis dat verdeeld is, kan blijven voortbestaan.”

En, verwijzend naar het verleden: ,,Ik ben me ervan bewust dat we politici zijn en dat de oude politiek ons geleerd heeft dat we met de vinger naar elkaar moeten wijzen, met modder moeten gooien en onze tegenstanders moeten verslaan. Maar de werkelijkheid is dat de jarenlange ruzie en vijandigheid tussen politieke tegenstanders onze bevolkingen niet vooruitgeholpen hebben.”

Sterker nog, vervolgde de parlementsvoorzitter: ,,Het heeft onze volkeren alleen maar nog méér verdeeld en meer vijandigheid en boosheid onder de mensen opgewekt. Ik geloof dat als we echt onze bevolkingen vooruit en uit de armoede willen helpen, we onze verschillen opzij moeten zetten en stoppen met de vinger te wijzen naar wie waar gefaald heeft en dat we de koppen bij elkaar moeten steken om vooruit te gaan.”

De Statenvoorzitter roept dan ook op om een andere politiek te bedrijven. ,,Ik ben ervan overtuigd dat als we de krachten bundelen en dezelfde taal spreken, we het verschil kunnen maken.” En: ,,Voor een goede relatie in het Koninkrijk is het nodig dat we eerst een onderlinge goede relatie hebben.”
America-Francisca verwijst naar het feit dat het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) van tafel is dankzij de samenwerking tussen de Caribische landen. Ook de Arubaanse Statenvoorzitter, Edgar Vrolijk (MEP), benadrukt de samenwerking en geeft Coho als voorbeeld van hoe dit goed kan werken. ,,De samenwerking en eenheid maakt ons sterker. Als we denken dat we het alléén kunnen, dan kunnen we het wel vergeten. De geschillenregeling ligt dit jaar al dertien jaar op tafel. Als we geen eenheid vormen zal het nooit lukken.”

Vrolijk is qua toon strijdbaar: ,,Op het moment dat we bezwijken en veranderingen aanbrengen omdat het dan haalbaar is, krijgen we problemen met Nederland. We moeten kunnen analyseren en dan voor alles of niets kiezen. Anders bereiken we niets in het Koninkrijk.”

‘Consensusrijkswet is kolonialisme’
Vrolijk verwijst ook naar de modus operandi van Nederland en het gebruik van consensusrijkswetten, wat hij een nieuwe vorm van kolonialisme noemt. ,,De consensusrijkswetten zijn een nieuw jasje waar onze volkeren zich in moeten passen. We moeten hier goed op letten, of dit de richting is waar we op willen. Want we moeten zogenaamd eigenaarschap tonen, maar dan wordt ons dat ontnomen door een consensusrijkswet.”

Vrolijk is het eens met het aanpakken van armoede, waar ook America-Francisca op gewezen heeft. Maar dat begint volgens hem met onderwijs. ,,Op Aruba is het onderwijs deficiënt, er zijn veel drop-outs, kinderen kunnen hun doelen niet bereiken. Zolang we geen ander onderwijs toestaan, blijft er armoede. We moeten een besluit nemen over onze taal.” Ook de Curaçaose Statenvoorzitter roept op: ,,Door onze ervaringen met elkaar te combineren, kunnen we nagaan wat het beste onderwijssysteem is voor onze kinderen en jongeren.”
De Sint Maartense Statenvoorzitter Sidharth Bijlani (DP) sluit zich bij zijn voorgangers aan en wijst nog op de gezamenlijke complexe uitdagingen waarbij de landen de gemeenschappelijke delers en gezamenlijke normen en waarden moeten vinden om tot zinvolle oplossingen te komen voor de landen.

Rutsel Martha op Ipko
Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gaat vandaag van start en kent verschillende besloten, maar ook openbare onderdelen. Een van de openbare sprekers is Rutsel Martha die het samen met Aubrich Bakhuis gaat hebben over het democratisch deficit. Dat is morgenochtend. Het is opvallend dat hij als spreker op de lijst staat, omdat hij zich op dit moment niet erg geliefd heeft gemaakt bij politiek Curaçao door fikse kritiek te uiten op het overnameproces van de raffinaderij. Hij is zelf ook betrokken bij een van de overnamekandidaten die niet als ‘preferred bidder’ uit de bus kwam. Hij heeft vooral de persoonlijke aanval geopend op de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK) en premier Gilmar Pisas (MFK). Dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Al het overleg vindt plaats in het Dreams Curaçao Resort. Openbaar zijn verder de opening en de presentatie van de recente ontwikkelingen per land. Ook wordt het vorige Ipko geëvalueerd. Op de eerste dag wordt vooral gesproken over de migrantenstromen.
De tweede dag gaat dus over het democratisch deficit en betere en duurzame relaties binnen het Koninkrijk. Besloten zijn de gesprekken over de hervormingen en de landspakketten, maar een terugkoppeling hierop is wel weer openbaar.

Donderdag staat in het teken van slavernijverleden en kolonialisme. Na een besloten overleg is er een openbare terugkoppeling. Eind van de ochtend gaan de delegaties op een excursie langs diverse locaties die te maken hebben met het slavernijverleden.
Vrijdagochtend wordt tijdens een persconferentie de afsprakenlijst uit de doeken gedaan en wordt deze officieel door de landen ondertekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties