31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Bonairianen demonstreren voor ‘menswaardig bestaan’

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Bonairianen demonstreren voor 'menswaardig bestaan'

Kralendijk – Honderden mensen gingen op 5 mei op Bonaire de straat op om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid in Den Haag. Reden is groeiende armoede, maar ook de ‘ongelijke behandeling’ door politiek Den Haag. Aan het einde van de demonstratie is een manifest overhandigd aan de gezaghebber van Bonaire en de leden van de eilandsraad.

Minister Carola Schouten (armoedebeleid) brengt volgende week een bezoek aan het eiland en krijgt dan ook het manifest overhandigd.

Mogelijk komen er meer protesten op Bonaire als er geen concrete toezeggingen komen, waarschuwt de overkoepelende vakbond Usibo, zo meldt Marit Severijnse in een artikel over de demonstratie op Caribisch Netwerk. ,,We hebben een commissie ingesteld die het hele proces in de gaten houdt. Wordt ervan afgeweken dan zullen we gelijk tot actie overgaan”, zegt Bernard Landwier van Usibo.

Inwoners merken in hun dagelijks leven dat ze in de gemeente Bonaire anders worden behandeld dan in de gemeenten aan de andere kant van de oceaan. Een werkloosheidsuitkering bestaat bijvoorbeeld niet en alle andere uitkeringen zijn fors lager, terwijl de levenskosten juist veel hoger zijn. Sommige persoonlijke verhalen die inwoners met Caribisch Netwerk delen zijn schrijnend. Om te kunnen eten zeggen mensen nu zelfs een vogelval in hun tuin te zetten of tot ‘s avonds laat aan de kade te staan vissen.

De protestmars werd georganiseerd door de Bonairiaanse overkoepelende organisatie voor vakbonden, Usibo. Naar schatting liepen zo’n zeshonderd betogers van het kantoor van de vakbond naar het Wilhelmina Park in Kralendijk. ,,Na 12 jaar ongelijkheid is nu het volk aan het woord”, zegt Norman ‘Nochi’ Willem van de vakbond. Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland en een voorwaarde was dat het wel altijd in het voordeel van de Bonairiaan zou zijn, zo was de gedachte.

Volgens veel inwoners wordt er vanuit Den Haag gediscrimineerd en worden ze op het eiland verder de armoede ingeduwd. Op Bonaire is het ouderdomspensioen (aov) niet gelijkwaardig aan de aow in Nederland en de onderstandsuitkering (bijstandsuitkering) is 52 procent van het minimumloon, terwijl dit in Nederland zeventig procent is. Wie op Bonaire het minimumloon verdient, heeft nog een tweede of soms derde baan nodig.

Volgens de voorzitter van Usibo, Mavis Abrahams, zijn het de kwetsbare groepen op het eiland die al jaren gedupeerd worden. ,,Voor een grote groep Bonairianen is het continu een strijd om te overleven. Er is zelfs geen huursubsidie voor particuliere woningen. Hierdoor wonen meerdere personen in een huis om te kosten de delen en vaak is dit de oorzaak van relationeel geweld.”

Het is volgens Severijnse van Caribisch netwerk opmerkelijk dat vrijwel iedereen het ermee eens is dat de sfeer op Bonaire in een snel tempo aan het veranderen is. ,,De onrust op Bonaire is uiteraard aan het groeien. We zien het en het heeft er allemaal mee te maken dat men snel actie wil zien”, aldus gedeputeerde Nina den Heyer van Sociale Zaken.

Volgens haar zorgt het kabinet op bepaalde terreinen wel voor wat vooruitgang. ,,Maar het gaat te traag. Je kunt mensen niet zo lang laten wachten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Zo te zien aan de taal die erop de borden staat willen zij nu er geld moet komen van het makamba’s belasting betalende Nederlandse volk wel Nederlands praten en schrijven die huigelaars.

  2. Valt mij mee dat die schreeuwbek klaploper Clyde van Putten uit Sintstaansiaanse niet mee loop te schreeuwen met deze groep of heeft hij genoeg geld op zijn bank rekening staan en is hij stil geworden.

  3. Volgens veel inwoners wordt er vanuit Den Haag gediscrimineerd en worden ze op het eiland verder de armoede ingeduwd.

    Flauwekul. Men vergeet dat de belastingen ook weer veel hoger zijn en veel producten zijn ook erg duur.

  4. Voor ik het vergeet even ter aanvulling dat volgens het NIBUD de prijzen 44% hoger liggen dan in NL.
    Mensen met een klein inkomen hebben het gewoon zwaar. Veel ouderen slaan maaltijden over. Constatering van de Nationale ombudsman. Armoede is hoog!

    Met alle respect voor van Schiedam maar alvorens met opmerkingen te komen die echt nergens op slaan is het goed om je te informeren.

    Just saying.

  5. Ik vraag me even af of de mensen voor ‘10 beter af waren. Is daar onderzoek naar gedaan.

    Verder is Bonaire knap duur, dus ik kan me heel goed voorstellen dat het voor veel mensen overleven is.
    Als er al zoveel mensen van de voedselbank gebruik moeten maken vind ik dat een gotspe.

    Wat de herfst-winter garderobe betreft van van Schiedam, hij vergeet erbij te vertellen dat ook in NL
    veel gepensioneerden zonder
    aanvullend pensioentje zich geen herfst-winter garderobe kunnen veroorloven.
    Ik adviseer hem de NL CBS cijfers erbij te houden.

  6. “terwijl de levenskosten juist veel hoger zijn.”
    Helaas een onbewezen bewering; hoeveel geld wordt op Bonaire besteedt aan een herfst- en wintergarderobe? Hoeveel wordt besteedt aan stookkosten voor verwarming?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties