29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

AD | Kabinet sluit deal met Curaçao, Aruba en Sint Maarten, maar discussie over één miljard euro coronaleningen volgt nog

HomeLandenArubaAD | Kabinet sluit deal met Curaçao, Aruba en Sint Maarten, maar...

Niels Klaassen | Algemeen Dagblad

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties (D66). © ANP

AKKOORD – Na een periode van ietwat verzuurde verhoudingen bezegelen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten hun verzoening vandaag formeel met een nieuw akkoord over hervormingen op de eilanden.

De deal is minder dwingend dan voorheen, maar lokale parlementen hebben minder te zeggen.

In Den Haag ondertekenden staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) en de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten dinsdag de nieuwe ‘Onderlinge Regeling’, die het fel bekritiseerde vorige plan vervangt. ,,Deze regeling kan rekenen op draagvlak van alle vier de regeringen, daar mogen we als koninkrijk echt heel trots op zijn”, zei Van Huffelen.

De deal gaat over planning, uitvoering en handhaving van maatregelen per land tegen armoede, voor beter onderwijs en sterkere gezondheidszorg. Het kabinet trekt daar jaarlijks dik 30 miljoen euro voor uit. Het is de bedoeling dat de eilanden weerbaarder worden en beter voorbereid zijn op crises zoals met corona of orkaan Irma. Ook moeten de overheidsfinanciën meer op orde komen.
Pensioenleeftijd omhoog, mes in ambtenarenapparaat

Zo gaat de pensioenleeftijd omhoog, ook zal het ambtenarenapparaat inkrimpen. ,,Hervormingen zijn nodig”, zegt Van Huffelen. ,,Zowel financieel, economisch, sociaal, maar ook in het onderwijs, de zorg, rond belastingen en de rechtsstaat. Dit is goed nieuws voor alle inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. We gaan samen aan het werk, maar we gaan ook samen kijken of het gaat als gepland. Het is niet Nederland dat controleert, het moet samen.”

De premiers van de eilanden prijzen Van Huffelen, die zich milder opstelt dan voorganger Raymond Knops (CDA). Knops lag geregeld overhoop met de regeringen ter plekke. ,,We komen van ver, in hoe we praten, onderhandelen en naar elkaar luisteren”, zei Silveria Jacobs, minister-president van Sint Maarten. ,,Deze regeling is winst voor onze mensen, voor het eiland en voor het koninkrijk. We behouden onze autoriteiten, en we houden eigenaarschap.”

Met de nieuwe regeling keert na roerige jaren de rust in onderlinge verhoudingen formeel terug. Het vorige Nederlandse kabinet lag geregeld op ramkoers met eilanden over eisen en financiële steun. De coronacrisis raakte de eilanden hard. De Nederlandse regering schoot te hulp met giften én een noodlening van opgeteld 1 miljard euro. In ruil daarvoor moesten de eilanden vaart maken met allerlei hervormingen.

Die combinatie – de lening met strikte voorwaarden – zette kwaad bloed bij de politiek op de voormalige Nederlandse Antillen. Zeker omdat het nieuwe, zelfstandig bestuursorgaan Coho zou toezien op de uitvoering van alle plannen. Na protest van de parlementen op de eilanden sneuvelde dit Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), volgens critici een echo uit het ‘koloniale verleden’, met veel te veel dwang uit Nederland en te weinig zeggenschap van lokale politiek. Zo zou er ‘misbruik gemaakt’ worden van de wereldwijde coronacrisis.

De nieuwe Onderlinge Regeling verschilt inhoudelijk weinig van Coho. Wel zijn de financiële spelregels minder strikt en algemeen en wordt per project bekeken of het goed gaat. Ook zijn de eilanden zelf aan zet bij de planning en uitvoering van de maatregelen.
Parlementen minder te zeggen

Wel staan de lokale parlementen meer buitenspel in de regeling. Het Nederlandse kabinet maakt afspraken met de regeringen van de eilanden. Als er onenigheid ontstaat over financiën of uitvoering, moet er een ‘bemiddelaar’ aangewezen worden door staatssecretaris Van Huffelen en de betreffende premier van het eiland.

De komende maanden zal nog een indringend gesprek volgen tussen het Nederlandse kabinet en de regeringen van de eilanden over de terugbetaling van de 1 miljard euro aan coronaleningen. Het kabinet gaat ervan uit dat het geld terugkomt, maar vanaf de eilanden klinkt geregeld de roep om kwijtschelding.

Bron: Algemeen Dagblad

18 reacties

 1. Dus we moeten de Europese Nederlanders verlichten om een donatie van 30 euro te doen om het falen van onze regering te dekken?
  Moeten wij dan ook een verplichte donatie doen voor het falen van de regering van Europees Nederland, bij voorbeeld voor het geven van steun aan een onafhankelijk land dat zijn eigen broek niet op kan houden?
  Wanneer houd dat op?

  Nooit. En vergeet niet behalve deze cadeaus verwacht men ook nog miljarden voor herstelbetalingen van de slavernij. En met de huidige regering van Nederland zal dat nog gaan gebeuren ook!

 2. De oplossing ligt binnen de macht van de regering omdat de oorzaak van de problemen ook in de macht van de regeringen lagen en liggen.
  Reorganisatie van het ambtenaren apparaat een eind maken aan de monopolies zijn enkele voorbeelden waarmee de kosten voor de bevolking beperkt kunnen worden en “lucht” zou geven voor de overheidsuitgaven.

  Het stoppen met plaatsen van personen op basis van, al dan niet, politieke kleur zou ook al een begin zijn.
  Dit gaat niet gebeuren omdat juist dit een van de pilaren van de politieke partijen is.
  Dat dit betekent dat er geen geld is voor onderwijs of beschikbaarheid van drinkwater voor sommige schijnt van geen belang te zijn.
  De rekening doorschuiven of het nu naar toekomstige generaties of Nederland is. Is geen beleid dat aantoont dat je, als land of regeling zelfstandig bent.

 3. Precies @Dislect
  Zou een mooie zooi worden als elke NL voor dit corruptie regiem zou moeten betalen.
  Ik denk dat de eerste en tweede kamer gaan steigeren als ze deze @Kari bs lezen, ik zou zeggen draag zelf wat af om die mensen die al jaren zonder schoon water zitten van water te voorzien. En los de armoede op.

 4. Dus we moeten de Europese Nederlanders verlichten om een donatie van 30 euro te doen om het falen van onze regering te dekken?
  Moeten wij dan ook een verplichte donatie doen voor het falen van de regering van Europees Nederland, bij voorbeeld voor het geven van steun aan een onafhankelijk land dat zijn eigen broek niet op kan houden?
  Wanneer houd dat op?
  Na de corona steun zijn er nog meer leningen aangegaan.
  Die ook maar weg en alle andere leningen maar gelijk als gift zien?
  Dus absoluut geen enkele reden om je eigen broek op te houden of maar enig initiatief te nemen om “zelfstandig” te worden?
  Wij doen bepalen, Nederland moet betalen.
  De actie van een kind.
  Peter pan is een fictief figuur.
  Mensen moeten, helaas, wel groot en volwassenen worden.
  Je moet verantwoording nemen voor je beslissingen.

 5. Yes @Kari idd slecht beleid van vg regeringen wo vanaf 2010 de mfk grotendeels responsabel voor de puinhoop waarin het land verkeerd.
  Uitgavenbeheersing, ik zie dat nog nergens terug. Personeelslasten , goederen en diensten, verlaging kosten publieke sector, zorg Soc zekerheid zouden moeten zorgen voor een daling overheidsschuld. Inflatie bijna 7%!
  Die 123 milj waar jij het over hebt (2.3 bnp) is om te beginnen de staats schuld af te lossen.
  En niet mooi weer ermee te spelen.
  De overheid moet een keer beginnen duurzame hervormingen doorvoeren.

  Ik zie het nergens. Jij wel?

 6. P.s als de corona lening een schenking wordt van de ned. Belasting betalers dan praten we over iets minder dan euro30 per hoofd van de ned bevolking.

 7. Er is 125 miljoen in de plus als er geen terug betaling gedaan wordt.
  Je bent dus rijk en zelfredzaam als je geld leent en niet terug betaalt.
  Dat wil dus zeggen dat je de financiële huishouding niet op orde hebt.
  De oorzaak ligt in overheidsuitgaven die niet in balans zijn.
  De wegen gaan niet gerepareerd worden door de opbrengst van de wegenbelasting, de wegenbelasting gaat direct in de algemene middelen.
  Het is ook niet het loon dat betaald wordt aan de individuele werknemer of ambtenaar.
  De minimum lonen zijn simpelweg laag.
  Het is de organisaties die bestaan uit all Chiefs and no Indians.
  En die Chiefs zijn politiek geplaatst, incapabel en “onaantastbaar”.
  Dan hebben we nog de monopolies van de onv’s en bv. de haven. Waardoor er geen consequenties zijn voor slechte bedrijfsvoering en de kosten doorberekend worden aan de bevolking.
  Om te eindigen bij de online gambling en brievenbus firma’s.
  Dit is niet nieuw en ook niet van alleen deze regering.
  Er wordt, soms met krachtige taal gesproken maar concreet wordt er niets gedaan.
  En zo krijgt ook deze regering het huishouden niet op orde.
  En de 125 miljoen in de plus is niets meer dan het resultaat van creatief naar je zelf toerekenen.

 8. John en Joop beter lezen. Juist niet. NIET MEER LENEN nog schenkingen van Nederland. 1.Als de 50 % die hun wegenbelasting al jaren niet betaald aangehouden werden en een flinke boetes hadden gekregen was er voldoende geld om de wegen in prima staat te krijgen en houden. 2. Als belastingen en premies in al de voorafgaande jaren op correcte geint werden, dan was het niet nodig geweest om te lenen en was er voldoende geld om veel van de publieke zaken te financieren. Er is momenteel 123 mlj surplus. Ik kan zo doorgaan van slecht beleid van voorgaande regeringen. GEWOON EIGEN BOONTJES DOPPEN.

 9. Onvoorstelbare reactie van @Kari
  Idd uit welk ei gekropen zoals Joop treffend opmerkt. Ik denk eerder dat @Kari in een doorzichtige buis is geboren en verder als een struisvogel leeft.
  @Kari vindt dus dat leningen als een gift moeten worden gezien,e n dat terwijl de armoede al vele decennia de pan uitrijst, ondanks alle ‘giften’ die NL heeft gedaan.
  Ik denk zelf dat het een keer moet stoppen,
  150.000 inwoners, 1/.3 onder de armoedegrens die er nooit meer uitkomen.
  Het wordt tijd dat NL verantwoordelijkheid neemt en het zaakje onder toezicht plaatst.
  Stoppen met het faciliteren van friends en family.

 10. @ Kari uit welk EI ben je geboren. Een lening aan curacrim betekend lening word nada never nooit terug betaald, ja ! af en toe een beetje ? en dan wordt er de volgende week weer een nieuwe lening afgesloten.

 11. Het is GEEN GIFT maar leningen die terugbetaald moeten worden MET INTEREST.
  Willen de eilanden c.q. Curaçao dit wel meer schulden?
  Ik zou zeggen laat die 30 milj. euro maar en zorg dat er genoeg middelen lokaal zijn
  door beter invordering van belastingen en premies zodat wij zelf o.a. onze wegen, onderwijs e.d. kunnen financieren.

 12. Onderlinge regeling Samenwerking bij hervormingen

  Werkwijzereglement Curaçao

  Financiering

  Artikel 17 Verstrekken van financiering
  1. Verstrekking van financiering door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zoals bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Onderlinge Regeling samenwerking bij hervormingen, geschiedt nadat schriftelijk een aanvraag daartoe door Curaçao is ingediend. Deze aanvraag wordt gericht aan: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door tussenkomst van de Programmamanager TWO.

  2. Een aanvraag voor financiering waaraan een plan van aanpak ten grondslag ligt, kan pas worden ingediend nadat het plan van aanpak conform artikel 6, eerste lid, van de Onderlinge Regeling samenwerking bij hervormingen is vastgesteld.

  3. Na ontvangst van de aanvraag als bedoeld in het eerste lid volgt een beschikking van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gericht aan de Minister of het overheidsorgaan die het aangaat, met een kopie aan de NHC.

  4. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hanteert bij verstrekking van financiering de procedures en voorschriften die hiervoor gelden binnen zijn ministerie en de Rijksoverheid. Dit geldt zowel bij verstrekking van directe financiering aan Curaçao, als bij inkoop of inhuur van externe expertise ten uitvoering van het Landspakket.

  5. Curaçao wijst één rekeningnummer van het Ministerie van Financiën aan waarop alle bijdragen van Nederland in het kader van het Landspakket zullen worden overgemaakt: BRK Eurorekening 191181020, Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

  link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2023Z05913&did=2023D14027

 13. Voor de korte termijn fijn voor Curaçao.

  Je bedoelt voor de politici van Curacao want het volk zal er weinig van terug zien

 14. je zou nu maar in Groningen wonen, schade hebben aan je woning, en door tal van ambtenaren, bureaucraten en advocaten telkens van het kasje naar de muur gestuurd te worden

 15. Voor de korte termijn fijn voor Curaçao, jammer voor de NL belastingbetaler. De 200 miljoen is zo op en alles blijft bij het oude, behalve dat de F&F groep hun buisiness as usual kunnen voortzetten.

 16. Hopenlijk krijgt, nu d66 bij de recente provinciale verkiezingen terug op haar plek is gezet, nl snel nieuwe verkiezingen en een nieuw kabinet zodat hier weer eens echt orde op zaken kan worden gesteld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties