Willemstad – Het marineschip Zr.Ms. Groningen, dat sinds mei als stationsschip actief was in het Caribisch gebied, ligt inmiddels weer in haar thuishaven Den Helder.
Maar hoewel stationsschepen – die onder meer worden ingezet bij counter-drugsoperaties in de regio – normaal gesproken afgewisseld worden, is dit nu niet het geval. Althans, tot en met begin 2024 niet.
Berichtgeving hierover, op de doorgaans goed geïnformeerd website www.marineschepen.nl, wordt desgevraagd bevestigd door Marinka Hiraldo Vos-van Kooten, woordvoerder van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied.
Aan Antilliaans Dagblad legt zij uit: ,,Defensie heeft dit najaar tijdelijk geen stationsschip in het Caribisch gebied. In verband met onderhoudswerkzaamheden aan de patrouilleschepen en brandschade aan een van deze schepen is er geen schip beschikbaar. Defensie heeft gekeken naar een alternatieve optie voor een stationsschip, maar die is niet gevonden.”
De marinewoordvoerder erkent dat het gemis van het stationsschip gevoeld wordt. ,,Maar’’, zo stel zij. ,,Voor de beperkte periode zijn mitigerende maatregelen aanwezig. Defensie draagt nog steeds met andere eenheden bij aan counter-drugsoperaties. Daarbij werken (inter)nationale veiligheidspartners in het Caribisch gebied nauw met elkaar samen om de veiligheid te waarborgen.”
Een marineschip dat wel nog steeds aanwezig is in het Caribisch gebied, is de Zr.Ms. Pelikaan. Maar dit ondersteuningsschip van de Koninklijke Marine kan volgens Vos-van Kooten niet alle taken van een stationsschip geheel en op gelijkwaardig niveau overnemen.
,,Het schip kan voor verschillende taken worden ingezet, zoals het vervoeren van materiaal en mensen, ondersteunen van de Kustwacht Caribisch Gebied, ondersteunen tijdens duikoperaties en ondersteunen bij rampen”, zo licht de woordvoerder toe.
Toch is er in geval van nood wel een ander marineschip op afroep ter beschikking vanuit Nederland. Het betreft de Zr.Ms. Zeven Provinciën.
Begin 2024 arriveert de Zr.Ms. Holland als stationsschip in het Caribisch gebied en is de lokale vloot weer compleet.
Bron: Antilliaans Dagblad