28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

PBC | KLM-piloten ontduiken nog altijd belasting via de Antillen

Persbureau Curacao

In Europa staat KLM dus bovenaan, voor Finnair en Air Europa | Persbureau Curacao

DEN HAAG – Enkele honderden KLM- en Transavia-piloten ontwijken nog steeds belasting. Dat zegt de onafhankelijke toezichthouder, of staatsagent, in een brief aan de Eerste Kamer.

KLM en Transavia zou die belastingontwijking facilitairen. Volgens de toezichthouder woont nog altijd elf procent van de KLM-piloten en vijf procent van het cabinepersoneel in het buitenland. Dat zijn ongeveer 350 piloten en 330 cabinemedewerkers.

Staatssteun

De Nederlandse overheid had eerder voorwaarden gesteld aan KLM voor de twee miljard euro staatssteun die de luchtvaartonderneming kreeg om de coronacrisis te overleven. Een van de voorwaarden was de afbouw van belastingontwijking voor werknemers die in het buitenland wonen, zoals piloten.

Zij wonen in het buitenland – vaak op de Antillen – en vliegen gratis met KLM van en naar hun werk. Dat kan heel gunstig uitpakken voor hun belastingaangifte. KLM heeft zich niet aan die voorwaarde gehouden.

Overigens wonen piloten niet alleen op de Antilliaanse eilanden, maar ook in België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Malta en buiten Europa in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Werkgroep
KLM kondigde in haar jaarverslag aan te zullen komen tot een acceptabele oplossing. In maart werd door de luchtvaartmaatschappij gemeld dat er een werkgroep met de piloten was ingesteld om voor 1 mei met maatregelen te komen.

In mei bleek dat deze werkgroep onverrichter zaken was opgeheven. Voorstellen van concrete maatregelen laten daarom op zich wachten. Aan de overtreding van deze steunvoorwaarde, die inmiddels bijna twee jaar voortduurt, is nog geen einde gemaakt, aldus de staatsagent, die die door de Nederlandse minister van Financiën bij het bedrijf is aangesteld.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

13 reacties

 1. Volgens jouw redenering hebben mensen in NL die ‘over de grens’ tanken en boodschappen doen, dus ‘veel geld’?

  En arme mensen werken er zwart bij terwijl ze een uitkering vangen. Verhuren hun sociale woning voor meer ‘illegaal’door.

 2. Joop, 45 jaar bouwondernemer geweest in Nederland/Duitsland en vraagt zich nog steeds af wat inkomstenbelasting betalen betekend???

 3. @GvK schrijft:
  ‘Wie daartoe in staat is, heeft veel geld, arme mensen betalen inkomstenbelasting over hun salaris en kunnen niets ontwijken’

  Volgens jouw redenering hebben mensen in NL die ‘over de grens’ tanken en boodschappen doen, dus ‘veel geld’?

 4. Zij wonen in het buitenland – vaak op de Antillen – en vliegen gratis met KLM van en naar hun werk.

  Toch wel benieuwd hoe ze dat doen. Elke dag op en neer naar de Antillen vliegen is toch wel flink wat woon-werk verkeer!

 5. Zie het artikel:
  Een van de voorwaarden was de afbouw van belastingontwijking voor werknemers die in het buitenland wonen, zoals piloten.

  Dit is simpelweg de afspraak!
  Anders had KLM de steun niet gekregen!

 6. Belastingontwijking is moreel onjuist MAAR gewoon legaal.

  En wat iemand moreel juist of onjuist vindt is en blijft een mening.

  Het is juist moreel onjuist hoeveel veel politici verdienen terwijl veel er weinig voor doen of juist voor zichzelf kiezen ten kosten van het volk dat zo arm blijft!

  En is het ook niet moreel onjuist dat veel mensen hard werken en risico nemen en hiervoor een hoge prijs moeten betalen voor een groep mensen dat liever lui dan moe is en toch zijn uitkering krijgt?

  Moreel onjuist is dat mensen belasting betalen maar dat de overheid dan het geld over de balk gooit en hier vaak ermee weg komt.

 7. Belastingontwijking is moreel onjuist.
  Wie daartoe in staat is, heeft veel geld, arme mensen betalen inkomstenbelasting over hun salaris en kunnen niets ontwijken.

  De gewone belastingbetaler zorgt voor de inkomsten van de staat.
  KLM kreeg staatssteun en betaalt haar personeel dus met publiek geld.
  Daar is dus een voorwaarde aan verbonden om hun personeel in Nederland te betalen en belasten.
  De voorwaarde voor de staatssteun dus…

 8. Belastingontwijking is legaal.

  Net zoals nu Nederlanders massaal in Duitsland gaan tanken omdat de benzine daar een stuk goedkoper is omdat er minder belastingen op worden geheven.

 9. Kop van het verhaal: belastingontduiking.
  Maar het verhaal gaat over belastingontwijking.

  Je kunt niet tegen belastingontwijking zijn, simpelweg omdat belastingontwijking is toegestaan.

 10. “Overigens wonen piloten niet alleen op de Antilliaanse eilanden, maar ook in België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Malta en buiten Europa in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.”

  Belastingontwijking? Het ligt er helemaal aan waar je belastingplichtig bent en welke belastingregelingen er door de Nederlandse overheid gesloten zijn met de landen waar deze piloten wonen.

 11. Deze mensen hebben wel tijdens Corona gewoon salaris ontvangen. Opgebracht door de Nederlanders die wel belasting betalen. Daarom niet!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...