29 C
Willemstad
• zaterdag 1 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

DL | Minister Yesilgöz van justitie wil de strijd aanbinden met drugsterreur: ‘Politiek te naïef geweest’

 Valentijn Bartels en John van den Heuvel | De Limburger

Afbeelding: Rene Bouwman

Na een periode vol bruut geweld wil minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) de strijd aanbinden met wat ze zelf omschrijft als ’narcoterreur’. Ze bezoekt maandag Italië om te leren van de maffia-aanpak. Na moorden op advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries probeert de VVD-bewindsvrouw het tij te keren in de strijd tegen nietsontziende drugscriminelen: „Dat zal al enorme winst zijn voor Nederland.”

Na een periode vol bruut geweld wil minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) de strijd aanbinden met wat ze zelf omschrijft als ‘narcoterreur’. Ze bezoekt maandag Italië om te leren van de maffia-aanpak. Na moorden op advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries probeert de VVD-bewindsvrouw het tij te keren in de strijd tegen nietsontziende drugscriminelen: ,,Dat zal al enorme winst zijn voor Nederland.”

Op haar werkkamer geeft de VVD-minister toe dat de moord op Peter R. de Vries haar tot de dag van vandaag raakt. ,,Als ik eerlijk ben is dit een van de belangrijkste redenen waarom ik hier wilde komen te zitten.” Net als andere gruwelijke moorden, zoals die op advocaat Derk Wiersum. ,,Ik heb het idee dat we in Nederland denken dat dit er inmiddels bij hoort en dat we dan maar doorgaan met ons eigen leven. Dit zijn mensen die de rechtsstaat dienen en die moeten we altijd proberen te beschermen. Dat is voor mij de strijd.”

Hoe kijkt u naar de strafeis in de zaak van Peter R. de Vries?

,,Ik kan er weinig over zeggen als minister van Justitie en Veiligheid, anders word ik onderdeel van die zaak. Maar ik heb het gevolgd en ik zal de dag dat het gebeurde niet snel vergeten. De impact, dat is niet veel minder geworden. Dus die strafeis begrijp ik wel, dat je naar het maximale gaat.”

Wanneer is Nederland een narcostaat geworden?

,,Ik zal ons land nooit een narcostaat noemen want dat zou ook betekenen dat we allemaal corrupt zijn. Narco-criminelen maken hier de dienst niet uit, maar het is wel een strijd. We moeten volhouden om niet te verliezen.”

Lees ook: Is Nederland een narcostaat geworden? ‘We kunnen niet volstaan met het idee: laat die criminelen elkaar maar uitmoorden’

U refereert aan een aantal moorden. Is dat soort misdrijven te omschrijven als narcoterreur?

,,Ja. Ik wil het niet kleiner maken. Het is pure terreur.”

Hoe ver zitten we in de ellende?

,,We zijn helaas een internationale spil in de internationale drugshandel en witwasoperaties. Dat is verschrikkelijk. Criminelen maken helaas gebruik van onze open economie en goede infrastructuur.”

Nu klinkt het net alsof het ons is overkomen, maar is de politiek niet te naïef geweest?

,,Ja dat denk ik wel. Na de moord op Wiersum heeft er wel een omslag plaatsgevonden en hebben we veel extra geld vrijgemaakt. Met het besef dat het structureel moet worden aangepakt en dat het niet in een termijn van een minister is opgelost. Iedereen die na mij komt zal dat vol moeten houden, het is een strijd van de lange adem.”

Dat is dan toch veel te laat gebeurd?

,,Er is wel tegen gestreden. Maar dat was veel minder samenhangend en vaak incidenteel.”

Dat is dan toch een verkeerde inschatting geweest?

,,Dat zou kunnen, weet ik niet.”

Nou ja, u bent de verantwoordelijke minister.

,,Dat zou een gedegen analyse vergen over of je dat toen allemaal al kon zien.”

Er zijn toch geen moorden voor nodig om dat te zien?

,,Nee dat denk ik niet. Maar ik denk wel dat de politieke noodzaak om honderden miljoenen vrij te maken afgelopen jaren is gekomen. Met een omslagpunt, zoals Italië dat helaas ook heeft gehad met de moord op rechter Falcone.”

Hoe moeilijk is het dat u een speciaal bestrijdingsteam, het multidisciplinair interventieteam MIT, al direct de nek heeft moeten omdraaien?

,,Dat was sowieso niet makkelijk maar ik heb bij dat team de conclusie getrokken dat we helemaal geen tijd hebben voor opbouwen en discussiëren. Ik wil dat er concrete resultaten worden geboekt en dat er geen dingen dubbel worden gedaan. Daar hebben we nu 18 maanden de tijd voor.”

Is dat dan een misser van voormalig minister Grapperhaus?

,,Nee, het is goed om alle opsporingsdiensten bij elkaar aan tafel te zetten, maar het vervolg is niet goed gegaan. Maar doorgaan op de manier waarop we het deden is ook geen optie, want anders ga je nooit je strijd op een goede manier voeren.”

Wat moet er tegen drugscriminelen worden gedaan?

,,We moeten criminele netwerken verstoren dat het niet meer loont om naar Nederland te komen, door meer geld af te pakken en criminele verdienmodellen te doorbreken. Het dus zo moeilijk maken dat het hier niet meer interessant is.”

Is het probleem niet dat er hier volop wordt gesnoven en er zo een vraag naar drugs in stand blijft?

,,Ja! Ik vind dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Vraag houdt aanbod in stand. Dat aanbod wordt gerund door meedogenloze criminelen die er niet voor terugdeinzen om een advocaat of een journalist te vermoorden.”

Uw voorganger opperde minder festivals tegen drugsgebruik, D66 stuurt juist aan op decriminaliseren van harddrugs, hoe staat u in die discussie over gebruik?

,,Ik zit er pragmatisch in. Het enige wat mij boeit is hoe we criminele netwerken raken. Alle festivals schrappen gaat niet helpen. Net zoals dat compleet legaliseren niet gaat gebeuren, dat zijn echt sprookjes. Ons land alleen gaat het verschil niet maken, want het overgrote deel van de drugs in ons land gaat naar het buitenland. Daarom werk ik ook aan een internationaal offensief, met nauwere samenwerking met landen in Zuid-Amerika zoals Colombia.”

Maar het is toch een duidelijk signaal dat zelfs studenten nu aan de bel trekken omdat het helemaal misgaat?

,,Ja dat is ook zo. Daarom vind ik het ook mijn verantwoordelijkheid om duidelijk te maken wat erachter zit.”

Hoe kan het dat we hier maar een fractie aan crimineel vermogen afpakken van wat ze in Italië pakken?

,,Daar ga ik ook naartoe. Als we gegevens beter delen kan je nog voor een veroordeling afpakken van een verdachte. Dat kan bovendien breder, bijvoorbeeld bij familie. We onderzoeken hoe dat hier kan werken en of we de wet moeten veranderen. Dat hebben we dit najaar scherp.”

Een ander Italiaans element is zware criminelen beter isoleren in detentie, dat komt toch ondanks ronkende plannen van een half jaar geleden totaal niet van de grond?

,,Het is moeilijk, onze rechtsstaat kent ook veel rechten aan gevangenen toe. Maar als daar misbruik van wordt gemaakt, moeten we daarop handelen en kunnen we niet blijven staren naar elkaar. Minister Weerwind is daarmee bezig. Het is geen vraag of er iets moet gebeuren, het gaat gewoon gebeuren. En daar gaan we niet jaren over doen.”

Lees ook: Alarm om bajes-mail: zware criminelen kunnen ongestoord berichten versturen

Ondertussen moest u korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie ook nog redden, de Tweede Kamer had geen vertrouwen meer. Is het niet lastig dat u ook nog zit met een korpschef die aangeschoten wild is?

,,Ik snap dat de Tweede Kamer grip wil krijgen maar ik zie dat de korpsleiding onderzoeken heeft uitgezet en met kritiek aan de slag gaat.”

Is dat niet voor de bühne?

,,Nee, ik zie enorme betrokkenheid. Ik geloof niet dat ik het verschil maak door er een andere korpsleiding neer te zetten, maar ik ga de situatie wel scherp volgen.”

Als Kamerlid was uw commentaar geregeld ‘keihard aanpakken’, waar zien we dat in uw rol als minister in terug?

,,In een aantal verhogingen van maximumstraffen die ik wil doorvoeren, bijvoorbeeld bij doodslag, terreur en ondermijnende criminaliteit. Ik zie dat mensen soms narrig worden als ik pleit voor hogere straffen voor criminelen, maar dat blijf ik doen.”

Hoelang gaat deze strijd duren?

,,Dat is niet te zeggen. Er zijn heftige dingen gebeurd en ik kan niet uitsluiten dat er weer heftige dingen gebeuren. Misschien eindigt die strijd nooit, maar maak je wel zulke klappen dat we niet meer de internationale spil zijn. Dat zal al enorme winst zijn voor Nederland.”

Bron: De Limburger

Artikel delen

3 reacties

 1. Het komt niet vaak voor een niet-jurist op de post van defensie, één ding is zeker ze gaat wel voortvarender dan haar voorganger van slag.

  Het lijkt alsof dit meisje dat sociaal culturele wetenschappen heeft gestudeerd meer ballen heeft dan alle juristen die wij hier als minister van justitie hebben gehad bij elkaar.

  Het is wel een groot verschil met de minister van justitie hier, die heeft geen plannen, geen idee en het feit dat hij van de MFK afkomstig is zal hij criminelen zeker geen strobreed in de weg leggen.

 2. Probleem is dat dit soort operaties vaak jaren duren en heel veel geld kosten en dat uiteindelijk de rechters de drugscriminelen vrijspreken omdat er ergens een vormfout is gemaakt.
  En de advocaten worden er schatrijk van.

 3. Goede intentie ze gastverctegen aan.
  Zouden we hier kunnen gebruiken een intelligente minister die zegt genoeg is genoeg. Volkomen tegengesteld van bv de hoogste ‘baas’ van justitie hier.
  Maar hier gaan we liever met z’n allen linten doorknippen en onze buik vol eten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -