32 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

NRC | Vier kinderen dolen al weken door de jungle. Weet Colombia ze op tijd te vinden?

Merijn de Waal Zuid-Amerika Colombia zoekt diep in het oerwoud naar vier jonge kinderen die een maand geleden als enigen een vliegtuigcrash overleefden.   Het oerwoud van zuidoost-Colombia lijkt geen...

Democracy now! | Tuesday, May 30, 2023

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....
- Advertisement -spot_img

Column | Als Nederland geen belastingparadijs is, wat doen die 12.000 brievenbusfirma’s hier dan?

HomeLandenCuraçaoColumn | Als Nederland geen belastingparadijs is, wat doen die 12.000 brievenbusfirma’s...

Jaap van Duijn | Telegraaf

Ⓒ ANP/HH

Volgens de staatssecretaris voor Fiscaliteit, Marnix van Rij (CDA), is Nederland geen belastingparadijs. „Dat wil ik nadrukkelijk gezegd hebben”, sprak hij na zijn aanstelling. Daar denken verschillende partijen toch heel anders over. Het Amerikaanse Institute on Taxation and Economic Policy zette Nederland in 2017 zelfs op de eerste plaats op zijn lijst van belastingparadijzen (tax havens), vóór Ierland, Bermuda, Luxemburg en de Kaaimaneilanden.

Volgens een rapport uit 2020 van het Tax Justice Network, een internationaal netwerk van onderzoekers die zich zorgen maken over belastingontwijking door multinationals, behoort Nederland, samen met het VK, Luxemburg en Zwitserland, zelfs tot de ’as van belastingvermijding’, een soort ’as van het kwaad’, maar dan voor landen die het mogelijk maken dat andere landen voor miljarden (het netwerk komt tot $245 miljard) aan belastinginkomsten mislopen. In zo’n rijtje wil je niet thuishoren.

En als Nederland geen belastingparadijs is, wat doen die 12.000 brievenbusfirma’s hier dan? Het gaat nog net niet zo ver als op de Kaaimaneilanden, waar in één kantoorgebouw al bijna 20.000 firma’s zijn geregistreerd. De eilanden noemen zich overigens ook geen belastingparadijs, maar een ’internationaal financieel centrum’ – een term die onze staatssecretaris wel zal aanspreken.

Nederland maakt het dus mogelijk dat grote multinationals nauwelijks belasting betalen en dat The Rolling Stones en U2, met de zelfbenoemde weldoener Bono, miljoenen extra kunnen binnenharken. Als die normaal belasting zouden betalen, zouden ze nog steeds heel rijk zijn, maar voor de Bono’s en trouwens ook de Messi’s is genoeg nooit genoeg.

Terwijl onze overheid dit soort fout gedrag al jaren faciliteert, gedraagt zij zich naar haar eigen burgers geheel anders. Van Rij, die bij een firma werkte die heel goed was in het opzetten van belastingontwijkingsconstructies, mag nu het probleem van de spaartaks gaan oplossen. Burgers die over een fictief rendement van 4% op hun spaarcenten belasting moesten betalen, terwijl ze van de bank nul rente kregen en een staatslening ook niets opleverde.

Bekijk ook:
Chaos bij spaartaks: langer wachten op definitieve aanslag

De rentes op spaargeld en staatsobligaties zijn nu al twaalf jaar achtereen minder dan 4%, maar de overheid deed niets. Of het nu om stikstofemissies of om teveel betaalde vermogensbelasting gaat, Rutte wacht net zo lang tot een partij naar de rechter stapt en gelijk krijgt.

Nederlandse politici, zeker die van VVD- en CDA-huize, hebben altijd meer opgehad met grote bedrijven dan met gewone burgers, meestal onder het mom dat die bedrijven voor werkgelegenheid zorgden. In werkelijkheid kwamen de nieuwe banen altijd van het midden- en kleinbedrijf.

Nederland belastingparadijs? Wel voor multinationals, maar niet voor de gewone man. De belastinginkomsten stegen in 2020 naar een nieuw record: 25,6% van het bbp. Dat bedrag werd voor het overgrote deel door burgers opgebracht.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties