32 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023 16:40

Telegraaf | Zangeres Tina Turner op 83-jarige leeftijd overleden


Zangeres Tina Turner, wier echte naam Anna Mae Bullock is, is overleden. De Amerikaanse stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Küssnacht in Zwitserland, meldt Sky News op basis van haar woordvoerder.

„Met haar overlijden verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel”, aldus haar woordvoerder. Turner, geboren in Tennessee, begon haar carrière in de jaren vijftig. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken en scoorden hits met onder meer River Deep, Mountain High en Proud Mary. Door haar traumatische huwelijk met de zanger, waarin hij haar regelmatig mishandelde, leed ze aan ptss. Ze belandde meermaals op de eerste hulp met verwondingen. Het huiselijk geweld leidde zelfs tot een zelfmoordpoging in 1968. De zangeres vroeg in 1976 de scheiding aan. Ike overleed in 2007.

Later had Turner, ook wel bekend als de Queen of Rock ’n’ Roll, een succesvolle solocarrière met grote hits als Private Dancer, The Best en What’s Love Got To Do With It. Wereldwijd verkocht ze meer dan 200 miljoen albums en werd ze maar liefst 25 keer genomineerd voor een Grammy, waarvan ze er acht won.

Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers, en is daarmee nog steeds een van de grootste concerten ooit. In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee.

Darmkanker

In de afgelopen jaren kreeg de zangeres te maken met verschillende gezondheidsproblemen. Op haar zeventigste stopte Turner met zingen om in Zwitserland te trouwen én wonen met de Duitser Erwin Bach. Slechts een paar dagen na het huwelijk kreeg de Amerikaanse een beroerte. Toen ze eenmaal hersteld was, kreeg Turner opnieuw slecht nieuws. Er werd darmkanker bij haar vastgesteld.

Ook leed de zangeres aan nierfalen, waarna haar man Erwin besloot zijn nier te doneren. Na de operatie kreeg de zangeres het weer zwaar voor de kiezen toen haar zoon Craig op 59-jarige zelfmoord pleegde.

Bekijk ook:
Tina Turner (83): ’Ik had mezelf hoop ellende kunnen besparen’

Eind vorig jaar moest Turner ook afscheid nemen van haar 62-jarige zoon Ronnie. „Je hebt de wereld veel te vroeg verlaten. Ik sluit mijn ogen in verdriet en denk aan je, mijn lieve zoon”, schreef de zangeres daarover.

’Mishandeld leven’

In een documentaire over haar leven, die in 2021 uitkwam, blikt de ster terug op haar leven: „Ik heb een mishandeld leven gehad. Er is geen andere manier om het verhaal te vertellen. Dat is de realiteit. Dat moet ik accepteren… Mijn leven was geen goed leven. Het slechte brengt het goede helaas niet in evenwicht.”

Bedroefde reacties

In een eerste reactie op de dood van zangeres Tina Turner, noemt de Amerikaanse regering haar overlijden een enorm verlies. „Tina Turner was een icoon, een muziekicoon die vele geweldige momenten had in haar carrière”, zei perschef Karine Jean-Pierre van het Witte Huis. „Heel verdrietig om het nieuws te horen. Ik was een grote fan van Tina Turner. Zoals u aan mijn reactie kunt zien, is dit het eerste wat ik ervan hoor. En het is een enorm verlies, een enorm verlies voor de gemeenschappen die van haar hielden, zeker voor de muziekindustrie.”

Ook collega-zanger Bryan Adams reageert op het trieste nieuws. „Ik zal voor altijd dankbaar zijn voor de tijd die we samen hebben doorgebracht op tournee, in de studio en als vrienden. Bedankt dat je de inspiratie bent voor miljoenen mensen over de hele wereld door je waarheid te spreken en ons het geschenk van je stem te geven. It’s Only Love and that’s all.”

„Ik ben zo bedroefd over het overlijden van mijn geweldige vriendin Tina Turner”, schrijft Rolling Stones-frontman Mick Jagger op Instagram. „Ze was echt een enorm getalenteerde artieste en zangeres. Ze was inspirerend, warm, grappig en gul. Ze heeft me zo goed geholpen toen ik jong was en ik zal haar nooit vergeten.”

De Amerikaanse acteur George Takei noemt Turner een „ware legende.” „Ze was onze River Deep en onze Mountain High, de Private Dancer in onze harten. Ze liet ons zien dat liefde er echt alles mee te maken heeft, en dat we echt nog een held nodig hadden. En zij was het. Rust nu, Proud Mary. Verhef je stem hoog in de hemel. Je was altijd gewoon The Best.”

Zangeres Ciara schrijft dat ’de hemel er een engel bij heeft’. „Rust in het paradijs Tina Turner. Bedankt voor de inspiratie die je ons allemaal hebt gegeven.”

Zelfs het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA reageert op het overlijden van het icoon. „Simply the Best. Muzieklegende Tina Turner schitterde op het podium en in miljoenen harten als de Queen of Rock ’n’ Roll. Haar nalatenschap zal voor altijd tussen de sterren leven.”

Bron: Telegraaf

11 reacties

 1. Tina heeft eindelijk het geluk en liefde gekregen die zij verdiende.En heeft een zeer zwaar leven gehad met veel ziekte en verlies. Ike heeft ook gekregen wat hij heeft verdiend. Zonder haar en met al de drugs is hij kapot gegaan nadat hij haar heeft kapot geslagen en vernederd. Niemand,geen enige vouw,verdiend door haar man of partner geslagen te worden. Dat ericlapas Ike zelf verdedigd en ook nog zegt dat zij iets moet hebben gedaan om Ike uit te lokken om haar te mishandelen, kan alleen de mening zijn van iemand die niet goed aan zijn hoofd is.Veel vrouwen maken dit mee en veel laten zelf hun leven bij dit soort of mannen als Ike die niet alleen de vrouwen mishandelen, maar ook veel keer hun kinderen.Dat is niet goed te praten ook als het gebeurd.

 2. @EClapas
  Ik zie net jouw reactie. Alleen al uit je reactie begin ik ernstig aan je verstandelijke vermogens te twijfelen.
  Jouw wanstaltige manier door er constant op te wijzen dat je een neger bent schiet mij in het verkeerde keelgat. Vooral je laatste alinea’s gaan mijn bevattingsvermogen te boven.

  Je bent gewoon een bugger die zijn wensen in het leven heeft zien verdampen.
  Je zou blij moeten zijn dat een vrouw die zo mishandeld is het geluk van haar leven heeft gevonden. Dat zij voor Bach heeft gekozen heeft voor haar goed uitgepakt. De love niet groot zijn geweest dat hij een nier afstond aan haar.

 3. Erg @EClapas constant jouw seksistische ‘ongefundeerde waarnemingen’, die jij in je opgekropte frustraties maar niet kunt loslaten.
  Dus kort door de bocht’ elke vrouw die een klap krijgt heeft het in jouw perceptie aan zichzelf te wijten.
  Erg dit. Vertel deze bs aan de miljoenen vrouwen wereldwijd, en de duizenden op dit eiland alleen al ‘dan had je je mond moeten houden en had ik je niet in elkaar geslagen’.
  Het wordt tijd voor een evaluatie van je leven, mss is er dan nog hoop voor jou.

  Wat TT betreft ik was een fan van haar, haar rock, haar dans kunst, haar kracht die zij uitstraalde en niet te vergeten haar acteerkunst in de film Beyond Thunderdome. Zij zal een legende zijn ook vooral omdat zij al de obstacles in haar leven heeft overwonnen. Zeker na haar Ike-periode.

  In 1996 was ik bij haar optreden in de Arena en in 2009 in de Gelredome met mijn vrouw. Happenings en dynamische avonden.
  Ik koester dat.

  Shame on you EClapas.

 4. Beste @Onkel, denk niet dat Tina Turner met de naam “Anna Mae Bullock” in de muziekwereld ver was gekomen. Ik praat het niet goed, maar soms moet je hard optreden als je resultaat wilt zien, Michael Jackson had het ook over dat Jozef zijn vader hem af en toe een tik gaf, maar ja, zie het resultaat.

  Bij mijn reactie over Tina Turner heeft mijn afkomst (als neger) een rol gespeeld. Een zwarte vrouw die een zwarte man wereldwijd van mishandeling beschuldigd en vervolgens een blanke partner neemt en bijna met alleen blanke artiesten als Mick Jagger, David Bowie en Elton John optreedt. Nou vind ik niet netjes van haar.

 5. Beste @Gina Bonavelli, laten we het wel netjes houden en geen moeder erbij halen, neem aan dat Tina Turner geen familie van jou was, dus laten we het niet persoonlijk maken.

 6. @ ericlapas

  Bij jou zit volgens mij echt een steekje los. Man man man

  “Wie weet wat Tina allemaal niet gedaan heeft om een klap van Ike te verdienen” ???? Ben je serieus? Niemand verdient klappen. Het zegt genoeg over jou dat je mishandeling goed praat bahh

  “Ike heeft Tina gemaakt, zonder Ike was er geen Tina Turner. Dat Ike wat losse handjes had, so what,” Really? Zonder Tina Turners DIJK van een stem was ze er niet gekomen bedoel je. Je hebt nog altijd zelf talent nodig voordat je het kunt maken. En dan nog doen alsof de losse handjes van Ike niet uitmaken want hey dat komt ik de beste huwelijken voor. Blijkbaar is jouw eigen referentiekader zeer laag dat jij het normaal vind dat een man zijn vrouw in elkaar slaat. Dat jouw eigen moeder het misschien prima vond maakt niet dat het ook echt prima IS. Met je “dat komt in de beste huwelijken voor” als je in elkaar geslagen wordt dan is dat dus geen best huwelijk. Heb echt medelijden met je dat je dit soort dingen normaal vindt. Dat zegt veel over je eigen leven.

 7. Hoewel ik haar nooit heb bijgeschreven in mijn favorietenlijst vond ik haar ook een goede zangeres. Dat zij een ‘dijk van een stem’ had is vandaag in elk tijdschrift en dagblad of muziekdinges te lezen. Maar zoals gezegd, niet echt mijn muziekding. Heb dan ook nooit een cd van haar aangeschaft noch een liveconcert bijgewoond. Wel op de tv vanwege vriendin die haar wel geweldig vond. Vooral vrouwen zijn fans van T.Turner. Wat mij opvalt is haar kracht, wist nl. nooit dat ze zowel een beroerte als kanker had overleefd. En toch is ze 83 geworden.

 8. Tina Turner had een dijk van een stem, zeer zeker een goede zangeres. Als er toch iets op aangemerkt moet worden, is de manier waarop Ike Turner voor schut heeft gezet.

  Wat van Ike Turner is overgebleven is het imago van een vrouwen mishandelaar en Junkie, allemaal dankzij Tina.

  Wie weet wat Tina allemaal niet gedaan heeft om een klap van Ike te verdienen, wellicht een valse noot gezongen of verkeerde danspasje?

  Ike heeft Tina gemaakt, zonder Ike was er geen Tina Turner. Dat Ike wat losse handjes had, so what, gebeurt wel eens ook in de beste huwelijken.

  Dankzij Tina is Ike een eenzame dood als Junkie gestorven, op een gegeven moment kwam er geen zuivere noot meer van zijn gitaar.

  Ike moest het op een gegeven moment in duistere slecht verlichte cafés optreden waar heroïne hoertjes in een hoek liggen te wachten op een klant voor de volgende shot en dit terwijl Tina Turner met vooral blanke artiesten als David Bowie, Mick Jager en anderen miljoenen bleef opstreken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties