27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

RTL | Russen rukken langzaam op in Oost-Oekraïne, roebel ingevoerd in bezet gebied

HomeLandenInternationaalRTL | Russen rukken langzaam op in Oost-Oekraïne, roebel ingevoerd in bezet...
ANP

Russische troepen krijgen steeds meer gebied in handen in het oosten van Oekraïne, maar de opmars gaat langzaam. “Het is een soort waterbed”, zegt Patrick Bolder van het Haagse centrum voor Strategische Studies. “Als je ergens drukt, ontstaat ergens anders weer ruimte.”

In het oosten en het zuiden van Oekraïne zijn inmiddels grote gebieden in handen van de Russische troepen. Het gaat om een gebied van de Krim, het schiereiland dat al in 2014 door Rusland werd geannexeerd, tot de Donbas-regio in het oosten. In die regio liggen de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk, waar pro-Russische separatisten de macht in handen hebben.

Ook de stad Marioepol, die een cruciale schakel vormt in het verbinden van die gebieden, is bijna geheel ingenomen. Alleen in een staalfabriek in die stad houden zich nog honderden Oekraïense militairen en burgers schuil. De fabriek is belegerd en het voedsel dreigt op te raken, zegt de directeur van de fabriek.

Op deze kaart zie je de gebieden die de Russische troepen bezetten:

In sommige bezette gebieden probeert Rusland een eigen bestuur op te zetten. Zo meldde het Russische staatspersbureau RIA Novosti vanochtend dat de Russische munteenheid roebel wordt ingevoerd in de zuidelijke regio Cherson. In het gebied wordt volgens het persbureau ook Russische staatstelevisie en -radio uitgezonden.

“Zodra de Russen een gebied hebben veroverd, zetten ze daar een eigen bestuur neer”, zegt correspondent Olaf Koens. “Ze houden ook neppe referenda, waarmee ze hun actie willen formaliseren. Daar hoort het invoeren van de roebel ook bij.”

Opmars gestuit met loopgraven

Toch kost het de Russische troepen veel moeite om verder op te rukken. Volgens de defensiespecialist heeft het Russische leger veel massa en zware wapens, maar weet Oekraïne de verdere opmars grotendeels te stuiten, onder meer door gebruik te maken van loopgraven.

“Er wordt over de hele frontlinie gevochten, maar het gaat niet om enorme gebieden en op bepaalde plekken worden de Russen ook weer teruggedrongen”, zegt Koens. “Wel lijkt Rusland in de Donbas-regio te proberen om een soort tang-beweging in te zetten, en Oekraïense troepen in te sluiten. Daar wordt heel hard gevochten.”

Bron: RTL

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. @Brian S schreef;
  “….veroveren van grote landen het begin van het einde zal worden (Daarom mislukt elke invasie in Afganistan en zal niemand ooit Iran aanvallen).”

  Niet helemaal waar. Irak onder Saddam H. heeft Iran = Perzië in 1980 brutaalweg aangevallen. Overigens met de goedkeuring en hulp van de USA (strategische spionage, militaire satellietfoto’s e.d.) zijn er in die oorlog( = een door het beest ‘mens’ georganiseerde moordorgie) meer dan 1 miljoen gewone burgers geslachtofferd. Oftewel meer dan 5 miljoen liter bloed verloren gegaan.

 2. @Brian S, ik help het je hopen. Echter krijgen we momenteel alleen eenzijdig nieuws te horen. Niemand rept over de troef die achter de hand wordt gehouden door ome Vladimir. Die beste man heeft het boek “The art of war” tot in den treure doorgeplozen. De werkelijkheid is dat de gebieden waar men op aast reeds in handen is. Nu wordt er een bufferzone aangelegd. En uiteraard gaat de EU en VS niet toegeven dat hun bluf poker niet werkt. Intussen loopt mijn handeltje in zonnebloemolie met Duitsland voorspoedig.

 3. Maar ondertussen rijden de tanks met Bukovin, Kletsmeierski en Oliebollowitz vrolijk fluitend aan het stuur, wel de steden binnen.

  Beginnen bijna bij het punt te komen dat er meer Rusische tanks kapot in stukken liggen in Oekraine dan er nog kunnen rijden.

  En nu gaat het zware materieel ook nog komen.

  Geef Oekrainiers betere wapens en Rusland zal kopje onder gaan zoals de Moskva!

  Putin zou toch beter moeten weten dat net zoals Adolf en Napoleon in veroveren van grote landen het begin van het einde zal worden (Daarom mislukt elke invasie in Afganistan en zal niemand ooit Iran aanvallen).

 4. Jaha, en intussen betaalt de gewone burger zich blauw aan benzine, voedsel, en zuivel. Zonnebloem olie is bijna niet te krijgen in Duitsland, en de bevolking van Polen en Bulgarije moeten met koud water douchen en klappertanden van de kou. Alleen Hongarije is zo slim om gas voor hun Roebels te kiezen. Maar volgens heks Ursula en Markie Prutser moeten we dat er voor over hebben want zo krijgen we Rusland er wel onder. Maar ondertussen rijden de tanks met Bukovin, Kletsmeierski en Oliebollowitz vrolijk fluitend aan het stuur, wel de steden binnen. De Roebel stijgt steeds meer en de burger mag het gelag betalen.

  @Robert, en u denkt werkelijk dat als “schurk” Putin gestopt wordt dat het afgelopen is? Want “mega-schurk” Putin is de enige die met een bajonet in de hand de gebieden inneemt.

  Ik kan nog wel wat mannetjes noemen die een “mega-schurk” zijn en nog steeds vrij rondlopen. Sommigen hebben zelfs een boek geschreven.

 5. Walgelijk agressief, barbaars, dodelijk en middeleeuws gedrag van de mega-schurk genaamd Putin. Een ernstig kankergezwel voor de mens en de vrije wereld die hoe dan ook gestopt moet worden. Jammer van de energie en middelen, maar het is niet anders. Met dank aan

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties