30 C
Willemstad
• zaterdag 10 juni 2023

Democracy now! | Friday, June 9, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 7, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

RTL | Rusland voert strijd in Oost-Oekraïne op: ‘Niet vol te houden’

HomeLandenInternationaalRTL | Rusland voert strijd in Oost-Oekraïne op: 'Niet vol te houden'
Een bom heeft een voertuig getroffen in Lisitsjansk.

Nu de Russen de Azovstal-staalfabriek in de zuidelijke havenstad Marioepol hebben veroverd, verlegt Poetin de focus van de strijd naar de oostelijke Donbas-regio. De gebieden rond de steden Severodonetsk en Lisitsjansk worden belegerd. “De oorlog zou zomaar in het voordeel van Oekraïne kunnen kantelen.”

De Oekraïense strijdkrachten melden de laatste dagen verhevigde strijd in de provincies Donetsk en Loehansk, die samen de Donbas-regio vormen. Met name rond de steden Severodonetsk en Lisitsjansk in Loehansk worden posities van Oekraïense troepen beschoten met Russische artillerie.

Volgens oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif is de opleving van de gevechten in de Donbas-regio een direct gevolg van de val van Marioepol. “Rusland heeft nu extra troepen beschikbaar. Die worden ingezet in Donetsk en Loehansk. Maar de opmars gaat tergend langzaam.”

Herbewapenen of onderhandelen

De gevechten gaan gepaard met zware verliezen aan beide zijden, zegt De Kruif. “De Oekraïners wisten dat ze zouden komen en hebben zich ingegraven. Het is hard tegen hard. Een loopgravenoorlog. Oekraïners voeren ook tegenaanvallen uit. Het is echt nog de vraag of de Russen het gebied kunnen innemen – én of ze het dan bezet kunnen houden.”

Als de overwinning voor de Russen lang uitblijft, moeten ze vroeg of laat een keus maken, zegt de oud-commandant: “Deze strijd vreet mensen en materieel. Er komt een moment dat ze of moeten herbewapenen voor een nieuw offensief, of moeten onderhandelen.”

Het strijdtoneel in het oosten van Oekraïne. Het strijdtoneel in het oosten van Oekraïne.
© RTL Nieuws

Voor de Oekraïners is het de vraag of ze de Russen lang kunnen tegenhouden. De lange termijn komt aan op mankracht, wilskracht en financiële middelen. “Deze intensieve fase is niet vol te houden. Voor geen van de partijen, maar vooral niet voor Oekraïne. Er sneuvelen honderden militairen per dag.”

Doelstellingen bijgesteld

Defensiespecialist en hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga vindt het opvallend dat Rusland telkens zijn doelstellingen bijstelt. “Daar worden ze toe gedwongen door de tegenstand. Eerst wilden ze heel Oekraïne innemen. Daarna ging de blik op het oosten, maar ook dat lukt nog niet erg. Nu is het Marioepol en de Donbas.”

De Russen, zegt Osinga, likken hun wonden. “In plaats van een grote troepenmacht te verzamelen en een groot offensief te plannen, voeren ze telkens kleinschalige aanvalletjes uit. Oekraïense troepen waren steeds goed in staat die te neutraliseren. Maar de Russen blijven druk uitvoeren. Met raketaanvallen en artilleriebeschietingen op afstand bijvoorbeeld.”

Bron: RTL Nieuws

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Vroeg of laat zal een nieuwe jonge generatie opstaan en zien wat de VS mee bezig is en hun uit het europese vaste land trappen.

    En de deur opengooien voor Putin? Gaat niet gebeuren.

  2. Vroeg of laat zal een nieuwe jonge generatie opstaan en zien wat de VS mee bezig is en hun uit het europese vaste land trappen. Een trap onder hun dikke kont.

  3. @Brian S. Juisdt ende korrekdt. Er is voorgehouden dat de EU zeer noodzakelijk is, want anders oorlog blabla. Er zijn bijna dagelijks conflicten. Ook zou het goed zijn voor de economie. Er is enorme misserie, vooral sinds de invoer van die rot euro. Het zou waarschijnlijk kunnen werken, ware het niet dat al de mislukte en gesjeesde figuren daar gedumpt werden. Als ik naar de meeste van die figuren kijk, dan denk ik direct aan de eind scene van Animal Farm. En nu willen ze ons willens en wetens in een conflict met Rusland storten. Zijzelf zullen veilig in een bunker plaatsnemen. De bevolking mag verreken

  4. De EU wil toch doordrammen. Maakt hun weinig uit dat het volk er voor moet betalen. EU elite zelf merken er weinig van met hun salarissen en vergoedingen.
    Maar wanneer ze echt hadden of moeten optreden zoals de vluchtelingencrisis en corona dan hoor je weinig daadkracht.

  5. Ongelovelijk dat de schellen nog steeds niet van de ogen vallen van velen. We worden belazerd waar we bij staan en roepen in koor hoe mooi de kleren van de Keizer wel niet zijn, terwijl de kleermakers schaterlachend zich verrijken. Ik blijf mij afvragen waarom er zoveel aandacht is voor Ukraine. Indien men daar wil gaan helpen geen probleem, maar waarom moet de bevolking van de rest van de EU er onder lijden? Stoere praatjes van lieden als Ursula, die er zelf wel voor zorgt dat ze niks tekort komt, ten spijt neemt Rusland het een na het ander gebied in. Ons wordt voorgehouden dat duurdere benzine, lege schappen, gebrek aan zonnebloem olie in Duitsland etc. Rusland wel op de knieen krijgt. Dit terwijl er zoveel landen afhankelijk zijn van de gas en olie van Rusland. Tel daarbij op de enorme hoeveelheden geld die gestald staat aldaar. Waarom pikken wij dat als burger? Dat zal ik vertellen, omdat wij niet eengezind zijn. We hebben het paard van Troje binnengehaald met het afvalputje van gesjeesde politici, ook wel bekend als de EU commisie. Maar goed aan de andere kant kan ik wel woekerprijzen vragen voor mijn zonnebloemolie handeltje met Duitsland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties