25 C
Willemstad
• zaterdag 2 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

RTL | Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om Russen te identificeren


Het ministerie van Defensie van Oekraïne gebruikt sinds zaterdag de gezichtsherkenningssoftware van het bedrijf Clearview om Russische soldaten te identificeren.

Dat bevestigde een woordvoerder van Clearview tegenover Reuters. De technologie kan onder andere worden gebruikt om de namen van Russische soldaten te achterhalen, misinformatie te bestrijden en om doden te identificeren. Ook kan Clearview ingezet worden bij controlepunten om ‘personen van belang’ te herkennen.

- Advertentie -

Volgens Lee Wolosky, een woordvoerder van het bedrijf, zal Clearview zijn diensten gratis aanbieden aan het land. Het programma wordt niet aan Rusland verschaft, voegt hij nog toe.

Meer dan 2 miljard afbeeldingen

Clearview zegt dat het bedrijf gebruik zal maken van een database van ruim twee miljard afbeeldingen van het Russische sociale netwerk VKontakte. Die data kunnen onder andere worden gebruikt om gesneuvelde Russische soldaten te identificeren.

Het bedrijf zegt dat het daarbij efficiënter is dan wanneer dat via vingerafdrukken wordt gedaan. Dat kan bovendien zelfs gedaan worden als er schade aan het gezicht is.

Ook kan de technologie ingezet worden bij vluchtelingenhulp. Daar zou het kunnen worden gebruikt om gescheiden families te herenigen. Het is vooralsnog echter onduidelijk voor welke exacte doeleinden Oekraïne de technologie wil gebruiken. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft nog niet geantwoord op de vraag van Bright.

Critici niet blij

Het is niet de eerste keer dat AI en gezichtsherkenning bij de oorlog in Oekraïne worden gebruikt. Ook online-speurders uit het buitenland gebruiken OSINT-technieken om de identiteit van Russische soldaten te achterhalen. Vaak maken zij daarbij gebruik van publiekelijk toegankelijke tools.

Er klinkt ook kritiek op de inzet van AI en andere snufjes om mensen op te sporen. Albert Fox Cahn van het Surveillance Technology Oversight Project zegt tegen Reuters dat het gebruik van de technologie juist averechts kan werken door foute identificaties te maken. “We zullen zien dat goedbedoelde technologie de mensen die het zou moeten helpen juist schaadt.”

De ceo van Clearview, Hoan Ton-That, zegt dat de technologie nooit als enige bron van identificatie moet worden gebruikt. Hij zegt dat personeel in Oekraïne zal worden getraind om de technologie correct te gebruiken.

Clearview is omstreden

Het omstreden bedrijf Clearview wordt al jaren met argusogen bekeken. Clearview zou miljarden foto’s van het publiekelijk toegankelijke internet verzameld hebben om de gezichtsherkenningstools te bouwen. Daarvoor werd het meerdere keren aangeklaagd.

Dat belette politiekorpsen wereldwijd niet om Clearviews AI te gebruiken. Ook de Nederlandse politie deed daar aan mee. De technologie zou in ons land minstens vijftig keer zijn gebruikt.

Vorige week kreeg Clearview van de Italiaanse autoriteiten nog een boete van 20 miljoen euro. Ook moet het bedrijf alle gegevens van personen in Italië uit zijn systemen verwijderen.

Bron: RTLnieuws

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -