24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

RTL | Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om Russen te identificeren


Het ministerie van Defensie van Oekraïne gebruikt sinds zaterdag de gezichtsherkenningssoftware van het bedrijf Clearview om Russische soldaten te identificeren.

Dat bevestigde een woordvoerder van Clearview tegenover Reuters. De technologie kan onder andere worden gebruikt om de namen van Russische soldaten te achterhalen, misinformatie te bestrijden en om doden te identificeren. Ook kan Clearview ingezet worden bij controlepunten om ‘personen van belang’ te herkennen.

Volgens Lee Wolosky, een woordvoerder van het bedrijf, zal Clearview zijn diensten gratis aanbieden aan het land. Het programma wordt niet aan Rusland verschaft, voegt hij nog toe.

Meer dan 2 miljard afbeeldingen

Clearview zegt dat het bedrijf gebruik zal maken van een database van ruim twee miljard afbeeldingen van het Russische sociale netwerk VKontakte. Die data kunnen onder andere worden gebruikt om gesneuvelde Russische soldaten te identificeren.

Het bedrijf zegt dat het daarbij efficiënter is dan wanneer dat via vingerafdrukken wordt gedaan. Dat kan bovendien zelfs gedaan worden als er schade aan het gezicht is.

Ook kan de technologie ingezet worden bij vluchtelingenhulp. Daar zou het kunnen worden gebruikt om gescheiden families te herenigen. Het is vooralsnog echter onduidelijk voor welke exacte doeleinden Oekraïne de technologie wil gebruiken. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft nog niet geantwoord op de vraag van Bright.

Critici niet blij

Het is niet de eerste keer dat AI en gezichtsherkenning bij de oorlog in Oekraïne worden gebruikt. Ook online-speurders uit het buitenland gebruiken OSINT-technieken om de identiteit van Russische soldaten te achterhalen. Vaak maken zij daarbij gebruik van publiekelijk toegankelijke tools.

Er klinkt ook kritiek op de inzet van AI en andere snufjes om mensen op te sporen. Albert Fox Cahn van het Surveillance Technology Oversight Project zegt tegen Reuters dat het gebruik van de technologie juist averechts kan werken door foute identificaties te maken. “We zullen zien dat goedbedoelde technologie de mensen die het zou moeten helpen juist schaadt.”

De ceo van Clearview, Hoan Ton-That, zegt dat de technologie nooit als enige bron van identificatie moet worden gebruikt. Hij zegt dat personeel in Oekraïne zal worden getraind om de technologie correct te gebruiken.

Clearview is omstreden

Het omstreden bedrijf Clearview wordt al jaren met argusogen bekeken. Clearview zou miljarden foto’s van het publiekelijk toegankelijke internet verzameld hebben om de gezichtsherkenningstools te bouwen. Daarvoor werd het meerdere keren aangeklaagd.

Dat belette politiekorpsen wereldwijd niet om Clearviews AI te gebruiken. Ook de Nederlandse politie deed daar aan mee. De technologie zou in ons land minstens vijftig keer zijn gebruikt.

Vorige week kreeg Clearview van de Italiaanse autoriteiten nog een boete van 20 miljoen euro. Ook moet het bedrijf alle gegevens van personen in Italië uit zijn systemen verwijderen.

Bron: RTLnieuws

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -