29 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

NU | Onderhandelaars Oekraïne en Rusland werken aan vredesplan met vijftien punten

Oekraïne en Rusland zouden elkaar naderen in de vredesonderhandelingen. De delegaties onderhandelen over een vredesplan met vijftien punten, meldt Financial Times. De Britse zakenkrant baseert zich op drie bronnen die bij de gesprekken betrokken zouden zijn. Zowel Rusland als Oekraïne liet de afgelopen dagen al weten vooruitgang te zien in de besprekingen.

Een eerste concept van het vredesakkoord zou onder andere een wapenstilstand en terugtrekking van de Russische troepen bevatten. Dat is dan wel op voorwaarde dat Kyiv verklaart geen westerse militaire bases of wapens op het grondgebied toe te staan en de ambitie om zich bij de NAVO te voegen laat varen.

De Russen zouden voor Oekraïne een militair neutrale status willen, vergelijkbaar met Oostenrijk of Zweden. Die twee landen zijn wel lid van de Europese Unie, maar niet van de NAVO. President Volodymyr Zelensky zei dinsdag dat Oekraïne moet erkennen dat NAVO-lidmaatschap er niet in zit.

Er zou nog gesproken worden over in hoeverre Oekraïne militair gesteund mag worden door het Westen. Oekraïne zou ook een eigen leger mogen blijven houden, al wordt nog onderhandeld over hoe groot dat leger mag zijn.

Volgens presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak, een van de leiders van de Oekraïense delegatie, is het ondenkbaar dat er een akkoord komt dat niet de volledige terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne omvat.

De afgelopen dagen lijkt er schot in de onderhandelingen te zitten. Zelensky stelde al dat de standpunten van de partijen realistischer zijn geworden. Zijn adviseur Ihor Zhovka noemde de gesprekken constructiever. Ook de Russische minister Sergey Lavrov (Buitenlandse Zaken) ziet kansen voor een compromis.

Nog de nodige obstakels in gesprekken

De voornaamste knelpunten van de onderhandeling zouden vooral over culturele aspecten gaan. Zo zou Rusland de garantie willen dat de Russische taal beschermd wordt in Oekraïne, en niet “verdreven” wordt door het Oekraïens. Rusland wil tevens dat Oekraïne het geannexeerde schiereiland de Krim erkent als Russisch grondgebied en ook de zelfverklaarde volksrepublieken in Luhansk en Donetsk als onafhankelijk erkent.

Daarnaast is het nog maar de vraag of de onderhandelingen worden bezegeld door een gesprek tussen Zelensky en Vladimir Poetin. Presidentieel adviseur Podolyak zei in een interview met NewsHour dat “directe dialoog” tussen de presidenten van Oekraïne en Rusland noodzakelijk is voor succesvolle onderhandelingen.

Ondanks de lopende onderhandelingen worden Oekraïense steden nog altijd beschoten door Russische troepen. In Oekraïne bestaat de vrees dat Poetin de vredesgesprekken alleen gebruikt om tijd te winnen, zodat zijn troepen zich kunnen hergroeperen.

Bron: Nu.cw

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Marlon, Het is beter om niet actief op forums te zijn als je onder invloed bent. Wat je zegt klopt van geen kant.

  Die miljoen doden zijn te danken aan Saddam en de ISIS.

 2. En kijk. Rusland en Ukraine komen er zelf uit. Zonder gebemoei van de EU, NAto en de VS. U weet wel de criminele organisaties die verantwoordelijk waren voor het binnenvallen van souvereine landen en het vermoorden van democratisch gekozen personen. Maar die nu als een bange kwezel om hun moeder gillen omdat Rusland wel laat zien niet met zich te laten sollen.

 3. Marlon, ik geloof niet dat het onder Zelensky was dat die troepen naar Irak gingen. En het gaat ook niet over de kleur ogen. Open your own eyes.

 4. Have you seen Zelensky’s speach. Sick bro.
  He even used Martin Luther King’s sacred words. Sick bro.
  El chupon.
  This guy literally wants to blow the world into pieces. Hell no bro. The world aint Ukraine. Ukraine aint the world.

  Ukraine heeft een van de grootste contigenten naar Irak gestuurd om dat land te vernietigen. Meer dan 1 miljoen vonden de dood. Hadden zij medelijden met de Irakezen ? Neen. De Meeste Irakezen hebben geen blauwe ogen en lijken niet op Europeanen.

 5. Vreemde onderhandeling: “Oekraïne zou ook een eigen leger mogen blijven houden, al wordt nog onderhandeld over hoe groot dat leger mag zijn.” Dat betekent dat Rusland in de toekomst op elk gewenst moment weer zonder weerstand kan binnen vallen.

  Het is wel triest om te zien hoe de Westerse wereld de Oekraïnen in de steek heeft gelaten. President Zelensky kreeg zowel bij zijn toespraken voor de EU, het Amerikaanse congres en de Duitse Bondstag een staande ovatie maar wat heeft hij eraan?

  Wat natuurlijk walgelijk blijft, is de vele Nederlanders die op de buis verschijnen om te vertellen dat ze Oekraïnen in hun vakantiehuisje of lege tuinhuisje hebben opgenomen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -