30 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

NU | Bombardementen op Oekraïne gaan door tijdens vredesonderhandelingen

bombardementen in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne

Rusland heeft maandag meerdere Oekraïense steden, waaronder Kiev en Charkov, gebombardeerd terwijl de regeringen van de twee landen met elkaar onderhandelen in Belarus. Oekraïne vroeg Rusland tevergeefs om een staakt-het-vuren tijdens de gesprekken, die nog bezig zijn.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wij zetten daarom de recentste gebeurtenissen meerdere keren per dag voor je op een rij. Abonneer je op de tag ‘Oekraïne-update’ om een melding te krijgen wanneer we weer zo’n overzicht plaatsen.

Bij bombardementen in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, zijn maandag tientallen slachtoffers gevallen. De gouverneur van de regio spreekt van zeker elf doden en tientallen gewonden onder Oekraïense burgers. Een adviseur van de regering zei eerder dat er tientallen doden en honderden gewonden waren gevallen, maar die informatie is nog niet bevestigd.

Het is op dit moment moeilijk om een concreet beeld te krijgen van het totale aantal slachtoffers. Op beelden is te zien hoe de Russische bombardementen veel schade hebben aangericht. Ook nu zouden er nog bommen vallen op de Oost-Oekraïense stad.

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn nog steeds bezig. Waar Oekraïne koerst op een wapenstilstand en terugtrekking van de Russische troepen, zegt Rusland in te zetten op het “demilitariseren van Oekraïne”. Vooralsnog hebben de twee partijen nog geen overeenkomst kunnen bereiken.

Oekraïne heeft Rusland gevraagd om een staakt-het-vuren tijdens de onderhandelingen. Dat verzoek bleek tevergeefs. Niet alleen in Charkov, maar ook in andere Oekraïense steden, waaronder Chernihiv en Okhtyrka, zijn bombardementen gemeld.

Belarus, het land waar de onderhandelingen plaatsvinden, moet gelijke sancties opgelegd krijgen als Rusland, vindt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Russische militairen trokken eerder al vanuit Belarus Oekraïne binnen, en maandag gaf het land zijn niet-nucleaire status op. Daardoor kunnen Russische kernwapens in Belarus worden geplaatst.

Hoekstra heeft laten weten dat hij in de Europese Unie gaat pleiten voor even zware sancties voor Belarus. De EU gaf gisteren al aan zwaardere sancties te willen voor het Oost-Europese land. Belarus kreeg vorig jaar ook al sancties opgelegd vanwege een oneerlijk verlopen presidentsverkiezing en het hardhandig neerslaan van protesten die daarop volgden.

Ook Zwitserland is toegevoegd aan de lijst met landen die sancties hebben opgelegd aan Rusland. Het land laat maandag weten een deel van de sancties die de EU eerder al oplegde over te nemen. Tegoeden van Russische bedrijven en personen, onder wie president Vladimir Poetin, worden geblokkeerd.

De Zwitserse president Ignazio Cassis noemt de beslissing “uniek en moeilijk”. Door sancties op te leggen aan Rusland verklaart het doorgaans neutrale land zich solidair met Oekraïne.

De dertien Oekraïense militairen op het vorige week ingenomen eiland in de Zwarte Zee, blijken nog te leven. De Oekraïense marine meldt maandag dat de militairen zich weigerden over te geven en krijgsgevangen zijn gemaakt. President Volodymyr Zelensky had eerder gezegd dat de militairen postuum zouden worden geëerd.

Bron: Nu.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

 1. Curacao die “vluchtelingen” gaan opvangen uit ukraine?

  De YDK man zou graag wel wat jonge vrouwelijke vluchtelingen uit de Oekraine willen opvangen!

 2. @Curacao revisited. Serieus? Jij vind het dus volkomen logisch dat mensen eerst richting Schiphol “vluchten” om daarna na 10 uur vliegen lekker op het strand te liggen bakken? Bon ja qua temperatuur zal het een vooruitgang zijn. Maar hoe had je dat in gedachten? Curacao die “vluchtelingen” gaan opvangen uit ukraine?

 3. ….Opportunistisch, egoistisch, en schaamteloos…

  @ Curacao R, Zuiver samengevat. Wat een egoistisch …%#[email protected]%.plebs…. zit er toch in de regering en staten..Ikke ikke ikke…Grote smoel over anderen, oa NL, maar zelf?

 4. “Mijn emotie richt zich op de ongepaste vergelijkingen en het egoïsme. ”

  exact dat is de kern. De oorlog in Oekraine is voor onze politici vooral heel vervelend. Zij stellen niet de vraag welke rol curacao zou kunnen spelen. Nederland vangt vluchtelingen op, zou Curacao daar ook niet een rol in kunnen spelen? Curacao heeft de mond vol van solidariteit als het aangaat op liquiditeits steun, maar waar is Curacao als het de rest van het koninkrijk moet helpen?
  Als je onderdeel bent van een land/koninkrijk betekent het ook dat je het buitenlands beleid steunt. Het is vreemd om van nederland wel te verwachten dat het Curacao beschermt tegen oa Venezuela, en je vervolgens Nederland niet volgt in je standpunt tov Rusland en Oekraine. Opportunistisch, egoistisch, en schaamteloos

 5. @Curacao revisited, afkeuring uitspreken kost niks inderdaad. Zo een president uit Kenya doet dat even tussendoor en gaat over tot de orde van de dag. I echt niks bijzonders, velen doen dat ook. Als ik kijk naar zo een ursula, mark en anderen dan straalt de hypocrisie er vanaf. In Nederland willen bijvoorbeeld enkelen de wapens oppakken en daadwerkelijk iets doen. Uiteraard is den haag bij monde van Ollongkreng er als de kippen bij om vooral te zeggen dat dat niet mag en niet wijs is, Want zo kennen wij de EU en zijn trawanten. Voor de buhne een grote mond, maar niks durven doen. Dan kan men aankomen met jamaar geen lid van de EU of Nato blablabla. Maar dat is hetzelfde dat als ik op straat loop en een volwassen kerel een klein jochie finaal in elkaar zie beuken en dan roep, ja ik doe niks want dat jongetje is geen onderdeel van mijn familie. Maar als ik thuis ben dan ga ik wel verontwaardigd roepen dat het een schande is. En mijn beste. Een ieder die denkt dat het schorriemorrie uit Forti ook maar 1 moment aan een ander denkt, die is wel heel erg naief. Na onze grote held Doctor Da Costa Gomez, Juancho Evertz en nog een zeer klein select groepje waaronder ik zeker wijlen de heer Helmin Wiels wil noemen, is er geen een figuur geweest die aan iets anders dacht dan zichzelf en zijn friends en familie. Dus van mij mag men zijn uitgesproken verontwaardiging door politici in de grote pet gooien en opeten. Je had, hebt en zult er nooit wat aan hebben.

 6. Mijn beste, je gaat voorbij aan de kern. Ja bombardementen roepen emotie op waar dan ook. Mijn emotie richt zich op de ongepaste vergelijkingen en het egoïsme. Geen standpunt innemen kan en mag. Dan maak je overigens ook een keuze. Beperk je dan tot de problemen op Curaçao en doe er eindelijk iets aan en geef niet altijd een ander de schuld.

  Verwerp Coho kan en mag. Leen geld op de kapitaalmarkt zoals gesuggereerd wordt tegen 2%. Ben erg benieuwd of er een bank is die hier intrapt. Betaal netjes de renteloze lening aan Nederland terug en omdat je zo goed voor jezelf kan zorgen ook maar meteen alle financiële steun tijdens Corona waar geen voorwaarden aan waren verboden. Dan hoef je ook niet meer te vragen wat Nederland nou eigenlijk doet voor Curaçao.

  Dit is ook van toepassing op Venezuela en het aanhalen van vriendschappelijke banden met een dergelijk land uit opportunistische overwegingen.

  Ja Curaçao is ver weg maar we leven in een wereld waar afstanden klein zijn. Doen alsof je geen onderdeel van deze wereld bent is naïef. Net zo naïef als Europa is geweest over de dreigementen van Poetin.

 7. @Tico, als een land als Kenia op een feitelijke manier hun afkeuren kunnen uitspreken over de Russische inval in Oekranie, waarom kan Curacao dit dan niet? Zoals Brian en Omi al aangeven, zijn de reacties van politici (afgezien MAN fractie) dusdanig egocentrisch dat de vraag gesteld kan worden of deze mensen wel het empatisch vermogen hebben om uberhaupt op te komen voor medemensen in Oekraine of dichter bij huis

 8. @Curacao Revisited. Ik hoor nu veel emotionele oproepen. Mensen zijn boos en verontwaardigd. Velen komen samen en staan hutje mutje bij elkaar te roepen dat Putin weg moet (ook al is er nog steeds sprake van een pandemie waarbij sociale afstand gepast is). Er zijn zelfs enkele brave zielen die ten strijde willen trekken in het vreemdelingen legioen. Er worden inzamelingen gehouden en mensen roepen dat met voorrang de vluchtelingen opgevangen dienen te worden. Maar dan. In de voorbije dagen is er gebombardeerd in Syrie (door Israel), in Jemen (door Saudi Arabie), in Somalie (door de VS). Een oorverdovende stilte daarover. Dat doet mij een beetje denken dat de MSM ons verteld welke bombardementen we ten stelligste moeten veroordelen, en welke we of moeten doodzwijgen of op zijn minst stilletjes moeten toejuichen. Aangezien Curacao niet in Europa ligt, geen betrekkingen heeft met Ukraine, geen verband heeft met de NAVO, NATO of EU past voor hen zwijgen. Er zijn genoeg binnenlandse problemen die met spoed opgelost dienen te worden alhier. Het geeft geen chique om nu andermans problemen op de hals te halen. De VS, EU en Nato hebben al de tijd gezegd dat ze Rusland zouden aanvallen als die een oorlog zou beginnen. Nu wordt het tijd om te laten zien dat het niet alleen bij blabla blijft. Curacao heeft geen mankrachten of bestendig leger, dus laat die zich aub dankuwel afzeidig houden. Ik hoop dat je nu snapt wat ik bedoel? Rationeel blijven denken mijn beste, niet met emoties die jou opgedragen en opgedrongen worden.

 9. De vraag wordt gesteld waarom Nederland zonder voorwaarden Oekraïne steunt en Curaçao aan allerlei voorwaarden moet voldoen.

  LIjkt me een rethorische vraag maar de corrupte politieke elite op Curacao kent geen enkele zelf kritiek!

 10. “Maar politici in Curaçao zijn bezig met belangrijker dingen.”

  klopt ook met verbazing het AD gelezen met uitspraken van Calmes “wij zijn niet hen (Nederland)”, “wij zijn een eiland van vrede” en de vergelijking met Coho is ook absurd. Het wordt tijd dat onze politici beseffen dat internationale topics boven hun pet gaan, dat wij een gemeente van nederland worden, en dat onze lokale politici zich kunnen focussen op de dingen waar zij echt goed in zijn: het aanleggen van hellingsbanen, discussies over getinte ruiten, en andere wisse wasjes

 11. Vandaag in het Antilliaans dagblad een aantal reacties van politici met verbijstering gelezen. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken. Zelfs een vergelijking met de invasie/oorlog en coho wordt gemaakt. De vraag wordt gesteld waarom Nederland zonder voorwaarden Oekraïne steunt en Curaçao aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Hebben mensen dan werkelijk geen enkel gevoel van fatsoen meer.

  Onschuldige burgers en kinderen worden vermoord een land wordt geruïneerd en Rusland dreigt met het gebruik van kernwapens naar de rest van de wereld. De situatie is uiterst zorgwekkend. Maar politici in Curaçao zijn bezig met belangrijker dingen.

 12. “Als het geen enkele zin heeft dan kun je beter stil blijven”

  jij gaat er van uit dat het geen enkele zin heeft. Vele druppels maken een grote plas. Tot een paar dagen geleden leek het erop dat het westen nooit zou ingrijpen in Oekrainie, maar nu zie je dat de publieke opinie steeds zwaarder gaat wegen. Iedereen kan stil blijven zitten, onze “toppers” (wereldberoemd op Curacao) moeten hun naam eer aan doen en zich uitspreken

 13. @curacao revised, aha, dus als je niet driftig met een vlaggetje staat te wapperen, foei bah stout roept tegen de foto van de heer Vladimir dan ben je automtaisch fout? Zoiets. Helaas mijn beste, zo simpel werkt dat niet. Als het geen enkele zin heeft dan kun je beter stil blijven. Rusland zou in het gunstigste geval zijn schouders ophalen over Curacao. In het ernstigste geval zou het een paar russen die kant opsturen om de heeren in forti te vragen wat dit te betekenen heeft. Benieuwd of men dan heldhaftig foei zou zeggen, of niet verder zouden komen met een gestamelde “we bedoelen het niet zo, tog wel”

 14. “Volgens enkelen hier zou de regering zich moeten uitspreken. Maar de vraag is of dit iets zal uithalen”

  dat is helemaal het punt niet Tico. Dezelfde discussie is op curacao gaande omtrent corruptie: veel mensen vinden dat je corruptie niet moet veroordelen omdat het toch altijd aanwezig zal zijn. Maar door corruptie niet te benoemen keur je het impliciet goed, en laat je zien dat het kennelijk niet belangrijk genoeg voor je is om er iets aan te doen. De makamba uitspraak van Cooper was hetzelfde: velen bleven toen stil waarmee je zijn uitspraken goedkeurt

 15. De Hooghe Heren eten er geen boterham minder om.

  Kaviaar zullen ze wel blijven eten echter hun huizen en boten in Frankrijk, Monaco, Spanje en London moeten ze wel opgeven. En laten we eerlijk zijn.. Daar willen ze toch zitten met hun jonge bysides.. Abramovitjs moet nu ook zijn voetbal speeltje opgeven.

 16. Volgens enkelen hier zou de regering zich moeten uitspreken. Maar de vraag is of dit iets zal uithalen. Rusland veegt momenteel de billen af met de petities, brieven, en toespraken van de heldhaftige leiders van Europa die allemaal om het hardst schreeuwen dat er sancties komen. Net als bij het embargo tegen Cuba, Iran en vele andere landen zal dat alleen de bevolking zelf treffen. De Hooghe Heren eten er geen boterham minder om. Ik weet dus niet of Rusland bibberend op de knietjes gaat en zich verontschuldigend terug trekt als iemand van de regering van Curacao in zijn beste PapiaNederEngels mengelmoestaal foei roept. Maar ik kan het mis hebben uiteraard.

 17. It is heartbreaking wat je op het journaal ziet, en deze foto’s , en dat allemaal tijdens vrede onderhandelingen. Deze “regering” het zal hun ‘n biet wezen en het is niet in mijn achtertuin en onze zakken worden automatisch elk eind van de maand gevuld. Onze kiezers met geen dak boven hun hoofd zoals daarginds Oekraïne zoeken het maar zelf uit, totdat het geduld op is.

 18. “Het boeit ze geen zier, ze mek liever over het neo-kolonialismeon, afhankelijkheid of slavernij die 150 jaar geleden is afgeschaft. Alles om maar stemmen te trekken om vervolgens zelf als een soort Putin de ministerzetel te beklimmen.”

  waarschijnlijk is het excuus dat dit een koninkrijks aangelegendheid is en niets des Curacao. Als je jezelf niet als een volwaardig land kan gedragen, maar de mindset hebt van een gemeente, wordt dan ook gewoon een gemeente. Dan zijn het discussies over hellingsbanen, gaten in de weg, en de kleur van autoruiten het niveau en laat je de ingewikkeldere kwesties over aan anderen

 19. …..”Wanneer gaan onze lokale politici hun medeleven uitspreken? Of boeit het hen allemaal niet wat er in de rest van de wereld gebeurd?”….

  Het boeit ze geen zier, ze mek liever over het neo-kolonialismeon, afhankelijkheid of slavernij die 150 jaar geleden is afgeschaft. Alles om maar stemmen te trekken om vervolgens zelf als een soort Putin de ministerzetel te beklimmen.

  Als er op de eea manier oorlog zou uitbeken op Curaçao zouden ze als eerste het “schip’ verlaten, onze helden uit Forti op sokken!

 20. wanneer gaan onze lokale politici hun medeleven uitspreken? Of boeit het hen allemaal niet wat er in de rest van de wereld gebeurd?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -