28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | In de wereld groeit een driedeling na de invasie

HomeLandenInternationaalNRC | In de wereld groeit een driedeling na de invasie

Analyse | Michel Kerres

NEW YORKBij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd Rusland donderdag met 93 stemmen vóór uit de VN-Mensenrechtenraad gezet. Michael M. Santiago/AFP

Geopolitiek Als je niet tegen Rusland bent, zoals het Westen, ben je dan vóór? Een aantal landen wil niet kiezen; hun redenen daarvoor lopen uiteen. De stemverhoudingen zijn keer op keer stevig anti-Russisch.

Op 2 maart veroordeelden 141 van de 193 landen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de inval in Oekraïne. Donderdag werd Rusland met 93 stemmen vóór uit de VN-Mensenrechtenraad gezet – een eer die tot dan alleen de Libische leider Moammar Gaddafi te beurt was gevallen.

Het Westen lijkt dus vrij succesvol in zijn campagne Rusland te isoleren. Maar terwijl het Westen zijn saamhorigheid viert, blijkt óók keer op keer dat lang niet elk land van plan is zich openlijk achter de Verenigde Staten en de Europese Unie te scharen.

Als een veroordeling van Rusland op de agenda staat, houden tientallen landen zich op de vlakte, of ze nemen niet eens deel aan de vergadering, hetgeen je kunt zien als een minder expliciete vorm van stem-onthouding. Er waren donderdagavond dus óók honderd landen die zich niet uitdrukkelijk tegen Rusland keerden.

De stemmingen zijn als een röntgenfoto van de geopolitieke verhoudingen. Ze laten zien dat Rusland – ook na de beelden van vermoorde burgers uit Boetsja – niet alleen staat én dat Poetins oorlog bijdraagt aan de opdeling van de wereld in verschillende kampen.

Het ‘Westen’ is overigens niet beperkt tot het geografische westen. Donderdag schoven bij de NAVO-top van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel vier landen uit Azië en Oceanië aan: Australïe, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Japan. Met Taiwan en Singapore zijn zij de enige landen uit hun regio’s die de westerse sancties tegen Rusland steunen.

De NAVO-ministers willen proberen landen die Rusland niet veroordelen, alsnog van de westerse zienswijze te overtuigen. Ook op de vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken, maandag in Luxemburg, zal de kwestie aan de orde komen. Landen die geld krijgen van de EU zullen niet meteen gekort worden, maar, zegt een Europese diplomaat, ze kunnen wel rekenen op een gesprek over hun relatie met Rusland.

Washington en Brussel hebben al geprobeerd om China over te halen duidelijk afstand te nemen van Rusland. Zonder succes. De EU-top van vorige week met de Chinese president Xi Jinping was „een dialoog tussen doven”, zei EU-Buitenlandchef Josep Borrell deze week in het Europees Parlement. China wilde niet eens praten over Oekraïne, verzuchtte hij.

Veel landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten deinzen terug voor een glasharde veroordeling van Rusland, om uiteenlopende motieven. Niet elke onthouding in de VN mag meteen als steun voor Rusland geïnterpreteerd worden.

Sommige kleine landen vrezen repercussies uit Moskou. Daar lijkt ook alle reden toe. Voorafgaand aan de stemming over de Mensenrechtenraad stuurde Moskou kleinere landen een briefje, aldus Foreign Policy. Onthouding van stemming of niet deelname „dient de Verenigde Staten en zal door de Russische Federatie als zodanig opgevat worden”, schreef de Russische delegatie. Diplomaten zagen het als een dreigement.

Geen bevoogding

Andere landen stemmen niet mee met het Westen omdat ze af willen van westerse bevoogding. Van de 54 Afrikaanse landen steunden er in maart 27 de VN-resolutie waarin de Russische inval werd veroordeeld. Africa Confidential sprak vertrouwelijk met acht ambassadeurs. „De meeste ontwikkelingslanden hebben er genoeg van dat anderen hun gedrag dicteren”, zei één diplomaat. Een collega: „We zullen ons losmaken uit de omhelzing door het Westen.” Een derde hekelde dat er wel heel veel aandacht is voor het „witte Oekraïne”, maar veel minder opwinding over het leed in Somalië of de Centraal Afrikaanse Republiek. Sommige ambassadeurs wezen op de invloed van Rusland, anderen zeiden vooral te letten op het gedrag van China.

Stemming VN: Rusland uit Mensenrechtenraad?

Stemming VN: Rusland uit Mensenrechtenraad?

 

Uitslag stemming Verenigde Naties

Moet Rusland zijn zetel in de VN Mensenrechtenraad opgeven?

Onder de zestien Afrikaanse ‘onthouders’ waren landen die traditioneel door Rusland gesteund worden, zoals Angola en Mozambique, en autoritaire regimes die door het Westen gestraft zijn met sancties voor corruptie of de schending van mensenrechten, zoals Burundi. Ook Zuid-Afrika houdt zich in de confrontatie met Rusland op de vlakte.

In het immense gebied rond de Indische en de Stille Oceaan is openlijke steun voor de westerse lijn eveneens opvallend gering. Behalve grootmacht China, dat in Rusland een bondgenoot tegen de VS ziet, houdt ook zwaargewicht India, dat traditioneel veel wapens afneemt van Rusland, afstand. Voor veel landen in de regio weegt steun voor het Westen klaarblijkelijk niet op tegen een goede relatie met Rusland. Een aantal landen heeft, net als Rusland, een autoritair regime. En vooral voor de kleinere landen, schreef regio-specialist Derek Grossman, geldt dat ze niet alleen de reactie van Rusland vrezen, maar óók repercussies van China.

Na zes weken oorlog tekent zich een duidelijke driedeling af. Het Westen, vereend in de steun voor Oekraïne. Rusland, gesteund door een handvol bondgenoten. En een enorme groep landen die probeert niet te kiezen.

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. @S. Bolivar. UPA bestond uit een tien duizenden mensen op een bevolking van 30 miljoen. Hoezo was het Oekraine? Zelfde Oekraine dat bezet was door Duitsland.

    Behalve Katyn zijn er nog veel meer Polen vermoord door de Russen.

    Waarom vraag je niet af waarom de Polen juist Oekraine steunen en niet Rusland?

    Daarnaast mogen historische gebeurtenissen niet dienen als excuses om een onafhankelijk binnen te vallen en duizenden burgers af te maken. Helemaal niet van een land waar je naar een Gulag gaat als je een eigen mening hebt..

  2. Het verdrijven van de yui di korsou en vervangen door nederlanders geschiede reeds in de late jaren 90. Vooropgezet door de PAR. De gegoede burger werd verjaagd en de minder bedeelden bleven anders.

    @Tico, Benieuwd waar ze zijn want we hebben een YDK bestuur en vrijwel overal zijn YDK. Een groepje makambas bij Mambo beach en in resorts en dat is het. Veel makambas blijven maar een paar jaar en hebben vrijwel geen invloed. Toch wel anders dus!

  3. @Brian S in Wołyń in 1943 zijn ca 100 duizend Polen door de UPA vermoord.Dus niet door een radicale groepje Oekraïners zoals je beweerd maar door de nationalisten van Bandera. Tijdens de Opstand van Warschau in 1944 waren de Oekraïners , die in dienst van de Duitsers waren, de meeste fanatieke soldaten die Warschau pacifieerden. In Katyn zijn ruim 20 duizend Poolse officiëren en burgers door de Russen vermoord Wat mij betreft zijn de Oekraïners en de Russen niet zover qua mentaliteit van elkaar verwijderd. De reden waarom ik geen vertrouwen in beide naties heb , is duidelijk. By the way:
    Het jaar 2022 is door de Oekraïense regering tot het jaar van Stepan Bandera uitgeroepen. Nomen est omen..

  4. Brian S. Het verdrijven van de yui di korsou en vervangen door nederlanders geschiede reeds in de late jaren 90. Vooropgezet door de PAR. De gegoede burger werd verjaagd en de minder bedeelden bleven anders. Dat uit zich al jaren. Maar ja.

    Ondertussen wordt de aandacht afgeleid door constant te verwijzen naar Rusland. Ik hoor echter niks over de dictator van Canada en Australie. Of die brekebeen van Nederland die nu huisjes mag beheren.

  5. Zo is dat ook met de claim van Rusland op Estland. Men heeft tijdens de bezetting van Estland er steeds meer Russen naartoe gestuurd. En nu is er een Russische minderheid en die wil Rusland beschermen en daarom willen ze eigenlijk Estland innemen. Helaas voor Putin is Estland wel lid van de Nato.

    Ook Kaliningrad is tot 1945 altijd Duits (of Pruisische) geweest. Na WO II heeft men alle Duitsers weggejaagd of vermoord en er Russen naar toe gehaald.

    Dus als we deze theorie volgen die bepaalde mensen hier prima vinden dan mag Nederland Curacao echt overnemen met militair geweld en de meeste YDK deporteren en Curacao volstoppen met blonde Nederlanders.

  6. Nadat Rusland de gebieden rond de zwarte zee heeft geannexeerd komt er een grote Russische volksverhuizing op gang. Vanuit alle delen van Rusland worden mensen gedeporteerd naar de zwarte zee. Als ze eenmaal daar wonen zullen ze zich gaan aansluiten bij de huidige separatisten. Oekraïne zal dan nooit meer iets kunnen doen. Dat is de Russische methode. Bezet, Bevolk, Beheers.

    Iemand zei eens dat Putin heel langzaam een dolk in je lichaam duwt totdat het zeer gaat doen. Dan stopt hij om later de dolk iets verder te duwen. Voordat je het weet heb je de hele dolk binnen en kan je niks meer uithalen.

  7. S.Bolivar, Maar dankzij Katyn heb je wel wat met de Russen?

    Daarnaast mag je wel wat meer invulling geven mbt Volyn. Ondanks dat er een groepje Oekraiense radicalen onrust aan het stoken waren de Polen er ook geen lieverdjes door o.a. Oekraieners te onderdrukken.

    En van het 1 komt het ander.

  8. Ik vertrouw de Russen niet maar de Oekraïners des temeer. Door wat ze in de jaren 40 hebben uitgespookt in Volyn heb ik weinig medeleven met hen. Punt

  9. Die driedeling wordt ingegeven door de staatspropaganda ook wel media genoemd. Die proberen mij te dwingen een persoon die ik niet ken te haten en dood te wensen. Die proberen mij te dwingen een oordeel te vellen over een ruzie/conflict waar ik niet bij betrokken ben. Die proberen mij te dwingen om een standpunt te maken. Nou van mijn kant twee vingers in de lucht. Laat mij gerust. Als die oude volgevreten lijken uit Brussel en het witte huis zo nodig oorlogje willen spelen, laat hun en hun familie maar naar het front gaan om daar te vechten.

  10. Rusland is altijd aangevallen.

    En hier is Loes ons ook aan het manipuleren. Rusland is zelf een koloniaal land dat zelf veel gebieden heeft veroverd en bezet en iedereen die anti Rusland was kreeg de kogel of ging naar de gulags. Overal waar de Russen kwamen werden hele volkeren uitgemoord.

    Rusland is op zich ook een redelijk nieuw land. Om te vergelijken Kiev is al rond 430 NC gesticht en Moskou pas eind 11de eeuw iets van een stad geworden.

    En Rusland is groot maar Oekraine ook. En daarom lukt het grote machtige Russische leger ook niet om Oekraine in te nemen. Zegt genoeg dat Oekrainse mensen zich liever dood vechten dan onder het juk te leven van Rusland.

    En Duitsers en Fransen verkeken zich op de winters in Rusland maar Rusland verkijkt zich op de lente en zomer van Oekraine wanneer veel landen in het noorden en oosten nat en drassig zijn en je dus met je tanks alleen op de hoofdwegen kan rijden… en daar staan de drones op ze te wachten

  11. Ja ik lees het al experts overal.
    De Russische methode….
    Even voor de duidelijkheid. Die is er niet.
    Waar Napoleon en Hitler op stuk liepen.
    Is hoe groot het is.

    En dat het ze niks interesseert om mensen op te offeren.
    Dus dat is mensen laten rennen met wapens of niet met de opdracht als iemand naast je valt dan pak je z’n wapen en als ze terug willen schiet je ze neer. Zo ging het.
    En dan terugtrekken totdat de winter inzet.
    Het land is zooooo groot dat als die invaders zich daar steeds in vergissen.
    Dat is wat er gebeurde.

    Ga eens kijken hoeveel russen hun leven verloren in WO-2
    Curaçao en de rest van de wereld hebben gene idee van geschiedenis.
    Stalingrad was iets maar ze gooiden er gewoon mensen in meer dan de Duitsers.
    Verder waren ze alle 2 stupide. Ignorant.
    Stalin was vreselijk Bruut.
    Ze hadden het in Wo1 ook geprobeerd. Een 2 fronten oorlog.

    Erich Maria Remarque (1929) Im Westen nichts Neues;

    Maar op Curaçao Kletsen ze alle kanten uit.
    Geen enkele achtergrond of met historie.
    Alleen ik. Ikke en me my self and Y
    Ze gaan niet naar school en lezen geen boeken.
    Hebben geen enkel besef van historie.

    Geen historie met niks en Tula. Kom op.
    Held.. of moordenaar.

    Rusland is altijd aangevallen.
    Maar net als China staat nog steeds. En China is de grootste dictatuur over jaren in de geschiedenis en als land heel.
    De VS eigenlijk is gestolen gebied. En het is geen land het is een Business een bedrijf
    Curaçao niet. Daar was niks.
    De oorspronkelijke bevolking was al uitgemoord.

    Oorlog is vreselijk punt.
    Maar Poetin heeft ook een punt,
    En ik denk dat het beter is voor het westen als hij blijft.
    Het grootste land op aarde.
    Met meer ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking dan elk land in Europa.

    Japan daar hebben we atoombommen op gegooid om uit te proberen
    Doen het beter dan Europa
    Ja we waren gewend aan ISIS toch en Afghanistan doet ons niks
    Kashmir India Pakistan ach ja, Afrika… Gaap.

    Media.
    Manipulatie van media.

    Ga naar schol of kijk eens verder op YouTube.
    En leer geschiedenis in al z’n bruutheid.
    Maar geloof niks in de “media”

  12. Die werkwijze staat nu al bijna een eeuw bekend als de ‘Russische methode’. “Dit gebeurde ook in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Wijninga. “Toen stonden de Russen aan de goede kant, maar in feite deden ze precies hetzelfde.

    Hmm goede kant? Volgens mij waren het eerst de Russen en Duitsers die samen landen binnenvielen. Fout van Duitsland was om daarna Rusland aan te vallen.

  13. @Kaat
    Ondrstaand speciaal voor die iemand de zogenaamde zelfverklaarde expert:

    “De Russische methode
    Volgens Wijninga is het ook een van de oudste belegeringsmehodes. “Je snijdt de stad van alles en iedereen af. Van water tot voedsel. En vroeger vergiftigden ze dan ook het water dat door de stad stroomde. Of je zorgt dat ziektes zich verspreiden. Ondertussen blijf je schieten.”

    Die werkwijze staat nu al bijna een eeuw bekend als de ‘Russische methode’. “Dit gebeurde ook in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Wijninga. “Toen stonden de Russen aan de goede kant, maar in feite deden ze precies hetzelfde. Oude Duitsers kunnen dit nog navertellen. Die herkennen dit ook. Het is een niets en niemand ontziende methode.”

  14. @BS een iemand op KKC zeker voor Rusland. Wie weet wil die wel ‘n schild zijn voor zwijn putin, ik wil ze samen graag aan flarden schieten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties