25.6 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

NRC | De Russische oligarch wordt in Nederland ongemoeid gelaten

Roel Janssen is journalist en schrijver

Illustratie Myrthe van Heerwaarden

Rusland Nederland heeft voor 400 miljoen euro aan Russisch kapitaal bevroren. Een schijntje, constateert Roel Janssen. Veel Russische belangen worden ongemoeid gelaten.
Nederland heeft zich ten behoeve van machtige Russische bedrijven en kleptocraten jarenlang gedragen als de trouwe bediende Joost in de stripverhalen van Ollie B. Bommel. Advocaten, fiscalisten, notarissen, makelaars, bankiers en andere witteboordenprofessionals boden ‘met uw welnemen’ hun diensten aan: discreet, efficiënt en vooral winstgevend. Amsterdam werd een favoriete hotspot voor de behartiging van Russische belangen en Nederland groeide binnen de Europese Unie uit tot de een na grootste ontvanger van Russisch kapitaal – Cyprus staat op nummer één.

Overal in Amsterdam hebben Russische bedrijven hun vestigingen. Olieconcern Lukoil bij het Amsterdamse Bos, branchegenoot Rosneft naast de A10, telecombedrijf VEON en Amsterdam Trade Bank op de Zuidas, VTB-bank in Amsterdam-Zuidoost, Yandex (een Russische Google) en Rostec (wapenproducent van onder meer Buk-raketten) op Schiphol, SBS Agro Bank op de Herengracht, Tele2 Rusland op de Keizersgracht. Gazprom, de machtigste van allemaal en partner in de Nederlandse ‘gasrotonde’, heeft kantoren tegenover het Concertgebouw, op de Zuidas, Schiphol en elders in het land.

Het hoofdkantoor van Gazprom International is sinds kort verhuisd van het Amsterdamse Museumplein naar Cyprus. Dat heeft vermoedelijk te maken met Poetins besluit om het Nederlands-Russische belastingverdrag per 1 januari 2022 op te zeggen. Dit verdrag zinde Poetin niet, want het faciliteerde grootschalige belastingontwijking in Rusland. Nederland had daar nooit moeite mee.

Doelgericht promotiebeleid

De aantrekkingskracht van Amsterdam is mede het gevolg van doelgericht promotiebeleid. Tot niet zo lang geleden hielden ambtelijke delegaties op de Nederlandse ambassades in Kiev en Moskou presentaties over de fiscale voordelen van de vestiging van bedrijven in Nederland.

Lees ook: Ook aan Chinees en Arabisch geld in het Westen kleeft bloed

Dit heeft alles te maken met het tientallen jaren door kabinetten van alle politieke samenstellingen gevoerde beleid om het ‘vestigingsklimaat’ in Nederland te bevorderen. Naast goede infrastructuur, hoogwaardige financiële dienstverlening, betrouwbaar juridisch stelsel, stabiel politiek klimaat, liberaal drugs- en prostitutiebeleid vormen fiscale lokkertjes het doorslaggevende argument. Nederland telt veel belastingverdragen, waardoor er hier geen (bron)belasting op dividend, rente, intellectueel eigendom en royalties wordt geheven. De Belastingdienst maakt, via zogenoemde rulings, vertrouwelijke afspraken over belastingheffing.

Dit vestigingsbeleid geldt uiteraard niet alleen voor Russische bedrijven.

De gevolgen zijn pervers. Want Nederland trekt niet alleen buitenlandse investeringen aan die werkgelegenheid verschaffen, het faciliteert ook de doorstroom van kapitaal waarbij de enige werkgelegenheid bestaat uit die van de welwillende bediendes.

De nieuwe staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) beweert zelfs dat Nederland geen belastingparadijs is

Een sleutelrol hierbij spelen de zogenoemde doorstroomvennootschappen, beter bekend als brievenbusfirma’s. Nederland telt 12.400 brievenbusfirma, zo blijkt uit het rapport ‘Op weg naar acceptabele doorstroom’ van de Commissie Doorstroomvennootschappen (2021). Daar stromen jaarlijks honderden miljarden doorheen. Verreweg het grootste deel van deze brievenbusfirma’s bestaat uitsluitend uit een inschrijving bij de Kamer van Koophandel; de administratie wordt verricht door dienstverleners zoals trustkantoren. In veel gevallen fungeren deze firma’s als een doorgeefluik om belastingen te ontwijken en winsten door te sluizen naar belastingparadijzen. Ook criminele organisaties maken gebruik van brievenbusfirma’s.

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) heeft geprobeerd paal en perk te stellen aan het gebruik van brievenbusfirma’s, maar dat heeft nog geen zichtbaar resultaat opgeleverd, merken de onderzoekers op. De nieuwe staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) beweert zelfs dat Nederland geen belastingparadijs is.

Nederland belastingparadijs

De ngo Tax Justice Network, denkt daar anders over. Volgens hen staat Nederland op de vierde plaats van de lijst ‘belastingparadijs voor vennootschappen’ – na de Maagden- en Kaaimaneilanden en Bermuda.

488 brievenbusfirma’s zijn te herleiden tot Russische eigenaren. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank, gedaan op verzoek van onderzoeksplatform Follow the Money. Dat is vier procent van het totale aantal brievenbusfirma’s in Nederland.

Geschokt door de Russische oorlog in Oekraïne hebben dienstverleners, die jarenlang ongehinderd hun lucratieve gang konden gaan, hun relaties met Russische financiële, juridische en zakelijke instellingen herzien. Advocatenkantoor Houthoff schrapte zijn Russische cliënten, trustkantoor TMF maakte bekend niet langer voor Russische eigenaren van brievenbusfirma’s op te treden, banken herzagen hun relaties met Russische rekeninghouders.

De Nederlandse overheid heeft inmiddels voor 400 miljoen euro aan Russisch kapitaal bevroren. Dat is een schijntje van de naar schatting 80 miljard euro aan Russisch geld dat door Nederlandse juridische entiteiten stroomt, of die Russische multinationals in Nederland hebben geïnvesteerd. Deels komt dit door structurele traagheid, al is het ook lastig te bepalen waar het Russische geld zich bevindt; een paar computerklikken volstaan om een keten van bv’s op te zetten, soms tientallen en via andere landen, waardoor de ultimate beneficial owners (UBO’s) niet te traceren zijn. Sinds de afkondiging van de sancties gebeurt dit met bedrijven, bankrekeningen en huizen – en met superjachten die worden ‘omgekat’.

Toch, er zijn nog genoeg zichtbare Russische belangen die vooralsnog ongemoeid worden gelaten. De Gazprom-dochterbedrijven bijvoorbeeld, of de belangen van miljardair Mikhail Fridman. Zijn telecombedrijf VEON is juridisch in Nederland. Fridman, die op de sanctielijst staat, heeft zijn aandelen op papier overgedaan aan een administratiekantoor dat wordt geleid door een voormalig partner van toegevoegd het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe. En in nagenoeg alle Nederlandse winkelstraten bevindt zich een filiaal van Holland & Barrett, eigendom van Fridman.

Die winkels zijn gewoon open, de vitaminepillen zijn er onverminderd verkrijgbaar, deze week met korting. Demonstraties? Die hebben we voor Holland & Barrett niet gezien.

Bron: NRC Handelsblad

Artikel delen

12 reacties

 1. @John zegt: “…Waar de opgeklopte absurde theorie van 30 vandaan komt is wel erg raadselachtig…”

  Zo raadselachtig is dat niet. Die komen van dezelfde plaats als waar de wijzigende aliassen vandaan komen.
  Gewoon uit de duim.

 2. @Brian S
  Ik kan me even niet herinneren een vergelijking dat er een connectie is gemaakt. Dat Curaçaose politici corrupt zijn leidt geen twijfel. Dat de oligarchen corrupt zijn evenmin.

  Verder ben ik nog nergens een kg tomaten voor 30 naf tegengekomen. Wij halen al jaren groenten/fruit lokaal bij de finca tomaten zaterdag nog voor 3.75.
  Waar de opgeklopte absurde theorie van 30 vandaan komt is wel erg raadselachtig.

 3. Soaring crude prices make the cost of pretty much everything else go up too because we almost literally eat oil

  The price of oil has been spiking in recent weeks in response to concerns that the war in Ukraine will significantly reduce supply. But what happens in oil markets never stays in oil markets.

  https://theconversation.com/soaring-crude-prices-make-the-cost-of-pretty-much-everything-else-go-up-too-because-we-almost-literally-eat-oil-179809?utm_source=whatsapp&utm_medium=bylinewhatsappbutton

 4. @InurFace46. Nee hoor, gewoon de realiteit. Een ieder met historisch besef weet dat er al meer dan 100 jaar gedoe is in de krim. De vraag is waarom er nu opeens zoveel aandacht voor is. Waarom leidt een conflict tussen 2 gebieden opeens tot wereldwijde last? Wat heeft Curacao met rusland of ukraine te maken? Volgens mij nul komma niks. Waarom kost een tros tomaten dan opeens bijna 30 gulden en wordt dat gegooid op ukraine en rusland ruzie? Man wordt wakker.

 5. @John, Kan je uitleggen wat de connectie is tussen corrupte politici van Curacao en Rijke russen die gebruik maken van belastingverdragen?

 6. Haha, terwijl iedereen driftig meedoet met deugen door opeens alles wat Russisch is te beoordelen, hebben ze niet eens door hoe ze weer in de maling worden genomen. Voor de bevolking wordt alles duur, terwijl dezelfde schreeuwers van de overheden grijnzend met ome Putin bellen en de deal bevestigen. Mensen kijk hoeveel misdadigers lustig fluitend rondlopen in Nederland. Kijk hoeveel criminelen daar in de regering zitten. Kijk hoe ze samenspannen met de corrupte boevengilde van Curacao. Een ieder die zich verbaasd is horende blind en ziende doof

 7. Goed gedaan Nederland. Ga je eigen weg en niet die van tio Sam volgen.
  Het zijn tio Sam en China die als winnaar uit dit conflict komen.
  Tio Sam laat alleen maar chaos achter overal waar ze naartoe gaan. Pure evil.

 8. Aan de ene kant m’zou ik mij in de materie moeten verdiepen’ om de laatste zin zou ik moeten verwachten dat het anders zou ‘moeten zijn’.
  Contradictio in terminis.

 9. Voor john,
  Ik zou mij eerst verdiepen in de materie voor je een opmerking plaatst.
  Natuurlijk zou je verwachten dat het anders zou moeten zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -