30 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

NOS | Zelensky tegen Nieuwsuur: ‘We willen vechten tot laatste snik, maar niet tot laatste mens’

President Zelensky in gesprek met Nieuwsuur Nieuwsuur

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is er zeker van dat zijn land de oorlog tegen Rusland gaat winnen. Maar dat moet niet ten koste gaan van alles. “We willen vechten tot de laatste snik, maar niet tot de laatste mens.”

Nieuwsuur bezocht president Zelensky in Kiev, waar presentator Mariëlle Tweebeeke hem vandaag uitgebreid interviewde. De Oekraïense president zegt dat het de Russen niets kan schelen hoeveel mensen ze verliezen, maar dat voor hem “een overwinning zonder dat je nog mensen om je heen hebt”, geen overwinning is.

Als Rusland blijft doorgaan met vechten vallen er volgens Zelensky niet tienduizenden, maar honderdduizenden doden.

Bekijk hier een deel van het interview: ‘Winnen betekent voor mij het heroveren van al ons grondgebied’

Zelensky stelt dat hij om deze oorlog te beëindigen maar met één persoon om tafel moet. Hij doelt daarmee op de Russische president Poetin. “Er zijn geen andere mensen waar je afspraken mee kunt maken. Al die mensen zijn niets – hij beslist alles.”

De president zou het liefst zo snel mogelijk onderhandelen, maar denkt dat dit pas mogelijk is als Oekraïne het gebied heeft heroverd dat het in handen had voor 24 februari, toen de inval plaatsvond.

Zelensky benadrukt wel dat dit niet wil zeggen dat de Donbas en de Krim in Russische handen blijven, maar hij denkt dat er geen opening is om gesprekken te starten voor dit gebied weer in handen is van Oekraïne. Op dit moment is er volgens hem geen sprake van een dialoog.

Poetin

Zelensky reageert ook op het feit dat de oorlog al veel langer duurt dan de Russische president aanvankelijk dacht door de felle tegenstand van het Oekraïense leger. Hij benadrukt dat de Oekraïners zeer gemotiveerd zijn. “Ik denk dat Poetin niet begrijpt dat mensen die hier wonen geen onderdeel van Rusland willen uitmaken.”

Ook heeft Poetin zijn leger overschat, denkt Zelensky.

Rol van Rutte

Het interview met de Oekraïense president Zelensky is vanavond om 21.30 uur te zien in Nieuwsuur, op NPO 2. Mariëlle Tweebeeke spreekt met de president in oorlogstijd over zijn persoonlijk leven, maar ook over politieke thema’s zoals een versneld lidmaatschap van de EU en de rol van Nederland en premier Mark Rutte. Daarnaast bespreekt ze de mogelijkheid om de oorlog snel te beëindigen.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

18 reacties

 1. Natuurlijk is Poetin slim.

  Of was. Hij begint ook al ouder te worden en ondanks de macht weet hij ook dat er mensen zijn (zelfs in de innercircle) die hem graag dood willen. Paronie kan je een ander mens maken.

  Hij lijkt toch wel zijn hand te hebben verspeeld. EU is toch wel wat verenigt (al blijven er lokale belangen) en de sancties raken Rusland hard. Ook zijn er wel heel veel doden in het leger en is de invasie toch wel een fiasco. Waar mensen voor de invasie toch wel een beetje bang waren voor het moderne leger van Rusland laten ze nu toch heel weinig zien. En ten kosten van Duizenden Russische jongeren en Oekrainse burgers.

 2. Natuurlijk is Poetin slim. Na zijn study rechten linea recta naar de KGB, (nu FSB) meer dan 30 jr zelfs voor hij de politiek inging.

  Contra spionage, internationale spionage. Dat waren/ zijn lekkere jongens hoor.

 3. Geen enkele imperium is ooit in vrede ten ondergegaan. Maar de wereld bleef maar 24 om zijn as draaien.
  Het verschil is nu dat de VS iedereen ofwel de gehele wereld mijn zijn ondergang zal/wilt meenemen.

 4. Oekranie valt Rusland niet aan maar Rusland valt wel Oekranie aan. Welke Russische steden zijn platgebombardeerd door Oekraine?

  Wat maakt het dan wie een grotere toneelspeler is?

 5. Poetin is ook een toneelspeler…… met meerdere maskers die hij regelmatig wisselt. Hij is slim, maar wel “Pienter Boesoek”. Dat wisten de meesten van ons allang. Uitzonderingen daargelaten zoals Trump en Tico.

  Zelenski voert echter een geloofwaardiger show op en daarom zal Oekraïne in de toekomst ook bij de NAVO komen. Finland en Zweden zijn dan al toegelaten. Jammer voor Poetin en Tico.

 6. @Tico M schreef;
  “Wat velen maar niet willen begrijpen is dat deze comediant een acteur is. Met andere woorden hij verstaat de kunst van het rol spelen.”

  Tico m., volgens mij is vanaf de oorlog een aanvang nam vrijwel iedereen die de media volgt ervan op de hoogte dat Zelenski komediant/acteur is. Je vertelt niets nieuws. Dus wat willen die ‘velen’ niet begrijpen? Ik begrijp ook niet wat “de kunst van het rol spelen” inhoudt. Nooit van “het rol spelen” gehoord hoor. “Kunst van het rol spelen?!?” Wat is dat nou? (lol)

  Dat zijn ervaring op de podia, voor de camera’s en de media hem nu goed van pas komt is voor hem juist een pluspunt, een voordeel, en dat benut Zelenski meesterlijk! En dat kunnen volgens jou die ‘velen’ niet begrijpen? Ook daarvan is iedereen die de oorlog volgt op hoogte.

  @Tico Martina schreef;
  “In zeer korte tijd werd er censuur toegepast op bepaalde nieuwssites. Zogenaamd omdat die nep nieuws zouden verspreiden.”

  Omdat je geen benul hebt wat ‘oorlog’ betekent begrijp je logischerwijs ook niet dat er van beide kanten censuur wordt toegepast, en ook dat er zowel door Russische als Westerse politici oorlogsretoriek wordt gebezigd.

  @Tico M. schreef;
  “Als burger mag je geen informatie tot je nemen en zelf een afweging nemen. De overheden bepalen wat je mag zien, lezen en horen.”

  Nou, dat is niet helemaal waar, want ook al bepalen overheden zoals o.m. “de Russische, de Chinese en andere door dictators bestuurde overheden” inderdaad wat je mag lezen, zien en horen, is het in het Westen nog lang niet zover gekomen.

  Dat een paar van die complottheorieën en leugens verspreidende extremistische sites die jij gewoon bent te lezen gecensureerd worden is niet zo erg. Bovendien valt er nog steeds allerhande leugenshit te lezen in het Westen. Jij mist echt niets als er een paar van die achterklap fake news sites die jij gewend bent gecensureerd worden.

  @Tico M. schreef;
  “Gesteund door de VS en EU commissie heeft deze clown in ruste ook een steeds grotere mond , en slaakt hij allerlei stoere taal uit. Het is tevens niet in orde dat hij de regeringen toespreekt en roept om steeds meer maatregelen die alleen maar de gewone burger treffen.”

  De enige die hier een grote nietszeggende mond opzet ben jij Tico M. Jij weet het natuuuuurlijk allemaal beter dan Zelensky, beter dan de EU, beter dan elke Westerse president, beter zelfs dan elke generaal. Zelenski bezigt gewoon oorlogsretoriek, dat is heel gewoon voor een president of leider van een land in oorlog. Wat je eigenlijk bedoelt te zeggen is dat Zelenski een domme lul is die niet weet waarmee hij bezig is.

  Geloof me, de man is verre van dom. En ik beweer dat niet omdat ik de Westerse leiders napraat, zoals jij op dit forum wel gewend bent extreemrechtse politici na te praten. Maar ik heb het zelf, zeg maar persoonlijk geconstateerd. Zelenski is juist een superslimme vent Tico, jij komt echt niet verder dan “onder zijn schoenzolen”.

  Want mocht Tico M. zich nu in de positie van Zelenski bevinden, – een fictieve situatie overigens want Tico M. ontbeert de nodige intelligentie om ooit een Zelenski te zijn of te worden- had hij natuurlijk wel geweten hoe het varkentje te wassen. Of niet Tico Martina? Toch?

  @Tico M. schreef;
  “De ene na de andere stad valt in Russische handen, en onderwijl betalen we ons scheel aan de pomp. Verander je strategie zou ik zeggen, maar nee hoor gewoon stug doorgaan.”

  WE betalen ONS scheel? Geldt echt niet voor iedereen hoor. Van wie heb je trouwens toestemming gekregen “om namens iedereen te praten”? Wat een brutaliteit!

  @Tico M. schreef;
  “De mens wordt voorgehouden dat de NAVO en EU er is om oorlog en gewapende conflicten te voorkomen, maar ondanks die instituten zijn er alleen maar meer conflicten en oorlogen en veelal met steun van diezelde NAVO en EU.”

  Nee, de NAVO is de westerse militaire alliantie van vrije Europese staten en de USA die als het mogelijk is proberen vrede te bevorderen. Maar in de eerste plaats is de NAVO een militaire politieke organisatie die als het moet oorlog voert. Bovendien ís de mens zolang de mens (nog) bestaat van nature een oorlogszuchtig wezen, altijd al geweest. Al duizenden jaren worden er militaire allianties gesloten tussen allerhande volkeren. Dus het zit in de genen! Noem het voor mijn part maar de erfzonde.

  @Tico M. schreef;
  “In mijn optiek dus terecht dat Rusland sceptisch staat tegenover de NAVO. Nu willen Finland en Zweden ook al provoceren onder druk van de VS en EU, waar gaat dit heen.”

  Het punt is Tico m. dat juist Rusland de provocerende agressor is. Natuurlijk schrikken de Finnen en de Zweden zich rot van de Russische agressie. Tico M., je klopt jezelf zo vaak op de borst de geschiedenis als geen ander te kennen, maar je begrijpt niet waarom die 2 genoemde landen zich als de wiedeweerga bij de NAVO willen aansluiten? Je noemt het provocatie! Ik noem het liever angst voor Russische agressie. De schrik zit er goed in, vergis je niet!

  Ja Tico M., als je inderdaad de geschiedenis zo goed kende dan had je wel begrepen waarom die 2 genoemde landen zich bij de NAVO willen aansluiten. Zij hebben een vrij bloedige geschiedenis achter de rug met Rusland. Bovendien heeft een land als Zweden zich nooit door de Amerikanenm de EU of de Navo onder druk laten zetten! Zij, de zweden en de Finnen, kennen de Russen goed, jij kent de Russen niet. Ik overigens ook niet, maar wel zo’n beetje hun geschiedenis.

  Tico M., je bent niet eens een Europeaan, je bent een Curaçaose Afrikaan die doet alsof hij alles beter weet dan de echte Europese geschiedkundigen. Misschien dat je in de toekomst jezelf “Leider van Europa” mag noemen, of zelfs van de hele wereld. Dan gaat jouw wens eens als ‘Grote der aarde” erkent te worden eindelijk in vervulling. (lol)

 7. Ukraine heeft meegeholpen om Irak te vernietegen. Zij hadden ook meegehoplen met de oorlog van Bush and Blair. Nu voelen zij wat de Irakezen voelden.

  Irak was al vernietigd door een dictator. net zoal Rusland zichzelf aan het vernietigen is door een dictator.
  Welke Irakezen, De Koerden die door Saddam werden vergiftigd? de Sjieten die werden vermoord door de soenieten daar?
  Als je weinig van iets afweet is goed maar ga het niet op het internet gooien!

 8. Elensky wilde de parlementen van Kenia, Zuid Afrika etc toespreken. Ze riepen. Nee shon. Hier niet. Donder een end weg man. Jullie oorlog is niet onze oorlog. En wij hebben gezien hoe jullie onze mensen hebben behadeld. Donder weg man.

  Ukraine heeft meegeholpen om Irak te vernietegen. Zij hadden ook meegehoplen met de oorlog van Bush and Blair. Nu voelen zij wat de Irakezen voelden. Nan kier a chupa US. Voor mij zijn ze niets anders dan el chupon. Chupador. Chupador pura sepa. Maar neen, ze zijn Europeanen met blauwe ogen.

  Shon nan habri boso wowo nan. Het zijn dezelfde landen die de werled hadden verdeeld en dood en verderf hadden verzaaid en die nog steeds aan het roer willen blijven.
  Europeanen ala Inglatera, Francia, Hulanda, Merca, Italia, Alemania, Spaña y Portugal.

  Kijk naar de groep van 7. Dezelfde Anglosajónes. Allemaal blanken. Behalve de Japen dan.
  Open jullie ogen. Zij willen de wereld nog steeds beheesen.

 9. Johana: Marlon, als je zo pro methodes Putin bent, probeer daar maar eens te gaan wonen.

  Waar ik heb ik dit eerder gehoord ? Pover Shon. Pover.
  Klint als een voetbal fan die de coach van favoriete club critiseert. En de coach roept, om ga jij niet dan coachen ? Zo beschouw zulke antwoorden als die van Johana. Pover swa.

  Ukraine ? A country that rounded up all its spivs, dodgy characters and village idiots and called them their ‘politicians’.
  We now see the end results.

  Elensky ? He flew too close to the sun, (and his wings melted).

  The only ones to benefit from this are the Arms (and Funeral Industry) and their hangers on, namely shonky pollies.
  In other words the US. And China. And India. And maybe Russia ?
  The absolute losers ? Ursula von leyen and the EU.
  Vergeet niet. De grootvader van Ursula was een SSer.

 10. Moet zeggen dat Nieuwsuur één van de beste programma’s op de Nederlandse televisie is. Ik kreeg wel een rare smaak in mijn bek toen ik die Mariëlle Tweebeeke daar bij Zelensky zag aanschuiven.

  Het had gelijk zoiets van dat Mariëlle Tweebeeke later kan zeggen dat ze er ook bij was dan er echt een journalistieke reden was om naar toe te gaan.

 11. Wat velen maar niet willen begrijpen is dat deze comediant een acteur is. Met andere woorden hij verstaat de kunst van het rol spelen. In zeer korte tijd werd er censuur toegepast op bepaalde nieuwssites. Zogenaamd omdat die nep nieuws zouden verspreiden. Maar wie bepaald dat? Juist, weeral het bemoeizuchtige VS en de ondemocratisch gepositioneerde EU commissie. Als burger mag je geen informatie tot je nemen en zelf een afweging nemen. De overheden bepalen wat je mag zien, lezen en horen. Gesteund door de VS en EU commissie heeft deze clown in ruste ook een steeds grotere mond , en slaakt hij allerlei stoere taal uit. Het is tevens niet in orde dat hij de regeringen toespreekt en roept om steeds meer maatregelen die alleen maar de gewone burger treffen. De ene na de andere stad valt in Russische handen, en onderwijl betalen we ons scheel aan de pomp. Verander je strategie zou ik zeggen, maar nee hoor gewoon stug doorgaan. De mens wordt voorgehouden dat de NAVO en EU er is om oorlog en gewapende conflicten te voorkomen, maar ondanks die instituten zijn er alleen maar meer conflicten en oorlogen en veelal met steun van diezelde NAVO en EU. In mijn optiek dus terecht dat Rusland sceptisch staat tegenover de NAVO. Nu willen Finland en Zweden ook al provoceren onder druk van de VS en EU, waar gaat dit heen. Over de rug van de burger bekvechten een paar verzuurde oude mannetjes en vrouwtjes met een ego waar zelfs ome Stalin bij in het niet valt. Mijn advies is om die personen op een eiland te plaatsen met alleen een rollator of wandelstok en liters pruimensap. komen we na een maand wel kijken hoe het met hun gaat

 12. Marlon, als je zo pro methodes Putin bent, probeer daar maar eens te gaan wonen.
  Hoe kan een land neutraal zijn als het buurland in het oosten allang herrie schopt.
  Wat een lariekoek.
  Als de buurman probeert een stuk van mijn tuin in te pikken, en daarbij mijn huis platgooit en mijn familie vermoordt, verkracht en martelt, blijf ik ook niet “neutraal”.
  Neutraal zijn betekent wel iets anders dan in deze situatie.

 13. Die patjakker putin had niet het recht Ukraine plat te bombarderen en al die mensen te vermoorden. Die plofkop putin heeft geen geweten , ook niet voor z’n eigen mensen.

 14. Je had tweede drie maanden geleden kunnen zeggen, wij zijn en blijven neutral. Maar nee macho man. Nu is het te laat pipo.
  Game over cabes duro.

  Dat gebeurt als een land door een comediant laat besturen.
  Kijk maar naar Cur wat gebeurt aks je een eiland door ongeschoolden laat besturen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -