28 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

DH | Ottley to young men: ‘We are becoming our own worst enemy’

PHILIPSBURG--United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Omar Ottley has issued a passionate plea to the young men of St. Maarten, urging them to refrain from...
- Advertisement -spot_img

NOS | Dit weten we nu over de oorlog in Oekraïne

HomeLandenInternationaalNOS | Dit weten we nu over de oorlog in Oekraïne
Oekranie oorlog | AFP

Dit is dag twee in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Russische troepen vielen donderdagochtend vroeg Oekraïne op meerdere plekken binnen.

Dit is de laatste stand van zaken:

 • Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de westkant van Kiev is geblokkeerd door Russische militairen. Ook meldt het ministerie dat het vliegveld Hostomel is heroverd. Gisteravond had Rusland het vrachtvliegveld ten noorden van Kiev al kort in handen, maar toen nam het Oekraïense leger de luchthaven weer snel over.
 • Russische militairen hebben het noorden van Kiev bereikt, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. De Russen zijn nu in het district Obolon op zo’n 9 kilometer van het parlementsgebouw.
 • De Oekraïense hoofdstad Kiev is aangevallen door raketvuur, zegt een adviseur van de Oekraïense regering. Meerdere projectielen zouden zijn afgeweerd. Een gebouw in het zuidoosten de hoofdstad waar mensen in wonen, staat in brand. Volgens de burgemeester zijn drie mensen gewond geraakt, van wie een ernstig gewond.
 • De leiders van de 27 EU-lidstaten hebben zo’n zes uur lang overleg gevoerd. Daar zijn ze het eens geworden over een nieuw pakket aan maatregelen tegen Rusland. De leiders hadden ook een videoverbinding met Zelensky.
 • Mannen tussen de 18 en 60 jaar oud mogen Oekraïne niet verlaten. Zij moeten beschikbaar zijn voor het leger. President Zelensky heeft een decreet ondertekend waarmee hij een algemene mobilisatie afkondigt, meldt het persbureau Interfax Ukraine.
 • De Oekraïense president heeft beloofd om in hoofdstad Kiev te blijven. Zelensky zegt informatie te hebben dat hij het belangrijkste doelwit van de Russen is, daarna zijn familie.
 • De Verenigde Naties hebben aangekondigd dat er onmiddellijk een bedrag van omgerekend 17,8 miljoen euro vrijkomt voor humanitaire hulp in Oekraïne. Secretaris-generaal Guterres zei dat de VN en partners in het land blijven om “de bevolking te helpen, ongeacht wie het zijn en waar ze zich bevinden”.

Dit is wat we weten over het aantal aanvallen en het dodental:

 • In hoofdstad Kiev werden vannacht meerdere zware explosies gehoord.
 • Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn tot dusver zeker 137 Oekraïners gedood bij de Russische inval. Dat gaat om zowel burgers als militairen. Bij de beschietingen en bombardementen raakten 316 mensen gewond. Over Russische slachtoffers is niets bekend.
 • Van alle dodelijke slachtoffers vielen er dertien op een klein eilandje voor de kust van Zuid-Oekraïne. Deze grenswachters van Slangeneiland wilden zich niet overgeven, waarop ze werden gedood.
 • Op deze kaart zie je de stand van zaken rond 17.30 uur van de strijd in Oekraïne:

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

19 reacties

 1. Dwingeland putin is erg strijdvaardig , hijzelf zit hoog en droog. De saamhorigheid onder het Oekraïense volk is groots, en zijn ook strijdvaardig. Maar adderengebroed putin wil het anders aanpakken indien hij op het land niet kan winnen. Het is erg als die idioot zijn zin niet krijgt , liever ‘n slachtveld dan m’n gezicht verliezen.

 2. het Oekraine debat op pagina 2 van het AD vandaag toont weer het niveau van onze leiders. Vooral bezorgdheid dat het leven op Curacao vanwege de energie prijzen duurder wordt, en dat vanwege de banden tussen Rusland met Cuba/Venezuela de situatie voor Curacao wellicht gevaarlijker wordt. Geen woord of afkeuren van deze invasie. Onze politici ten top: vooral heel erg bezig met zichzelf, dat er talloze mensen omkomen of hun huis kwijt raken laat ze volledig koud

 3. @John: vraag dat maar Venezuela; voor de 2e WO kwamen de Duitse militairen, onder het mom van toerisme, in alle landen alvast hun toekomstige gevechtsterrein verkennen.

 4. Wat een lafaard die Biden en zijn Democraten en zijn tegenstanders de Republiekijnen. Veel beloven aan hulp, vele woorden gebruikt en daar blijft het bij. Sancties half om half, slap zonder ruggegraat. Hetzelfde van allemaal beloftes aan Venezuela en alleen sancties die ten goede zijn voor het eigen land, dus geld eraan verdienen. God zij met Oekrainie, dat de Eurostaten beseffen dat Poetin, niet Rusland, de oorlog heeft verklaart aan heel Europa en bedreigt heeft wie tegen is met alles wat hij heeft zal aanvallen dus ook met atoombommen. Nu Moet Poetin zich aan zijn beloftes houden. De deuren voor onderhandelen en compromissen zijn dicht geklapt met de moord op 13 grenswachters op een onbewoond eiland zonder wapens een Russisch oorlogschip een ferme antwoord hadden gegeven: Fuck You Russia.

 5. Wat een lafaard die Biden en zijn Democraten en zijn tegenstanders de Republiekijnen. Veel beloven aan hulp, vele woorden gebruikt en daar blijft het bij. Sancties half om half, slap zonder ruggegraat. Hetzelfde van allemaal beloftes aan Venezuela en alleen sancties doe ten goede zijn voor het eigen land, dus geld eraan verdienen.

 6. Zie dat sommigen de vergelijking met onze regering willen maken, nou dat is interessant want wij hebben net een oorlog tegen een Corona pandemie gevoerd. Wat bleek tijdens de pandemie, de regering heeft als eerste voor gezorgd dat hun salarissen in record tempo verhoogd werd en het liefst hadden ze het eiland willen ontvluchten maar helaas voor hen was Corona een wereldwijd probleem.

  Het geeft toch aan met welke hufters we hier te maken hebben en toch gaat de bevolking elk 4 jaar toeterend en feestend op hun stemmen.

 7. Gelukkig hebben wij hele suffe politici die niets kunnen, zeker niets op tijd vooral krijgen.
  Oorlogje voeren is aan Pik c.s. niet besteed, dat vergt nl een zekere dosis punctualiteit en strategisch denkvermogen. Daar zal je onze politici nooit op betrappen. Wel kareoke, en lintjesknippen.

 8. Ja, zelfde schrijftrend, zelfde afkortingen en één van je laatste posts: “…Interessant artikel met een link. Volledig des William’s…”
  Zelfde fouten (LaStiwsz), zelfde interpunctie.

  Ja, ik weet het zeker.

 9. Wie gaat nou rustig zitten terwijl die omcirkeld wordt ?
  Wie zal rustig blijven zitten toekijken als iemand van ver komt en zijn buurman/buurtvrouw tegen hem ophitsen ?
  Ik bedoel in dit geval de VS dus.
  Een land die alleen maar manipuleert, landen tegen mekaar ophitsen, de feiten blijft omdraaien en alleen maar chaos veroorzaakt zodat zij boven iedereen kunnen blijven. Vooral Europa in dit geval

 10. @Lamoenchi…….dus we kunnen verwachten dat JIJ binnenkort naar Rusland verhuist? Of blijf je dan toch liever in het hypocriete Westen wonen?

 11. Is het spreekwoord niet : “beter een levende lafaard dan een dode held” ?
  Is het Westen echt vrijer dan Rusland, Belarus etc. ? Tijdens de Corona pandemie heb ik daar niet veel van gemerkt. Nu de pandemie voorbij is willen de machthebbers nog steeds de burgers hun vrijheid niet geven. Moeten de burgers zich in strijd opofferen om de “leiders” te beschermen ?
  Ik vind dat de leiders die ruzie maken het maar in een duel moeten uitvechten. Zoals vroeger bijvoorbeeld met degens, pistolen of gewoon op de blote vuist. Dat live streamen op internet, YouTube etc. Zou goede kijkcijfers geven, de hele wereld zal zeker kijken en weddenschappen afleggen. Geen oorlog, geen dode helden behalve dan een van de “leiders” die ruzie zocht. Maar niemand zou daarover treuren.

 12. “Een man van amper 160m die weigert te vluchten en zijn landgenoten oproept om het land te blijven verdedigen.”
  hoe snel zouden onze politici vluchten?!

 13. Nou intussen weten we iets meer en we kunnen alleen maar bewondering voor het volk van Oekraïne hebben. We hebben allemaal gezien hoe strijdvaardig de president van Oekraine Volodymyr Zelensky is. Een man van amper 160m die weigert te vluchten en zijn landgenoten oproept om het land te blijven verdedigen.

  Het is toch ongelooflijk als we weten dat de minister president hier, Pik Pisas bijna 10X meer dan deze Volodymyr Zelensky een president van een land met een bevolking van 44 miljoen verdient.

 14. Er zijn nogal wat Russen op het eiland, vooral op BB. Merkte bij terugkomst uit NL verleden week dat er een grote groep a/b zat.
  Wat doen die hier vraag ik me af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties