31 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 15:59

Laatste reacties

- Advertentie -

Weeronline | Orkaan Sam kan in de buurt van Nederlandse eilanden komen

Van de Nederlandse Antillen krijgen Aruba, Bonaire en Curaçao zeker niet te maken met Sam, maar Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wel.

De eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten kunnen komende week te maken krijgen met orkaan Sam. Waarschijnlijk zal hij woensdag het dichtst bij deze eilanden komen. Lees de details van de verwachting van orkaan Sam.

Sam bevindt zich op de Atlantische Oceaan nog ver ten oosten van de genoemde eilanden. Hij is een categorie 2 orkaan met windsnelheden tot circa 175 km/uur en koerst westwaarts met zo’n 20 km/uur. In de loop van deze zaterdag zal Sam waarschijnlijk toenemen tot een categorie 3 orkaan. Vanaf categorie 3 kunnen orkanen echt zeer verwoestend zijn. Dit zijn zware orkanen (major hurricanes).

Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten

Van de Nederlandse Antillen krijgen Aruba, Bonaire en Curaçao zeker niet te maken met Sam, maar Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wel.

- Advertentie -

Hoe groot de impact zal zijn hang af van de precieze koers van Sam. Volgens de laatste verwachtingen zal de koers van Sam zondag en maandag geleidelijk veranderen van westwaarts naar noordwestwaarts. Hoe sterker deze koerswijziging, hoe verder Sam van de genoemde eilanden verwijderd blijft.

Met een beetje geluk blijft de overlast beperkt tot hoge golven, veel wolken en een paar buien. Als het tegenzit worden de golven zeer hoog, valt er zeer veel regen en komt er ook een stevige wind te staan. De kans dat de eilanden echt met orkaanwinden te maken krijgen is hooguit 10% en voor het noordelijker gelegen Sint Maarten is deze kans net ietsje groter dan voor de andere twee eilanden.

Druk orkaanseizoen

Sam is de zevende orkaan van dit seizoen en wordt de derde zware orkaan (categorie 3 of hoger). Gemiddeld genomen zien we de zevende orkaan in het seizoen pas rond 16 november.

De volgende in de lijst, Teresa is ook al actief. Tropisch storm Teresa ontstond vrij plots boven de oceaan, maar is alweer afgezwakt en zal weldra verdwijnen. Teresa leverde geen problemen op. Dit gold dit seizoen voor veel stormen die tot nu toe zijn ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Daarom lijkt het seizoen misschien niet zo actief, maar ondertussen laten statistieken zien dat het 2021-seizoen al net zo druk is als het 2020-seizoen.

- Advertisement -

Er zijn tot dusver 19 stormen met naam ontstaan en het seizoen is hiermee aardig op weg naar het einde van de namenlijst. Alleen Victor en Wanda staan nog op deze lijst. De kans is zeer groot dat we binnenkort voor het eerst de nieuwe reservenamenlijst moeten gebruiken. Begin dit jaar werd besloten geen gebruik meer te maken van het Griekse alfabet. Lees hier waarom dit is aangepast.

Bron: Weeronline

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -