26 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Telegraaf | Twee Nederlanders veroordeeld tot doodstraf in Marokko

Door John van den Heuvel


De politie doet onderzoek bij café La Crème in Marrakech.
Ⓒ ANP / AFP

MARRAKECH – Het gerechtshof in Marokko heeft twee Nederlanders veroordeeld tot de doodstraf wegens een vergismoord in café La Crème in Marrakech in november 2017. Het tweetal, Shardyone S. (31) en Edwin R.M. (27), was ingehuurd om in Marrakech een aartsvijand van Ridouan Taghi te vermoorden, maar schoot per ongeluk de zoon van een hoge Marokkaanse rechter dood.

Het beoogde slachtoffer was de Marokkaanse Nederlander Mustapha el F, alias Moes, die kort voor de aanslag van stoel was gewisseld en daardoor aan de dood ontsnapte. Het Marokkaanse hof veroordeelde nog een aantal andere Marokkanen met een Nederlands paspoort tot lange gevangenisstraffen van zes tot 20 jaar.

Een neef van Taghi, Jouad F., is tot zes jaar veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord en ook twee broers van Taghi hebben lange gevangenisstraffen gekregen voor hun rol bij de vergismoord.

Doodstraf

Shardyone S. en Edwin R.M. waren ook al in eerste aanleg tot de doodstraf veroordeeld. Het bewijs tegen hen is sterk. Ze werden vanwege hun opvallende rastakapsels al bij binnenkomst door de Marokkaanse veiligheidsdienst in de gaten gehouden en kort na de aanslag gearresteerd.

Hoewel ze in eerste instantie alles ontkenden, besloten ze na hun veroordeling toch met de Marokkaanse politie samen te werken en informatie over de achtergronden van de aanslag te delen.

Edwin R.M. verklaarde dat Taghi achter de aanslag zat en ook betrokken was bij de moord op een jongere broer van R.M. De beide Nederlandse uitvoerders van de vergismoord hoopten door hun medewerking een lichtere straf te krijgen. Ze vertelden na hun arrestatie ook te weten van een moordlijst, waar de naam van Peter R. de Vries op voorkwam.

Dodencellen

Ondanks de medewerking van de twee oordeelde het Gerechtshof deze week snoeihard over de Nederlanders en hun mededaders. De veroordeling tot de doodstraf heeft ernstige consequenties. In het geval van een levenslange straf hadden de veroordeelden een beroep kunnen doen op een verdrag dat het mogelijk maakt de straf in Nederland uit te zitten.

Nu de doodstraf is uitgesproken, vervalt die mogelijkheid. S. en R.M. zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast in dodencellen van nog geen twee bij twee meter. Ze slapen op de grond, maar de cel is zo klein dat ze diagonaal moeten liggen.

Ze hebben inmiddels cassatie aangetekend, maar volgens een met het Marokkaanse recht bekende jurist komt het zelden voor dat de eenmaal uitgesproken doodstraf wordt herzien. Enige lichtpuntje is dat de straf al sinds 1993 niet meer is voltrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlandse betrokkenen in deze strafzaak consulaire bijstand verleend.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

17 reacties

 1. Exact @Shimaruku

  @EClapas spreekt eigenlijk altijd voor z’n beurt met z’n vooringenomenheid. Het lijkt erop dat het meer is te reageren om te reageren.

  De Vietnamees die van de moord verdacht wordt heeft een ‘waslijst’ aan misdrijven op zijn naam.

 2. op site politie.nl
  “Gezocht: verdachte van schietpartij winkelcentrum Zwijndrecht

  Laatste update:
  22-01-2023 | 01:14
  Datum delict:
  21-01-2023
  Plaats delict:
  Zwijndrecht
  De politie is dringend op zoek naar de 49-jarige Minh Nghia Vuong. Hij wordt verdacht van het doodschieten van een 66-jarige vrouw op zaterdag 21 januari in Zwijndrecht, en het neerschieten van haar 38-jarige dochter.”

  Het zal niemand verbazen als roddelnichtje @ericlapas de hasidó di redú prijs krijgt, enkel Chichi en Shishi zullen teleurgesteld zijn niet meer de beste hasidó di redú te zijn.

  Och god, @Bartje ventje toch, hoe zielig dat jij wèl een opmerking krijgt en een ander niet! Calimero is er niets bij, ik dacht dat je minstens 18 moest zijn om hier iets te posten. Djeezus het is wel een heel simpel forum hier geworden, of komt dat omdat er enkel Curaçaoënaars reageren;(dacht het niet!)

  Misschien R(oddel)KrantCuracao van maken,@CP, how low can you go??

 3. En dan krijg ik een waarschuwing van de commentpolis als ik hetzelfde zeg als Beflapas, die uiteraard gelijk heeft met zijn opmerking.

 4. @Knoek-koe, “Zou Pik Pisas ze gaan helpen?”. Voor zover mij bekend mag Pisas niet rechtstreeks contact met Marokko nemen, dat moet via de minister van buitenlandse zaken van Nederland.

  Het beste wat Pisas voor deze twee kan doen is de politiek verlaten en andere avonturiers als Calmes meenemen. Het is toch onbegrijpelijk dat het bestuur van een land in handen van laagopgeleiden ligt.

  Nederland heeft een WOTS-verdrag met Marokko dus mogen deze twee in Nederland hun straf uitzitten maar dan moet eerst de doodstraf omgezet worden naar levenslang en de straf definitief zijn.

  Zoals elke goede burger betaamt, heb ik altijd een lijst bij mij met landen waar Nederland een WOTS-verdrag mee heeft en landen die niet aan Nederland uitleveren.

 5. Net als dat de kledingmaten meegroeien met de toename van obesitas zou de strafmaat mee moeten groeien met de alsmaar verhardende maatschappij. Herinvoering van de doodstraf voor dit type figuren is passend.

 6. Europa heeft zichzelf in de voet geschoten met al die vluchtelingen verdragen en verdragen voor rechten van de mens. En dan een leger van advocaten.media en NGO groepjes waardoor het een industrie is geworden waar een aantal mensen heel veel geld mee verdienen.
  In Arabische landen en Japan liggen ze niet wakker van Amnesty clubjes. Waardoor ze daar de problemen niet erkennen of er niets aan doen.
  Ook wij hier liggen er niet wakker van

 7. Het streven naar multiculturele samenleving is in Nederland/Europa, gelukt. Minder zo de integratie. Er is geen terugkeer. In Japan zijn ze slimmer.

 8. “2 Nederlanders ter dood veroordeeld” deed mij denken aan 2 blonde mannen met blauwe ogen.

  In Belgie en Duitsland worden ook veel ‘Nederlanders; de laatste tijd gearresteerd wegens drugs, opblazen van geldmachines en moord.

  99 procent hebben een arabische voornaam.

 9. “2 Nederlanders ter dood veroordeeld” deed mij denken aan 2 blonde mannen met blauwe ogen. Toen ik verder las “rasta haren” en de namen van deze mannen wist ik gelijk dat dezen onze dushi yui di Korsou zijn.

 10. John van den Heuvel sprak ter dood veroordeelde Nederlanders in Marokko: ‘Stil van’

  In Marokko zijn twee Nederlandsers veroordeeld tot de doodstraf, voor een vergismoord in 2017. Misdaadjournalist John van den Heuvel sprak de mannen, Shardyone S. (31) en Edwin R.M. (27) en legt uit wat de mogelijke link is met crimineel Ridouan Taghi (45)

  https://www.rtlboulevard.nl/video/tv-fragmenten/video/5360404/john-van-den-heuvel-sprak-ter-dood-veroordeelde-nederlanders

 11. BLM vrienden.. wat zijn jullie stil.

  @Django, Sylvana en haar vriendjes zien het alleen als een verdienmodel en hiermee kan ze geen rode cent mee verdienen. Voor slavernij en discriminatie kan je een goede boterham mee verdienen danzij de D66 macht.

 12. Ik hoor Sylvana Simons niet. Als de Nederlandse politie haar burgers zou gaan volgen vanwege hun rasta-kapsel (profiling), staat deze dame volop in het nieuws om moord en brand te schreeuwen over het onrecht dat plaatsvindt. Nu de Marokkaanse overheid dit doet, horen we niets. Ook opvallend is dat de Telegraaf het heeft over 2 Nederlanders en Curaçao.Nu het heeft over 2 Curaçaoenaars. Ik zou Sylvana graag even willen “taseren” om haar wakker te schudden. Welke nationaliteit hebben deze huurmoordenaars nu, volgens deze Bij1-en koningin? Waarschijnlijk in een winterslaapje gesukkeld? De mensenrechten-situatie in Marokko is kennelijk geen interessant onderwerp voor haar terwijl Nederland wel goed genoeg is om (politieke en economische ) vluchtelingen uit Marokko op te vangen. Waar SS aan doet, is profiling. Met name richting de Nederlandse politie.

 13. Prima straf.

  Liever de AOW verhogen van oudje dat een leven lang hard gewerkt heeft dan geld uitgeven aan de opslag van dit soort tuig in een peperdure gevangenis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -