De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
In het voorjaar van 2023 besloot het Nederlandse kabinet om diverse investeringsprogramma’s – waaronder de subsidieregeling SDE++ voor projecten met zonnepanelen – beschikbaar te maken voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Als onderdeel van dat besluit het TNO nu in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verduurzaming van de lokale energievoorziening en een openstelling van de SDE++.
Wind- en zonne-energie
Het TNO-onderzoek schetst de totale investeringsbehoefte van de 3 landen en de impact daarvan op de energietransitie. Het onderzoek bevestigt daarnaast dat, zoals demissionair minister Jetten eerder al stelde, de randvoorwaarden van de subsidieregeling SDE++ niet goed aansluiten op de behoeften van de landen. Als alternatief raadt TNO daarom aan om af te wijken van de SDE++-kaders.
‘De belangrijkste projecten voor CO2-reductie zijn wind- en zonne-energieprojecten’, aldus Jetten over de conclusies van TNO. ‘Investeringen in het elektriciteitsnet zijn een belangrijke randvoorwaarde voor de energietransitie.’
Fossiele productie
De wind- en zonne-energieprojecten in het rapport van TNO zijn rendabel ten opzichte van de huidige fossiele productie. Ook is er volgens de onderzoekers voldoende bereidheid van commerciële partijen en huishoudens om wind- en zonne-energieprojecten te financieren.
‘Er moeten wel kosten worden gemaakt voor het inpassen van de wind- en zonne-energieprojecten, die gedragen worden door de overheidsbedrijven’, aldus Jetten. ‘Dat zijn kosten voor de netaansluiting, batterijopslag en netuitbreiding. Investeringen in netverzwaring, flexibiliteit in elektriciteitsproductie en opslag zijn ook nodig voor verdere verduurzaming van het energiesysteem.’
Aruba: 15 megawattpiek extra zonnepanelen In Aruba komt momenteel ongeveer 20 procent van de geproduceerde elektriciteit uit hernieuwbare bronnen: op basis van 1 windpark van 30 megawatt dat goed is voor zo’n 15 procent van de elektriciteitsproductie en bijna 32 megawattpiek aan zonnepanelen dat goed is voor zo’n 5 procent van de elektriciteitsproductie. Het grootste deel van de zonne-energie komt van decentrale opwekking met zonnepanelen op daken: 22 megawattpiek. Het overige deel komt van 2 zonneparken bij het vliegveld en de voormalige raffinaderij met een vermogen van 3,5 en 6,1 megawattpiek. Door de toenemende opwek en teruglevering van zon op daken ontstaat er druk op het laagspanningsnet en treden er spanningsproblemen op in sommige buurten.Aruba streeft naar 50 procent hernieuwbare energie in 2030 door onder meer het windpark uit te breiden naar 90 megawatt, 15 megawattpiek zonnepanelen te installeren en 30 tot 40 megawattuur aan batterijen. Curaçao: 10 megawatt batterijen Aqualectra wil het aandeel hernieuwbaar in de elektriciteitsmix in stappen verhogen naar 70 procent. Om dit te bereiken wordt er op korte termijn een nieuw windpark van 22 megawatt gebouwd, investeert het in een zonnepark van 10 megawattpiek en 32,5 megawatt vermogen aan batterijen. Hiermee komt het aandeel hernieuwbaar eind 2024 uit rond de 50 procent, waarvan 40 procent door windenergie en een kleine 10 procent uit zonne-energie. In 2027 is Aqualectra van plan om de turbines bij de twee oudste windparken te vervangen door nieuwe, grotere modellen. Hiermee stijgt de totale capaciteit windenergie naar 94,5 megawatt. Om de grote hoeveelheden windenergie in te passen wordt er ook nog 10 megawatt vermogen aan batterijen geïnstalleerd. Sint Maarten: nog geen concrete plannen Op dit moment zijn er weinig concrete plannen voor de energietransitie in Sint Maarten. Er wordt gewerkt aan studies waaruit meer concrete projecten kunnen komen. Zonne-energie lijkt de beste optie voor meer hernieuwbare elektriciteit en zonnepanelen op daken is volgens TNO een interessante optie gezien de beperkte ruimte op het eiland voor duurzame energie. Windenergie lijkt minder geschikt te zijn voornamelijk vanwege de lage windsnelheden, de beperkte ruimte en kans op orkanen. De onderzoekers stellen dat 100 procent hernieuwbare elektriciteit in Sint Maarten zeer uitdagend is, meer dan in Aruba en Curaçao. ‘Er zijn echter wel opties denkbaar naast de uitbreiding van zon-pv, zoals afvalverbranding, geothermie vanuit Saba en St. Eustatius met een onderzeese kabel, samenwerking met het Franse Saint-Martin en het gebruik van waterstof of biobrandstoffen.’ |
Investeringssubsidie
Een van de belangrijkste conclusies van de TNO-onderzoekers is dat een investeringssubsidie of leningen met lage rentes voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten beter aansluiten dan een exploitatiesubsidie zoals de SDE++. ‘Om de transitie kosteneffectief te stimuleren zijn investeringssubsidies gericht op randvoorwaarden van de energietransitie – zoals netverzwaring, netaansluitingen en batterijopslag – meer passend’, duidt Jetten. ‘Om deze investeringen mogelijk te maken is naar verwachting ten hoogste een subsidie van 150 miljoen euro benodigd.’
In komende tijd zal de inzet van de financiële middelen volgens Jetten in goed overleg met Aruba, Curaçao en Sint Maarten verder uitgewerkt worden. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar de uiteindelijke hoogte van de ondersteuning per land, de wijze van subsidiëring, het tempo en de voorwaarden die hieraan verbonden worden zoals cofinanciering vanuit de landen zelf.
Bron: Solar Magazine
@yeyo; en god bestaat ook.
Als orkanen het groen gaan op St. Maarten verhinderen dan kan het bouwen van een Giza model piramide mischien uitkomst te bieden aangezien die dingen orkanen schijnen te neutraliseren of te voorkomen
Voor elke gulden subsidie die NL geeft zit een flinke verdienmodel aan vast. Niets voor niets. Houdt dat maar in je achterhoofd. Niet voor niets wordt de nederlander de chinees van Europa genoemd.
@Zelfs in Nederland met een kwalitatief hoogwaardig net komt men nu in de knel.
Dat is wel te snappen. Door het min of meer de burgers te dwingen om alles elektrisch te doen of dit zo subsidieren. Maar nooit goed over nagedacht of het stroomnet dit wel aankan? Salderen zal ook in NL worden afgeschaft en men moet gaan betalen voor terug leveren voor stroom.. Terwijl er in Nederland wat 3 maanden zijn dat men meer stroom genereert. In de wintermaanden is het verbruik erg hoog en de opbrengst nihil.
Ja bijna iedere dag zon. Behalve s nachts dan. Wind het zelfde verhaal soms wel en soms niet. Gevolg sterke wisseling in opbrengst die niet parallel loopt met het verbruik. Dus enorme schommelingen in het net dat het qua kwaliteit en capaciteit nu al niet aankan…. Dan heb je het ergste nog niet gezien. Zelfs in Nederland met een kwalitatief hoogwaardig net komt men nu in de knel. Opslag van teveel geproduceerde energie staat in de kinderschoenen. De kosten voor het opwaarderen gaat de burger kapitalen kosten! Verder lopen we tegen tekorten op de metalen markt aan dus die kunnen makkelijk vertienvoudigen. In Londen zijn de elektrische bussen nadat er enkele spontaan vlam vatten uit de roulatie genomen. Los daarvan zijn deze branden nauwelijks te blussen en levensgevaarlijk door de hitte en giftige rook. Ik zou jongetje Jetten maar niet op zijn blauwe ogen geloven en rustig afwachten. Overigens gelooft hij zelf ook niet in het sprookje want hij vliegt zich het apelazarus….
Jongetje Jetten, het meest irritante mannetje van Nederland. Bemoei je alsjeblieft niet met Curaçao. Niemand zit hier op jou te wachten.
In Nederland waar zeer weinig zon is wil men mensen met zonnepanelen laten betalen voor terugleveren van zonnen energie (en duur doorverkopen) omdat het stroomnet het niet aankan. Maar dan kan dit wel op een eiland met elke dag zon?
Nahh,
Zo uit de onderbuik en dus ondoordacht en ongeschoren
op de maandagochtend.
Niet in gepaste dronkenschap noch verpatst moraal
Maar dronken mensen en kinderen spreken de waarheid en vrouwen hebben de waarheid in pacht en macht. Not.
Handje ophouden bij Nederland.
Nahh!
Zelf opbrengen AE.
Trots en eergevoel.
Nos mes por.
Rekenmeesters aan de slag.
Mang na obra!
Het komt er aan.
Geen twijfel.
Maar mij niet snel genoeg.
Keda ku bo sen.
Doorbreek die geindoctrineerde circel van afhankelijkheid.