30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | ‘Wetvoorstel Calmes is een coup tegen de rechtszekerheid van alle Curaçaoënaars’

HomeLandenCuraçaoPBC | ‘Wetvoorstel Calmes is een coup tegen de rechtszekerheid van alle...

Persbureau Curacao

Verbod op discriminatie lhbtiq+’en en mensen met beperking komt in Grondwet

WILLEMSTAD – Een voorgestelde wijziging op de Staatsregeling van Curaçao om paren van gelijk geslacht niet toe te staan te trouwen beperkt de rechten van duizenden Curaçaoënaars in plaats van ze te waarborgen.

Dat zegt de Curaçaose LGBTQ+ organisatie FOKO en actiegroep Igualdat Korsou.

Het wetsvoorstel tot aanpassing van de Curaçaose Staatsregeling werd ingediend door parlementslid Rennox Calmes aan de vooravond van het Inter Parlementair Koninkrijksoverleg in Den Haag.

De voorgestelde wijziging zou het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht onmogelijk maken en is een reactie op de uitspraak van het Hof van 6 december 2022.

De regering van Curaçao is in cassatie gegaan tegen de uitspraak, maar daar wil Calmes niet op te wachten.

Niet begrijpen

Volgens FOKO en Igualdat Korsou, begrijpt Calmes de juridische situatie niet volledig. De uitspraak van 6 december is een juridisch feit en heeft vastgesteld dat de Curaçaose huwelijkswetgeving volgens de Staatsregeling discriminerend is.

Een amendering van de Staatsregeling zou resulteren in een tegenstrijdigheid met het anti-discriminatieartikel van dezelfde Staatsregeling.

FOKO en Igualdat Korsou benadrukken dat een wijziging van de Staatsregeling de structurele discriminatie van een groep burgers zal handhaven. Een actie die de juridische toets in hun ogen niet zal doorstaan en kan rekenen op een negatief advies van de verschillende adviesorganen.

Als ondanks dat, het parlement het amendement toch aanneemt, betekent dit volgens de organisaties dat homoseksuele en biseksuele inwoners van Curaçao tot tweederangsburgers worden verklaard.

Daarom starten de LGBTQ+ organisaties een bewustwordingscampagne om duidelijk te maken dat artikel 3 van de Staatsregeling de rechten van alle inwoners van Curaçao waarborgt.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties