29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Tula krijgt Nederlands eerherstel op 3 oktober in Curaçao

HomeNieuwsKunst en CultuurPBC | Tula krijgt Nederlands eerherstel op 3 oktober in Curaçao

Persbureau Curacao

Alexandra van Huffelen

WILLEMSTAD – Op maandag 19 december 2022, de dag waarop premier Mark Rutte namens de Nederlandse regering excuses aanbood voor de rol van het landsbestuur in het koloniale slavernijverleden, kondigde staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een toespraak op Curaçao de formele rehabilitatie van Tula aan.

Dat gaat gebeuren op 3 oktober dir jaar, de dag dat Tula in 1795 werd geëxecuteerd door het Nederlands koloniaal bewind.

Maar een adequaat eerherstel vereist erkenning dat het koloniale rechtssysteem, dat de slavernij in stand hield, racistisch en crimineel was, betoogt Wouter Veraart, hoogleraar rechts-filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij hield daarover een lezing in Willemstad op verzoek van de Nationale Commissie voor de Herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij.

Deze belangrijke stap is nog niet gezet door de Nederlandse regering. Hoewel Rutte slavernij erkende en veroordeelde als een misdaad tegen de menselijkheid, heeft hij niet verklaard dat het koloniale slavernijsysteem zelf misdadig was naar de normen van die tijd.

Scene uit de speelfim ‘Tula the Revolt’

Mandela

Volgens Veraart is Tula’s gewapende strijd tegen een onmenselijk en racistisch rechtssysteem te vergelijken met de strijd die Nelson Mandela en anderen in de vorige eeuw tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika hebben gevoerd.

In hun strafprocessen in de jaren zestig ontkenden zij hun aandeel niet, maar rechtvaardigden zij juist hun handelwijze. Zo verklaarde de Afrikaner Bram Fischer, die een medestrijder van Mandela was, tijdens zijn proces in 1966: „Als ik vandaag om vergiffenis zou vragen, zou ik de zaak waarvoor ik strijd verraden.”

Om dezelfde reden zal een postume vrijspraak of gratiëring van Tula niet rehabiliterend werken, maar juist afbreuk doen aan zijn rol in de opstand van 1795.

Andere wijze

Het zou zijn strijd bagatelliseren en zijn historische betekenis verminderen. Een formele rehabilitatie van Tula, waardoor hij niet langer als crimineel maar als vrijheidsstrijder te boek staat, zal op een andere wijze moeten plaatsvinden die zijn strijd wel volledig rechtdoet, aldus Veraart.

Om Tula passend eerherstel te geven is het nodig om volmondig te erkennen dat het koloniale rechtssysteem dat de slavernij in stand hield, legaliseerde en mogelijk maakte, een racistisch, misdadig systeem is geweest, niet alleen naar de juridische en morele maatstaven van vandaag, maar ook al naar de maatstaven van 1795, het jaar van de opstand.

Want alleen als de staat toegeeft dat het systeem waartegen Tula vocht zélf misdadig was, kan Tula niet langer als een crimineel worden beschouwd, maar als iemand die zich terecht tegen een op onrecht gebaseerd systeem teweerstelde: een voorbeeld voor iedereen die waarde hecht aan vrijheid en gelijkheid.

Gouverneursscene uit de film ‘Tula the Revolt’

Haïti

De slavenopstand in Curaçao in 1795 kwam niet uit de lucht vallen. De Franse Revolutie had in 1789 met zijn idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap de discussies over afschaffing van de koloniale slavernij hoog op de politieke agenda’s gebracht.

In de Franse kolonie Saint-Domingue, het huidige Haïti, brak in 1791 een slavenopstand uit die uiteindelijk succesvol zou blijken. In 1794 schafte het revolutionaire Frankrijk de slavernij in de Franse koloniën af.

In 1795 kwam Nederland onder controle van Frankrijk te staan. Tula was van deze ontwikkelingen op de hoogte. Zijn vrijheidsideaal stond in verbinding met de juridische en morele maatstaven die op dat moment de wereld over gingen en in de constituties die op dat moment werden geschreven, werden opgenomen.

In de eerste Nederlandse grondwet, de Bataafse Staatsregeling van 1798, werd in artikel 6 een belangrijk moreel principe geformuleerd dat bekend staat als de gouden regel: „Doe eenen ander niet, hetgeen gij niet wenscht dat aan u geschiede. Doe aan anderen, ten allen tijde, zoo veel goeds, als gij in gelijke omstandigheden, van hun zoudt wenschen te ontvangen.

Er werd geen bepaling over de afschaffing van de slavernij opgenomen. Hoewel de opstellers begrepen dat slavernij lijnrecht in strijd was met de geproclameerde vrijheden en rechtsgelijkheid, besloot men om zelfzuchtige, economische redenen over de slavernij in de koloniën te zwijgen. Dat men daarmee de eigen gouden regel schond, werd op de koop toe genomen.

In 1801 werd in Haïti een grondwet uitgevaardigd waarin artikel 3 de afschaffing van slavernij en vrijheid rechtstreeks met elkaar verbond: „Er kunnen geen slaven bestaan op dit grondgebied, dienstbaarheid is daarin voor altijd afgeschaft. Alle mensen worden geboren, leven en sterven vrij en Frans.”

In dit licht zou het passend zijn als de Koning op zaterdag 1 juli 2023 bij de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden zou verklaren dat de koloniale slavernij ook naar de beste juridische en morele maatstaven van 1795 een misdaad tegen de menselijkheid is geweest.

Een schending van de hoogste constitutionele waarden die op dat moment wereldwijd rondzongen: de vrijheid en rechtsgelijkheid die ieders mogelijkheid om mens te zijn zozeer bepalen. Tula zou op deze wijze zijn gerehabiliteerd, zoals het Nederlandse kabinet beloofde op maandag 19 december 2022.

Monument Tula in het Vrijheidspark in Willemstad

Herdenkingsperiode

De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt ondertussen verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf.

De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro tot een totaal van 12 miljoen euro.

Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech “pijnlijk” en “helemaal geen feestje”. Daarmee refereerde Dijkgraaf aan een gesprek dat hij had met een vrouw op Sint Maarten. Die stelde sarcastisch de vraag: “Leuk zeg, dat jullie een feestje gaan vieren! Mag ik ook komen?” De minister neemt dit signaal serieus en wil dat iedereen die verbonden is met deze geschiedenis zich welkom voelt om mee te doen.

“We zijn aan iets begonnen dat we lang niet aandurfden”, zegt Dijkgraaf. “We kijken de pijn van het verleden in het gezicht.”

Op 1 juli gaat het herdenkingsjaar officieel van start. Dan wordt herdacht dat 150 jaar geleden feitelijk een einde kwam aan slavernij onder Nederlands bewind. Koning Willem-Alexander zal dan een toespraak houden bij een herdenking van dit verleden in het Oosterpark in Amsterdam. Het is de verwachting dat de koning de excuses die premier Mark Rutte vorig jaar uitsprak, zal herhalen. Maar hij zal daarbij verder moeten gaan en ook de rol van de koloniale staat als misdadig moeten bestempelen.

Bron: Persbureau Curacao

12 reacties

  1. Gaan ze ook vermelden over de moorden en verkrachtingen… Om meer loon en meer vrije tijd ? Want daar draaide het verhaal om.

    Nou die slavernij is er nog steeds en niemand geeft er niks om.
    800 miljoen Indiërs en Pakistanen en dan rekenen we china nog niet eens mee.
    Er zijn honderden miljoenen over de kling gejaagd. In werk kampen.
    Maar de gekleurde slavernij die hebben het monoplie op leed.
    Terwijl dat in verhouding lang zo groot niet was. En is.
    Toen in Ruanda in een hele korte tijd een miljoen mensen werd afgeslacht Hoorde je geen enkele gekleurde beweging daarover. Sterker nog welke gekleurde amerikaan werp zich op om het leed van anderen buiten de USA. Me myself an I.
    En zo is het ook met de 30 miljoen oligoeren en de honderden miljoenen in india en pakistan. en china. Vietnam Korea, Zuid AMerica etc. het interesseerd ze niks.
    Maar 1 guy brult i can not breathe en de wereld is te klein.
    Oprah kwam ook gedesilisioneerd terug uit zuid africa.
    De USA die iets doet met Zuid Africa …. ahum Etheopie Nigeria etc. Nee olie landjes… die moeten we beschermen.
    Het Grote onrecht. Ja tuurlijk, ga naar school en doe het beter. Wordt Oama . Baden powell ophra B. S. Ja het is erg en niet goed maar he …. De rest is groter en heel veel erger, daar geven ze geen Shit om.
    Op Curacao brullen ze ook allemaal chino chino bij de snack.

  2. Het artikel gaat over eerherstel voor Tula en dan wordt een foto van Pik Pisas getoond. Laten we elkaar geen Mietje noemen de domheid druipt van het gezicht van Pisas af.

    Het lijkt alsof wij achterlijk zijn in dit land wij bukken om in de achterste van de Nederlanders te kijken terwijl die van ons wijd open staat.

    Geen van die achterlijke n***g*rs hier realiseren zich dat juist deze negers met de intelligentie van Pisas die vinden dat ze een land kunnen besturen ons 150 jaar na de slavernij juist meer afhankelijk van de Nederlanders hebben gemaakt?

    Wij hebben het over het eren van Tula en 150 jaar later stemmen wij op figuren met een IQ rond de 80 als Gilbert Doran, Juniël Carolina en Rennox Calmes. Voor alle duidelijkheid, iemand met zwakbegaafdheid heeft een IQ tussen de 70 en 85.

    Blijkbaar gaat iedereen aan voorbij dat nu in Europa opnieuw mensenhandel wordt geïntroduceerd. Op basis van het nieuw EU migratiebeleid moeten Europese landen migranten overnemen uit ‘aankomstlanden’ als Italië en Griekenland.

    Als ze dat niet doen, moeten ze 20.000 euro per asielzoeker betalen. 150 jaar na de slavernij hebben we opnieuw een vorm van mensenhandel, nu is de asielzoeker de neger.

  3. @John schreef;
    “Het zou zomaar kunnen dat je Island beneath the sea van Isabel Allende bedoeld. Verder, leuk trouwens dat je geinteresseerd bent in de Haitiaanse revolutie. In februari jl. heeft Yvonne Olf voorzitter van HiMA een bijzonder interessant artikel geschreven in het AD over het Haitiaanse bloedbad in 1937.”

    John, het is inderdaad heel goed mogelijk dat ‘Island beneath the sea’ het boek is dat ik toentertijd in één ruk heb uitgelezen. Nou, hoewel het spannend en meeslepend leesvoer is heb ik het niet gekocht en gelezen omdat het over de Haïtiaanse revolutie ging, anders had ik wel allang een boek gekocht dat alleen over de Haïtiaanse revolutie handelt. Natuurlijk wist ik wel iets af van de Haïtiaanse revolutie, maar ook van de Russische, Franse, Amerikaanse(burgeroorlog) en andere bekende revoluties. Maar niet dat ik me echt in die revoluties verdiep.

    Ik weet niet hoe jij je boeken koopt, als ik wil bestel ik het vandaag dan heb ik het morgen of maandag al in huis. Maar digitaal of online bestellen doe ik pas nadat ik eerst een paar boekhandels heb afgelopen. Ik houd er n.l. van om in de boekhandel te kopen. Dan kun je behalve het boek dat je van plan bent te kopen ook andere boeken effe doorbladeren, misschien dat er een boek tussen zit die je dan ook meteen aanschaft. Op die wijze overigens ben ik aan de historische roman van Isabel Allende gekomen, tenminste, als zij inderdaad de schrijfster is van hét boek dat ik heb gelezen.

    John, ik heb eerder echt nooit van het Haïtiaanse bloedbad dat in 1937 plaatsvond gehoord of gelezen. Maar heb het gegoogeld en het schijnt dat het bewust verzwegen is geworden door de wereld, in het bijzonder door de Dominicanen. Die misdaad is gepleegd door een man wiens moeder een Haitïaanse negerin was en zijn vader stamde af van Spanjaarden, dus typisch een man die zichzelf haatte vanwege zijn bruine huidskleur. Komt het je bekend voor? Die types zie je overigens ook hier op het forum heen en weer dartelen.(lol)

    Okay, ik plaats hier een stuk uit het Nederlands dagblad.

    “Een vergeten bloedbad belast de verhouding tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek.

    Een bloedbad dat aan de aandacht van de wereld is ontsnapt. Het gebeurde in 1937 en kostte naar schatting dertigduizend mensen het leven. Het motief was racisme, de dader heette Trujillo, een discipel van Adolf Hitler. Vlak voor het bloedbad had hij Mein Kampf cadeau gekregen.

    Rafael Trujillo was de president van de Dominicaanse Republiek. Hij was in 1930 met geweld en fraude aan de macht gekomen, het begin van een dictatuur die 31 jaar zou duren. Hij begon met een persoonlijkheidscultus en gaf zijn naam aan de hoofdstad en de hoogste berg van het land. De kerken kregen een credo opgedrongen: God in de hemel, Trujillo op aarde.

    Van al zijn obsessies was zijn eigen huidskleur niet de minste. Trujillo had gemengd bloed, zijn vader stamde van de Spanjaarden af, zijn moeder was een negerin uit Haïti. Omdat een blanke huidskleur meer status gaf, deed Trujillo er alles aan om zijn negroïde trekken te maskeren. Met een dikke laag make-up probeerde hij blanker te lijken dan hij was. (lol)

    Zijn afkeer van zwarte mensen richtte zich het meest tegen de Haïtianen, die over het algemeen een donkerder huidskleur hebben dan Dominicanen. Trujillo wilde van zijn land een blanke natie maken.

    In Europa drong de moordpartij nauwelijks door. Haïti lag ver weg en alle aandacht was gericht op de economische crisis, het optreden van Adolf Hitler en de vluchtelingenstroom uit Duitsland. Indirect kreeg Europa er wel mee te maken. In 1938 kwamen de naties bijeen in Evian-les-Bains in Frankrijk, om te praten over de opvang van Duitse vluchtelingen.

    Slechts drie landen bleken bereid om vluchtelingen toe te laten: Nederland, Denemarken en de Dominicaanse Republiek. Trujillo wilde honderdduizend blanke vluchtelingen opnemen en beloofde veel grond ter beschikking te stellen. De grond was van de Haïtianen geweest en die honderdduizend vluchtelingen uit Europa waren een uitgelezen manier om de bevolking blanker te maken. Veel kwam er niet van terecht, ook omdat vluchtelingen de Dominicaanse Republiek als tussenstation gebruikten.” (Nederlands dagblad)

    Wauw wat een verhaal, met name die dikke laag make up die hij dagelijks op zijn tronie smeerde om blank te lijken doet mij lachen. Maar dat bloedbad met kapmessen uitgevoerd moet vreselijk zijn geweest, net zoals destijds de Tutsi’s en de Hutu’s in Afrika.

    @John, nog bedankt voor het mij bijbrengen van geschiedkennis waarmee ik nog niet bekend was, het is altijd goed. Ik vind het echt leuk hoor. Er is nog zoveel dat ik nog niet weet, en dat zal altijd zo blijven, want geen mens zal ooit alles weten. Ik ga volgende week naar de boekhandel op zoek naar “Island beneath te sea”, zo niet in de boekhandel verkrijgbaar, dan maar online bestellen.

  4. Verder, leuk trouwens dat je geinteresseerd bent in de Haitiaanse revolutie. In februari jl. heeft Yvonne Olf voorzitter van HiMA een bijzonder interessant artikel geschreven in het AD over het Haitiaanse bloedbad in 1937.

    De revolutie in Haiti eindigde in 1804…

  5. @Mano

    Het zou zomaar kunnen dat je Island beneath the sea van Isabel Allende bedoeld. Ik heb het hier thuis als liefhebber van Allende. Kijk maar of dat het boek is.
    Verder, leuk trouwens dat je geinteresseerd bent in de Haitiaanse revolutie. In februari jl. heeft Yvonne Olf voorzitter van HiMA een bijzonder interessant artikel geschreven in het AD over het Haitiaanse bloedbad in 1937.
    Informatief en zeer de moeite waard.

  6. Tula werd op gehangen Joden vergast en nog meer van die rotzooi, het gaat mijn ene oor in en het andere oor uit, of niet dan Pik Pisas de Sheik van curacrim.

  7. @kari.
    “Door industrialisatie kan het werk goedkoper. ”
    Is dat zo?
    Iaat ik me beperken tot suikerriet en katoen.
    In 2011 was het riet snijden in Brazilië nog voor 70% hand werk
    En de katoen plukmachine in uitgevonden in 1920.
    En als het handwerk niet meer nodig was waarom dan boot ladingen contact arbeiders naar Suriname? Niet dat dat allemaal even eerlijk en humaan was.
    Maar dat was het weken in de fabrieken in Europa in die tijd ook niet.
    De stelling houd geen water.

  8. @Brian S schreef;
    “En toch leggen ‘we’ de schuld alleen op de witte mensen”

    Ik kan het niet laten toch weer een kritische noot te plaatsen bij de belachelijke beschuldiging dat WE de schuld alleen op witte mensen afschuiven. Wie bedoel je nou allemaal met WE? Wie zijn die WE, de mensen op dit forum, jouw zwarte vrienden, je zwarte familieleden, alle Curaçaoënaars en Surinamers, of letterlijk alle zwarten en gekleurden?

    In het verleden heb ik geprobeerd jou uit te leggen dat met het te pas en te onpas bezigen van het woordje WE je in feite zegt “jezelf inbegrepen”! Want dát betekent het woord WE. Of je moet zeggen, WE behalve ik. Maar ook dat rijmt eigenlijk niet met het woordje WE of WIJ. Snap je dat echt niet? Begrijp je echt niet dat je onmogelijk namens iedereen kan spreken of iedereen zomaar kan beschuldigen van iets waaraan jij je zelf bezondigt?

    Dus ja Brian S, je kunt het dus niet laten witte mensen te beschuldigen, zoals vorige week bleek, toen je een blanke Caribisch-Nederlandse vrouw ervan beschuldigde zich wit voor te doen.(lol)
    Een opmerking overigens die zo dom was en nog steeds is, dat ik het als joke heb voorgelegd aan mijn Nederlandse kennissen. Ik vroeg hen of “een witte vrouw zich wit kan voordoen”, toen het tot ze doordrong was het lachen geblazen, geloof me. Hahahahaha

    Maar je hebt natuurlijk wel gelijk dat na de Europese kolonialen de gekleurden de macht overnamen in Haïti, maar niet alleen in Haïti. Op vrijwel alle Caribische eilanden waar er slavenmaatschappijen bestonden was dat het geval, volgens mij ook in Curaçao. Op al die elanden namen de lichtgekleurden en ook wel de creoolse blanken de macht over. Maar Haiti is natuurlijk een geval apart, daar is het echt heel wreed aan toe gegaan. Ik kan erover meepraten omdat ik jaren geleden een boek heb gelezen dat o.m. handelde over de Haïtiaanse revolutie.

    Onder meer zeg ik omdat het boek eigenlijk een Roman was en nog steeds is. Het is een waargebeurd liefdesverhaal dat zich tijdens de slavenopstand en de oorlog tegen de Fransen afspeelde tussen 3 Haïtianen, n.l. een blanke, zwarte en een gekleurde. Ik ben geen romanlezer, maar dat boek was zo spannend en verweven met de geschiedenis dat ik het in één ruk heb uitgelezen. Heb het uitgeleend of het is tijdens een verhuizing kwijtgeraakt. Zou het heel graag nogmaals willen lezen maar helaas kan ik me de boektitel niet meer herinneren.

    (In geval je ‘t toevallig niet wist, (creoolse) blanken die op de eilanden geboren en getogen waren werden vroeger aangeduid als creolen. Niet alle blanken op de eilanden waren slavenhouders, er werkten ook blanken op de plantages, zeker in Haïti waar er duizenden Fransen verbleven..)

  9. Afschaffing van de trans atlantische slavernij had niets te maken met liefdadigheid en medemenselijkheid maar meer met kostenbesparing voor de slaven houders. Door industrialisatie kan het werk goedkoper. De slavenhouders kregen een vergoeding van de overheid voor iedere slaaf en de slaaf zelf die in gevangenschap was geboren en voor onderdak en voedsel werkte en nooit geleerd heeft voor zich zelf te zorgen moest het maar uitzoeken. De slavenhandelaars en hun nazaten genieten nog steeds na 150 jaar riant van de slavenhandel.

  10. In 1801 werd in Haïti een grondwet uitgevaardigd waarin artikel 3 de afschaffing van slavernij en vrijheid rechtstreeks met elkaar verbond: „Er kunnen geen slaven bestaan op dit grondgebied, dienstbaarheid is daarin voor altijd afgeschaft. Alle mensen worden geboren, leven en sterven vrij en Frans.”

    Wat veel mensen er niet bij vertellen dat toen de witte mensen uit Haiti waren (vermoord of eruit gezet) kwamen de gekleurden aan de macht. Licht gekleurde Haitianen werden ook over de kling gejaagd en de arme donkere populatie moest als slaaf werken voor de nieuwe zwarte elite.

    En toch leggen we de schuld alleen op de witte mensen

  11. Dat was een van de argumenten van Tula. In Frankrijk is de slavernij afgeschaft en Nederland staat onder Frans gezag en daarmee was slavernij op Curaçao, op dat moment niet legaal.
    Best wel een doordacht en valide argument. En dat voor een slaaf die geen educatie had gehad.
    De uitvoering van de opstand en het gevolg waren van een beduidend minder niveau.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties