32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Silvania krijgt van de rechter een stevige tik op de vingers

HomeNieuwsGezondheidPBC | Silvania krijgt van de rechter een stevige tik op de...

Met video | Persbureau Curacao

Persbureau Curacao
WILLEMSTAD – Minister Javier Silvania van Volksgezondheid heeft een stevige tik op zijn vingers gekregen van de rechter in de zaak van een verloskundige. Die mocht zich volgens de minister niet vrij vestigen op Curaçao, maar duidelijk en gepubliceerd overheidsbeleid of een vaste gedragslijn was er niet.

De uitspraak benadrukt de onzorgvuldige voorbereiding en onvoldoende motivatie van de minister bij het afwijzen van het verzoek tot vrije vestiging.

Lysanne Dijkstra-Van Heijningen, die zich in 2021 vanuit Nederland op Curaçao vestigde, wil haar beroep als verloskundige op het eiland uitoefenen. Maar door een verbod op de vestiging van medische beroepsbeoefenaren had zij een ontheffing nodig van de minister, welke werd geweigerd op basis van ‘nieuw beleid’ uit 2017 dat niet nader gespecificeerd of gepubliceerd was.

Het Gerecht heeft vastgesteld dat de minister de afwijzing niet voldoende heeft gemotiveerd en de aanvraag onzorgvuldig heeft voorbereid. Het verwijzen naar niet gespecificeerd en ongepubliceerd beleid was onvoldoende voor een dergelijke beslissing. Daarnaast was er onvoldoende bewijs dat het zogenaamde concentratiebeleid, gericht op het centraliseren van verloskundige zorg in de Kraamkliniek, consequent werd toegepast of zelfs als vast beleid van de minister kan worden beschouwd.

De rechtbank stelt vast dat het concentratiebeleid waarin de Kraamkliniek een centrale rol speelt niet afkomstig is van de minister, maar van de uitvoeringsorganisatie SVB. Het is dan ook niet duidelijk of ook de minister dit concentratiebeleid hanteert.

Daarnaast is niet gebleken dat sprake is van een aantoonbaar consequente toepassing daarvan in vergelijkbare situaties. Zo vormt de door eiseres genoemde zaak L. Visser, waarin wél een ontheffing is verleend, daarvoor zelfs een contra-indicatie. De stelling van de minister dat deze zaak geen vergelijkbaar geval is, omdat bij Visser sprake was van een noodsituatie, is door eiseres gemotiveerd betwist.

Volgens Lysanne Dijkstra-Van Heijningen is namelijk ook in háár geval sprake van noodsituatie. Ter onderbouwing van dit standpunt heeft eiseres gewezen op een recent onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). Daaruit volgt dat sprake is een groot tekort aan verloskundigen in Curaçao.

Als gevolg hiervan heeft het Gerecht de bestreden beschikking vernietigd en de minister opgedragen om binnen vier weken opnieuw te beslissen op het verzoek van eiseres, met inachtneming van de overwegingen in de uitspraak. De minister moet duidelijk maken of en hoe eventueel bestaand beleid wordt toegepast en hoe de situatie van Dijkstra-Van Heijningen zich verhoudt tot de richtlijnen bedoeld in de Landsverordening beperking vestiging medische beroepsbeoefenaren.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties