31 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

PBC | Raad voor de Rechtshandhaving: financiële perikelen Justitie bedreiging voor de rechtsstaat Sint-Maarten

HomeLandenArubaPBC | Raad voor de Rechtshandhaving: financiële perikelen Justitie bedreiging voor de...

Persbureau Curacao

PHILIPSBURG – De Raad voor de Rechtshandhaving vraagt aandacht voor de financiële perikelen van Sint-Maarten en doorgevoerde bezuinigingen.

De door de Raad geconstateerde knelpunten hebben gevolgen voor het versterken van de rechtsstaat, waaronder de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde.

Dat staat te lezen in de meest recente Staat van de Rechtshandhaving over 2022.

De Raad wijst ook op de scheefgroei tussen de investeringen enerzijds in de boven-eilandelijke organisaties en anderzijds de achterblijvende of geen daarmee gepaard gaande investeringen in lokale justitiële diensten.

Het achterblijven van investeringen in de lokale diensten vanuit de overheid – en dan met name nog steeds in de randvoorwaarden voor het kunnen uitvoeren van de werkzaamheden – blijven al jaren achter, wat een waterbedeffect creëert.

Het ontbreken van voorzieningen zoals een Tbs-kliniek en Jeugdgevangenis in het Caribische deel van het Koninkrijk is en blijft een serieus knelpunt, volgens de Raad.

Capaciteit

Het capaciteitsvraagstuk loopt als een rode draad door vrijwel al de besproken onderwerpen in rapportage van de Raad. Dat is niet nieuw. Telkens weer komt het capaciteitstekort en de negatieve effecten daarvan over de gehele linie van de justitiële keten naar voren.

Dit geldt meer specifiek ook voor het tekort aan celcapaciteit. In de praktijk moet er door het tekort aan cellen telkens weer moeilijke keuzes gemaakt worden. Zo zijn er vonnissen die nog steeds niet uitgevoerd zijn.

Een ander knelpunt voor de justitiële keten dat steeds naar voren blijft komen is de structuur en inrichting van de overheidsfinanciën. De Raad vraagt zich af of de bijzondere positie van de justitiële keten bij bepaalde onderdelen van de overheid voldoende onderkend wordt.

Rechtsstaat

De Raad aan zegt dat voor het versterken van de rechtsstaat onder meer nodig is dat de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde versterkt wordt. Dit kan alleen bereikt worden met de nodige aandacht en investeringen daarin.

In het licht van de steeds complexer wordende, veranderende en vaak grensoverschrijdende criminaliteit is te zien dat de druk op de justitiële organisaties in Sint-Maarten steeds meer toeneemt door het ten dele dan wel geheel ontbreken van essentiële randvoorwaarden zoals financiële, personele en materiële capaciteit benodigd voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Hoewel de justitiemedewerkers zich al dagelijks inzetten, belemmert het uitblijven van de benodigde investeringen de professionalisering van diverse organisaties. Indien Sint-Maarten een professionele justitiële keten en daarmee rechtshandhaving wenst, die samen met andere relevante partners de strijd tegen criminaliteit kan aangaan moet daarin flink geïnvesteerd worden.

Indien dat niet gebeurt, gaat dit ten koste van de slagkracht van de rechtshandhaving en wordt daarmee ook ingeleverd op de veiligheid in Sint-Maarten. De Raad vraagt hier dan ook in haar rapportage specifiek de aandacht voor en wijst op de daarmee gepaard gaande risico’s indien dit uitblijft.

De Raad pleit daarom specifiek in deze Staat 2022 voor steun van de daarvoor verantwoordelijken zodat ingezet kan (blijven) worden op het gezamenlijke doel, zijnde een zo veilig mogelijk Sint-Maarten.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties