30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Nederland in top 20 van ranglijst belastingparadijzen, Curaçao op plek 90

Persbureau Curacao

De lijst wordt dit jaar aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland en Singapore. Aruba staat op plek 75 en Curaçao op 90.

WILLEMSTAD – Nederland staat op de twaalfde plaats in de nieuwste ranglijst van de Financial Secrecy Index (FSI) en doet het daarmee slechter dan beruchte belastingparadijzen als de Kaaiman-eilanden en Cyprus.

- Advertentie -

De index is opgesteld door Tax Justice Network. Die rangschikt wereldwijd landen op basis van hun juridische en financiële systemen en in hoeverre die het mogelijk maken voor personen en bedrijven om vermogen te verbergen en geld wit te wassen.

Tax Justice Network is een internationale groep van onderzoekers en activisten die zich inzetten voor rechtvaardiger internationaal belastingbeleid en meer financiële transparantie.

Lijst
De lijst wordt dit jaar aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland en Singapore. Aruba staat op plek 75 en Curaçao op 90. Dat Curaçao en Aruba laag staan is niet persé het gevolg van de ruime mogelijkheden om belasting te ontwijken op de eilanden, maar meer omdat het totale volume van vermogen dat via Aruba en Curaçao passeert op wereldwijde schaal meevalt.

Milou Geuns, belastingexpert van Oxfam Novib, die meehielp met het onderzoek: “De problemen rondom het toezicht en de handhaving van sancties tegen bijvoorbeeld Rusland leggen bloot waarom Nederland zo hoog scoort op de nieuwe ranglijst.

Arnold Merkies, coordinator van Tax Justice Nederland: “De wederom slechte score van Nederland verbaast ons niet. Het wordt nog altijd te makkelijk gemaakt om via Nederland je eigendom of belasting-ontwijkconstructies te verhullen.

Verbergen
Nederland komt met haar twaalfde plaats dit jaar boven de Kaaimaneilanden, een van ’s werelds meest beruchte belastingparadijzen. Een belangrijke reden waarom Nederland nog steeds hoog scoort op de ranglijst is door het gebrek aan inzicht en transparantie op het gebied van uiteindelijk belanghebbenden, de zogenaamde UBO’s.

Geheimhouding op dit specifieke punt helpt de rijkste personen, criminelen en bedrijven om hun vermogens te verbergen en zo bijvoorbeeld belastingafdracht of sancties te ontlopen. In Nederland kunnen sancties – zoals het bevriezen van activa en het belemmeren van financiële transacties- worden ontlopen omdat er onvoldoende zicht is op bezittingen en de eigenaar van een in Nederland gevestigd bedrijf vaak niet goed te achterhalen valt.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -