29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

HomeLandenCuraçaoPBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao

De KSA heeft tot nu toe niet gereageerd op het onderzoek van Curacao.nu waarin ernstige twijfels zijn gerezen over de geldigheid van de ‘masterlicenties’ die het eiland heeft afgegeven.

DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de anti-witwasregels.

Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit KSA moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de KSA om een dergelijk vergrijp.

Het op Curaçao in het E-commerce Park geregistreerde Betent, dat met BetCity onder meer sportweddenschappen aanbiedt, had samen met andere gokbedrijven vorig jaar al instructies gekregen van de toezichthouder om de controles op orde te brengen.

Vervolgens is de KSA gaan kijken of er sprake van verbetering was. Tussen december vorig jaar en mei dit jaar bleek een groot deel van de beoordeelde klantenonderzoeken bij Betent toch niet aan de eisen te voldoen.

Zo begon Betent vaak pas laat aan zo’n controle, nadat er al grote bedragen vergokt waren. Ook was het bedrijf laks in het opvragen van bronnen van inkomsten van klanten. Verder heeft Betent in veel gevallen nagelaten om ongebruikelijke transacties te melden bij de autoriteiten, terwijl dit wel verplicht is.

De KSA zegt Betent dit alles ‘zwaar’ aan te rekenen. “We zijn nu echt uit de opstartfase van de markt, en dat betekent ook dat er voor sommige zaken geen excuses meer zijn”, aldus KSA-bestuursvoorzitter René Jansen.

Forse boetes

De toezichthouder deelt vaker forse boetes uit. Zo werd in oktober bekend dat GoldWin, van de website Westcasino, een boete kreeg van 6,8 miljoen euro. MKC Limited, van de site Betworld247, moest daarnaast bijna één miljoen euro betalen. Deze geldstraffen werden evenwel opgelegd om een andere reden: de partijen opereerden zonder de benodigde vergunning.

De KSA laat weten dat de waakhond tot nu toe aan één andere partij ook een boete heeft uitgedeeld om het overtreden van de anti-witwasregels. Maar die straf is nog niet wereldkundig gemaakt omdat daarover nog een juridische procedure loopt.

Curaçaose masterlicenties

De KSA heeft tot nu toe niet gereageerd op het onderzoek van Curacao.nu waarin ernstige twijfels zijn gerezen over de geldigheid van de ‘masterlicenties’ die het eiland heeft afgegeven.

Antillephone is een van de masterlicentiehouders die haar vergunning in 2008 niet verlengd kreeg, maar wel via een niet-wettelijke en kennelijke gedoogconstructie een zogenaamde briefverlenging van de toenmalige justitieminister David Dick kreeg. De originele vergunning uit 1996 staat dat niet toe.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Lees ook: Tweets Hoge Raad:

1/4 Caribische zaken. Kort geding. Vorderingen tot rectificatie van publicaties in de Knipselkrant Curaçao waarin is gesteld dat sprake is van illegale sublicenties aan online gokbedrijven.
2/4 Gemeenschappelijk Hof wees vorderingen af: de hoofdredactrice van de Knipselkrant Curaçao mag sublicentieverlening ‘illegaal’ noemen. Dat valt binnen het bereik van de vrijheid van meningsuiting van een journalist.
3/4 Advies AG Hartlief aan Hoge Raad: vonnissen Gemeenschappelijk Hof kunnen in stand blijven. Volgens de AG lenen deze kortgedingprocedures zich niet voor een richtinggevende uitspraak over de (il)legaliteit van sublicentiëring in het kader van de Landsverordening buitengaatse hazardspelen.
4/4 Link naar conclusies AG: bit.ly/3QLYwsI en bit.ly/3G5UwOS
(Datum uitspraken op 17 mei 2024)

Lees ook: Dossier Koninkrijksrelaties: Hoge Raad: Curacaose goklicenties mogen illegaal worden genoemd

Lees ook: Curacao.nu | Geen van de ‘masterlicentiehouders’ op Curaçao heeft een geldige vergunning

Lees ook: Follow The Money: Cryptomiljarden en illegale goksites: ‘Russisch’ 1xBet verovert vanuit Curaçao de wereld

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | First Lady over innige banden tussen politici en de georganiseerde misdaad.

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Masterlicenties over de illegaliteit van Curacaose online gok masterlicenties.

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Sublicenties over de illegaliteit van Curacaose online gok sublicenties.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Witwaswalhalla over witwassen met behulp van een niet op de wet gebaseerde en niet door de overheid gereguleerde online gambling masterlicentie – sublicentie structuur.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Waar zijn de miljarden van Curacao? over belastingontduiking met behulp van een illegale en ongereguleerde online gambling masterlicentie – sublicentie structuur.

Overzicht: het Curacao Goksector dossier

Verdieping: De Koninkrijksbelangen blogserie

1 reactie

  1. Voor de volledigheid De titel moet dan zijn:
    Nederlandse overheid gedoogd Curaçause Overheid die Curaçause masterlicentiehouder Antillephone faciliteert die Gokbedrijf Betent faciliteert met overtreding van anti-witwasregels.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties