30 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

PBC | Cola Debrot prijs voor epidemioloog Izzy Gerstenbluth

Persbureau Curacao

Izzy Gerstenbluth | Persbureau Curacao

Izzy Gerstenbluth krijgt de Cola Debrotprijs 2022. De bekende epidemioloog krijgt de prijs vanwege zijn tomeloze inzet tijdens de coronapandemie op Curaçao. De cultuurprijs wordt sinds 1968 elk jaar uitgereikt aan een specifieke categorie in de kunst. Dit jaar is dat de wetenschap.

De voordracht is gedaan door de Cultuurraad van Curaçao.

Gerstenbluth is hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&GZ) van Curaçao en hoofd epidemiologie en sociale wetenschappen van het onderzoeksinstituut, Curaçao Biomedical & Health Research Institute in Willemstad.

Daarnaast fungeert hij als regionaal consulent van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor wat betreft syndroomsurveillance, volksgezondheidpraktijken en outbreak management in Caribisch Nederland.

De laatste keer dat de prijs in de categorie wetenschap werd gegeven was in 2008, aan de bioloog Dolfi Debrot die voor Carmabi werkte. Hij volgde vier anderen op die eerder in de wetenschap de prijs kregen toegekend, waaronder Carlos Winkel in 1972.

4 mei

De uitreiking van de Cola Debrot-prijs is op de geboortedag van Debrot, 4 mei en bestaat een gouden knop die een oranjeappel voorstelt, een certificaat en een geldbedrag.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

18 reacties

 1. Ik vind het geweldig dat dr. Izzy Gerstenbluth de prijs heeft ontvangen. Ook al ben ik niet gevaccineerd, maar me wel strikt aan de regels heb gehouden. Bovendien zal het mij niet verbazen als hij ook in Nederland, dat samen met andere Nederlandse epidemiologen, een prijs zal ontvangen. Of in ieder geval geëerd zal worden voor zijn onvermoeibare inzet voor de Curaçaose bevolking.

 2. Als je ergens bang voor bent, en zelf geen invloed hebt op de bedreiging, en dus boos bent, dan ben je vooral TEGEN.
  Wie de schoen past, trek hem aan.

 3. @TicoMartina,
  Nog steeds hebt u veel woorden nodig. Maar het doet me deugd, dat u de adviezen van de heer Gerstenbluth hebt opgevolgd. You stayed out of mischief. Keurig.
  Nogmaals: Heer Gerstenbluth, Pabien

 4. @Marcus, ja mijn beste dat heb ik zeker gedaan. Ik leef al decenia lang gezond, let op mijn gewicht, eet normaal en als ik al ziek wordt dan ben ik zo beter. In deze twee jaar heb ik GEEN ene keer gebruik gemaakt van de gezondheidszorg. Dus mijn bijdrage is geweest dat ik werkelijk iets deed. En nee dat hield niet in dat ik mij thuis liet opsluiten of met een bekpamper op liep. Ik ging lekker wandelen en fietsen. Mensen ontwijk ik het liefst, alleen in de discotheek kan ik mij de King of the dancefloor tonen. Verder heb ik mij nergens aangehouden aan de onzin adviezen. Terwijl iedereen de bezetting van 1939/1940 overdeed, wandelde ik lekker buiten, en deed ik wat iedere vrije burger gerechtigd is te doen. En neen, ik heb niemand ziek gemaakt en niemand heeft mij ziek gemaakt.

 5. @TicoMartina. U hebt wel veel woorden nodig voor een nietszeggend standpunt. Hebt u iets gedaan om de gezondheidszorg te ontzien?

 6. @Marcus, ja praten kon hij wel inderdaad. Nikszeggende grafiekjes en getallen noemen. Af en toe wat termen er tussendoor gooien als flat the curve, keda bo kas etc. En heeft het geholpen? Natuurlijk niet, maar who cares, hij heeft wat geroepen toch. Iemand die constant aan zijn baard loopt te friemelen en zo van zijn bed de klerenkast inrolt en nooit de wondere werking van een strijkbout heeft mogen ervaren, die hygiene tips geeft. Tragicomedy. Maar goed, laat hem genieten van de prijs. De wereld is gek geworden. Wetenschap heeft alleen maar ellende veroorzaakt, maar toch blijft een ieder er achter aan hobbelen, gelijk schapen naar de slachtbank

 7. Een Bonairiaan die in Nl een boek schreef over z.n halfzus.
  Claps minstens commentaar. Over incest.
  Gevolmachtigd minister en Curaçao gouverneur ze vonden dat een prijs waard in 1968
  Maar Debrot verkoos NL over Curacao. En ging daar dood.
  Die prijsgeven we aan iemand die cijfertjes voorlas. Niks kon.
  Zo’n beetje alle foute maatregelen aankondigde die er maar waren.
  Chapeau.
  Corona was en is een locura.
  Het was en is een griep variant ja die slachtoffers maakt maar nooit aandacht kreeg.
  Duidelijk liet zien dat de terror oudjes de macht hebben.
  Terror oudes die de jeugd niks interesseert. Ego oudjes terror.
  Met een Queen stigma.
  Dat is de wereld.

 8. Felicitaties aan dr. Izzy Gerstenbluth! Wat mij is bijgebleven is zijn tomeloze inzet om het beeld van de besmettingen vanuit zijn expertise toe te lichten en de influx van de pandemie te beperken voor een kwetsbaar eiland. Daarnaast trad hij op toen een muziekgroep een podium aan het opbouwen was, terwijl optredens verboden waren. Hij deed het werk dat politie had moeten doen en sprak mensen aan op hun verantwoordelijkheden. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat het Curaçaose volk op inhoud werd geïnformeerd over de risico’s en welk passend gedrag hoorde bij de omstandigheden waaronder men zichzelf goed kon beschermen tegen COVID. Hij wist de taal te spreken van het volk, waar de volksvertegenwoordigers dit zelf niet konden. Curacao mag blij zijn met deze man die de epidemie kon beteugelen en daarbij niet schroomde de juiste toon aan te slaan in een presentatie en zo ook op straat.

 9. @ericlapas. Wat hebt u gedaan om de doden te voorkomen? Deze man stond iedere dag de gewonde burger te waarschuwen om daarmee de gezondheidszorg op been te houden>
  U opmerkingen rieken naar jalouzie.

 10. En wat heeft deze persoon dan voor benoemen waardig gedaan? Kan iemand dat even uitleggen. Niks heeft deze man gedaan dat het billijkt. Honderden doden, duizenden zieken en honderdduizend besmetting. Dus nogmaals vanwaar deze prijs. Geef die prijs en geldbedrag aan de verpleegkundigen. Al die orakels op de tv blonken uit in het hebben van een slechte hygiëne, hoog BMI of ongezond uiterlijk (Tante Sidonia met bloedarmoede zoals wijlen Frits Spits ooit zei). Geen van hun hebben 1 dode of zieke voorkomen. Het enige dat ze konden doen was zichzelf heel belangrijk vinden en allemaal poeha blabla uitkramen. Ik denk dat ik ook maar mezelf tot expert ga verklaren en dagelijks op tv ga uitkramen dat “ik denk”, “ik verwacht”, “volgens mijn prognose”, “mijn model toont aan dat”. Komt het niet uit dat kan ik altijd zeggen dat dat komt omdat men niet luistert. Deze wereld gaat kapot aan zogenaamde deskundigen, experts en ologen. We zouden in 2022 hoogwaardig moeten kunnen leven. Leg mij uit hoe het kan dat tot eind jaren 90 het goed ging met de wereld en daarna bergafwaarts. En nee ik ben niet afgunstig. Op mijn schoorsteenmantel prijkt ook enerlei onderscheiding. Maar deze prijs is gewoon een farce.

 11. Echt curacrims als je maar lang en vaak genoeg je porum op de tv krijgt te zien, de man heeft in twee jaar een paar opnames over corona gemaakt en die werden 24 uur per dag als herhaling uitgezonden, en wat te denken van de tv curacrim uitzendingen van de regering Pik, waar Pik zelf de hoofdrol in speelt, dat porum zie je zelf 24 uur per dag al zit hij in DUBIJ/RUSLAND/CHINA/AFRIKA Sjeik Pik zit nog nu ook al VAKER in het vliegtuig de wereld rond te reizen als zijn leermeester Leerling Pastor Gerrit de Raaf alleen die had in zijn slaap hut er nog een meesteresse bij, haar naam was Stella van Rijn.

 12. @Marcus, het gaat niet om negatieve kritiek, vind alleen dat wij de vele Corona doden moeten eren alvorens wij de man voor de zoveelste keer een veer in zijn kont duwt.

  Als ik het jury rapport lees zie ik dat hij de prijs voor zijn tomeloze inzet krijgt, mag dat wel? Als je op een eiland van 160.000 mensen, 30.000Naf per maand krijgt?

 13. Dit moet een klap in het gezicht van de nabestaanden van de vele corona slachtoffers en voor de genen die alles verloren zijn door corona zijn. Laten we hopen dat de man de fatsoen heeft om het geldbedrag aan een van de vele families die door corona van de voedsel bank moet overleven, doneert.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -