28 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

HomeLandenCuraçaoPBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke salarisplafonds en toestemt met een hoger maximumsalaris voor de Raad van Bestuur (RvB).

Een verzoek daartoe is gedaan aan de minister van Financiën op Curaçao, Javier Silvania en zijn ambtsgenoot op Sint Maarten, Marinka Gumbs.

De huidige wetgeving stelt een maximumsalaris van Nafl. 386.000,- per jaar voor topfunctionarissen binnen de overheid en aanverwante entiteiten. De CBCS verzoekt om dit bedrag te verhogen naar Nafl. 501.800,- per jaar, wat 130% van het huidige maximum is, zoals toegestaan door de Landsverordening normering topinkomens (LNT). Dit verzoek volgt uit een benchmark uitgevoerd door KPMG in 2017, waaruit bleek dat de toenmalige salarissen van de RvB hoger waren dan gemiddeld in vergelijkbare sectoren.

Interim-voorzitter Julian Lopez Ramirez van de RvC benadrukt in de brief dat het huidige maximumsalaris lager ligt dan de resultaten van de KPMG-benchmark. Volgens de RvC is het noodzakelijk om het salarisplafond te verhogen om de kwaliteit van het bestuur te waarborgen en hoogwaardige professionals aan te trekken. “Het verschil in beloning moet worden gehanteerd gezien de zwaarte van de functies en de verschillen tussen de RvB en de managementlaag,” schrijft Ramirez.

Sinds de invoering van de LNT zijn er reeds gesprekken gevoerd tussen de CBCS en de regeringen van Curaçao en Sint Maarten. Deze gesprekken hebben geleid tot het huidige verzoek om het salarisplafond aan te passen. De RvC wijst erop dat, hoewel de wet een verhoging tot 130% toestaat, dit bedrag nog steeds onder de benchmark ligt die door KPMG is vastgesteld.

De CBCS waarschuwt dat het handhaven van het huidige maximumsalaris gevolgen kan hebben voor de kwaliteit bij het aantrekken van gekwalificeerde personen voor vitale functies. Door het maximumsalaris te verhogen, hoopt de CBCS meer gekwalificeerde professionals aan te trekken en te behouden binnen hun organisatie.

Het verzoek van de CBCS ligt nu bij de ministers van Financiën, die moeten beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde aanpassing van het salarisplafond.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. “Ma… ta Kongolés mi a papia????”
  Heeft iemand ergens gelezen dat ik zeg namens het volk te praten????
  Ik zeg toch dat ik namens Drechi Pa Bosnan Tur spreek? Of zie ik dat verkeerd..
  Weet je wat? Ik ga niet meer in op stommiteiten van Jan met de Pet hier. Straks zegt de CP dat wat IK zeg weer “off topic” is. NIKI PA BOSO…

 2. @ CR en Tica..
  Straks leggen jullie me nog in de mond dat ik als YDK will hebben dat de door de Inspectie van Geneesmiddelen verboden Gaf Plus en Gaf Dolk vitaminepreparaten met Diclofenac geïmporteerd mogen worden, en dan moet ik het slikken ook??
  Daaaaag dames…

 3. Cur Rev doet hier alsof wat hij zegt wereldnieuws is.
  IK BEN GEEN GEMIDDELDE YDK: Ik ben Drechi Pa Bosnn Tur.
  Ook voor mevrouw CR!!!!!!
  Denk je nu ECHT dat ik het er mee eens ben dat de salarissen bij de CB opgeschroefd worden? GROW UP CR: loop hier geen open deuren in te trappen.
  In plaats van intelligent over te komen, zeg jij domme dingen die zelfs mijn kleinkinderen en Max mijn hond al weten.

 4. “Maar het komt er verdacht dicht bij jammer genoeg. “Anti-YDK” dan ??”
  de gemiddelde YDK zou een salaris plafond bij CBCS en overheidsNVs juist aanmoedigen: de gemiddelde YDK moet belasting ophoesten voor deze instanties die vervolgens benedenmaats presteren

 5. @Mw. Martina….
  Hetgeen U en uw consorten hier dagelijks proberen te doen wil ik niet met “anti – simitisme” afdoen. Dat zou te kort door de bocht zijn.
  Maar het komt er verdacht dicht bij jammer genoeg. “Anti-YDK” dan ??
  Hmmmmmm

 6. Uiteraard springt roddeltante Drechi weer op de bok. Men mag niks verkeerds zeggen over de hoogwaardige competente Yui di P.. di Korsou, die 1 voor 1 bewezen hebben dat ze ondanks hoge salarissen niet verder kwamen dan bij de Heeren minderjarige meisjes te ritselen (met eigen ogen gezien en heb foto bewijs) en dikdoenerij. En Lopez Ramirez je bent wat Marcel van Dam destijds tegen wijlen Pim zei.

 7. Volgens de RvC is het noodzakelijk om het salarisplafond te verhogen om de kwaliteit van het bestuur te waarborgen en hoogwaardige professionals aan te trekken.

  Krijgen we de Gilbert Martinas zeker.

 8. Wat is die makamba , iig uit makamba ouders geboren en altijd hier blijven wonen , toch super blij dat KKC weer terug is van weggeweest.

 9. “Laten we eerlijk zijn: de man speelt een goed potje volleybal, maar anders dan dat heeft hij op zijn positie bij de bank weinig gebracht.”

  hier heb je wel een punt: vorige bestuur is door nieuw bestuur vervangen maar CBCS kampt nog steeds met dezelfde issues: instanties die te laat hun jaarrekeningen indienen, verouderd toezicht, en verkeerde prioriteiten stelling (nieuwe huisstijl). Het is inderdaad onduideilijk wat de nieuwe directie nu structureel heeft verbeterd en gezien dit verzoek van salarisverhoging is er qua ethiek ook niet veel veranderd binnen CBCS

 10. Aan allen die geregeld gebruik maken van dit forum:
  Excuseert U mij mijn lompheid, maar ik ben n.l. een beetje in de war gebracht door de verwijdering van mijn laatste inbreng op dit wel heel presigieuze forum waarvan ik dacht dat iedereen zijn zegje kon doen.

  Voornoemd (verwijderd) schrijven was gericht aan een bepaalde persoon waarvan ik me kan indenken dat die zich niet zo lekker voelt bij het lezen van mijn opmerkingen, (overigens net als personen die hier dagelijks meerdere keren per dag weggezet worden als mensen die maar liever dood kunnen gaan, zo slecht zijn ze, en dat open en bloot hier op KKC, zonder dat ze verwijderd worden.

  Mijn gronden voor deze post?
  Ik heb lange tijd in de waan geleefd dat “onnodig grievende opmrkingen over iemand” verijderd zouden worden.

  Ik kan mij echter niet aan de indruk onttrekken dat “Grievende woorden” al naar gelang van van wie ze afkomstig zijn als zodanig worden aangemerkt, en lang niet altijd (afhankelijk van wie ze afkomstig zijn natuurlijk) als zodanig worden geinterpreteerd.
  Als ze afkomstig zijn van andere scribenten die eveneens net zo grievende bewoordingen gebruiken, zijn het blijkbaar “strelende, lieve woorden, eufemismes, liefkozende woorden, verzachtende woorden” geworden, maar indien ze afkomstig zijn van bepaalde personen hier op KKC, dan worden de opmerkingen soms als zijnde “niet toelaatbaar” aangemerkt, en wordt de inbreng stande pede verijderd.

  Misschien uw manier om te maken dat ik wegblijf van KKC, de weg openlatend voor diegenen die u wel zinnen?
  Zeg het maar hoor CP!
  Ik vraag me echt af of er hier met dezelfde maten gemeten wordt op deze manier.

  Ik verblijf met even vriendelijke groeten,

  Drechi Pa Bosnan Tur.

 11. DD zegt: Zijn plaats bij de Wereldbank is nu ingenomen door ons aller Eug Rug…. Dat belooft straks wat dus.

  Laat Paljas Pik Pisas dat Ruggie maar is na doen. Een plekkie bemachtigen bij de wereldbank, of Cithree van Heydoorn, of Gilbert Doran, of Julien Carolina, of Fergino Brownbill, of Charlie Cooper, of Gerrit Schotte, of Yacinta Constancia, of Yamaloodin. Die beloven Curacao al een hele tijd wat.

 12. Bij mijn weten zijn de wissekoersen en daarmee het belangrijkste stururingsmiidel voor de nationale economie wettelijk gekoppeld an de de VS. Blijft over de nationale cotrole op banken en verzekeraars (in dit kleine kringetje dus Family & Friends) waar de Centrale Bank niks van bakt.
  En dan willen ze een salaris alsof het de Europese Centrale Bank is of de National Reserve Bank??

  Laten ze het geld liever geven aan de antropologe Rose Mary Allen die met haar werk het cultureel erfgoed van Korsou in het licht heeft gezet! Zij heeft daadwerkelijk betekenisvol werk voor Korsou verricht, en werd afgescheept met een slap handje.

 13. @ Boeoeoe….
  Of een Makamba di bij de Wereldbank er zachtjes uit is gerangeerd, en toe door Makambia naar voren is geschoven om de plaats van Tromp in te nemen. Zogenaamd “om corruptie uit te bannen”.
  Laten we eerlijk zijn: de man speelt een goed potje volleybal, maar anders dan dat heeft hij op zijn positie bij de bank weinig gebracht.
  Zijn plaats bij de Wereldbank is nu ingenomen door ons aller Eug Rug…. Dat belooft straks wat dus ……..

 14. Betaal pinda’s en je krijgt aapjes. Betaal miljoenenen je krijgt door nepotisme geplaatste YDK slapjanussen als Lèlè en Tuintje . Ik zeg UTS en Bearingpoint

 15. Hoe durven ze uberhaupt??!! Die schamen zich niet!!!Wat hebben ze presteert? Dat hebben wij alle gezien en moeten wij ook veel jaren meebetalen aan de onkunde en geen toezicht die deze losers hebben veroorzaakt in de laatste jaren. Die verdien al veel te veel voor wat ze waard zijn en presteren.Die moeten alle eruit gegooid worden en werkelijke talenten moeten aangetrokken worden.Curacao en Sint Maarten moeten af van deze lui!!! ANTWOORD KAN ALLEEN ZIJN: GEEN VERHOGING VAN SALARISSEN

 16. De benchmark van het KPMG
  De benchmark van het IMF
  De benchmark van de Wereldbank.
  Knevelarij instituten.
  Een vrouwelijke president van Argentinie noemde ooit in een publieke en gefilmde toespraak het IMF een club van bloedzuigers uit het westen.
  Zij is daarna niet roemloos ten onder gegaan.
  Zij heeft gezegd en onweerlegbaar die waarheid beargumenteerd.
  Wedden dat die gasten hier hun verhoging erdoor krijgen?
  En wie betaalt die rekening?
  Hun kinderen.
  Goed opletten.
  Zet uw time back machine maar aan.
  Kinderen van goedbetaalde ouders hebben vaak niet de drive and fighting spirit om zelf iets te bereiken of uit de grond te stampen. Voeg daarbij de nazaten van premiers, politici en succesvolle machthebbers aan toe.
  Easy power,
  Easy money.
  Voorbeelden?
  U kent ze zelf ook wel.

 17. “Volgens de RvC is het noodzakelijk om het salarisplafond te verhogen om de kwaliteit van het bestuur te waarborgen en hoogwaardige professionals aan te trekken”

  ik zou het eerder omdraaien: CBCS moet eerst gaan presteren en dan valt er over het salarisplafond te spreken. Feit is dat op het gebied van toezicht CBCS in het verleden (zoals Leon al aangeeft) en ook nu niet functioneert, zie de vele jaarrekeningen die te laat worden ingeleverd en gepubliceerd.
  Laat CBCS eerst eens binnen huis orde op zaken stellen (een nieuwe huisstijl introduceren heeft geen prio!) voordat CBCS met verzoeken van salaris verhogingen komt

 18. Zaterdag, 15 juni 2024/23:02.
  Er past hier slechts een antwoord “” NEEN”” .Topsalaris voor Caribische eilanden
  als voormalige kolonie heeft zijn plafond reeds bereikt bij ANG 100.000,00 per jaar.
  De drogreden “anders kunnen wij geen toptalenten aantrekken “” is een reflectie op
  de huidige “”talenten””. Eerst bewijzen dat U dit geld waard bent. Teveel onregelmatigheden in het
  onmiddelijke verleden geeft geen enkele aanleiding tot deze absurde verhoging.
  Eerst zorgen dat iedereen voldoende te eten krijgt en dat de bevolking goed is aangesloten op het waternet.
  Een deel van dat geld kan beter gebruikt worden om de Overheid’s N.V. efficiënter te laten
  werken
  Straks horen wij dat het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint.Maarten en de BES
  zichzelf in de kijker gaat werken met dezelfde salariseis.

 19. Schaamteloos, na het miljard dat de bevolking van Curacao moet ophoesten wegens het volledig falend toezicht van de centrale bank bij Girobank en Ennia.

  En het best bewaarde geheim van falend CBCS toezicht betreft het wettelijk verplichte maar totaal ontbrekende toezicht op de trustbedrijven welke directeur zijn van online gaming bedrijven, maar dat alleen op papier zijn.

  Shame on you, CBCS!

 20. Tja…. Ik begrijp best dat Lopez R hier als kannonnenvlees naar voren wordt geschoven om de aandacht af te leiden van diegene die hier vermoedelijk echt achter steekt. En we kennen zijn achternaam: het heeft iets weg van een “mondi met veel stekelige planten”, nietwaar? Ik vraag me zijn afkomst af…. Hmmmm……….
  Ben benieuwd wat dit keer de CFT hiervan vindt….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties