26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

PBC | CBCS publiceert kernrichtlijnen voor kredietinstellingen

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft drie kernrichtlijnen voor de kredietsector uitgegeven. De guidelines gaan over het managen van liquiditeitsrisico’s, credit risico’s en stresstesten.

Van kredietinstellingen wordt verwacht dat zij deze richtlijnen in acht nemen en toepassen in de dagelijkse praktijk. Verplicht is het nog niet.

Handboeken

Het handboek voor liquiditeitsrisico’s biedt kredietinstellingen richtsnoeren voor het proactief beheren en bewaken van liquiditeitsrisico’s. Liquiditeitsrisico is het risico dat een kredietinstelling loopt als het geld investeert, en die investering niet kan verkopen of snel en zonder verlies kan omzetten in cash geld.

De guideline voor creditrisico’s bevat uitgangspunten voor een deugdelijk risicobeheer van alle uitstaande kredieten. Kredietrisico is een investeringsrisico van een verlies dat optreedt als een kredietnemer zijn beloofde betalingen niet na komt of kan nakomen.

De derde en laatste manual gaat over stresstesten en biedt richtsnoeren voor de uitvoering van stressbestendigheidstesten. Dat is na de wereldwijde financiële crisis van cruciaal belang geworden en is ook nu weer actueel met de bankencrisis in de Verenigde Staten.

Instellingen moeten stresstesten uitvoeren om na te gaan wat voor effect veranderingen in het ondernemingsklimaat kunnen hebben op hun kapitaal en liquiditeit om te voorkomen dat ze ‘om kunnen vallen’.

Internationale afspraken

De Centrale Bank heeft deze richtsnoeren ontwikkeld in het kader van de implementatie internationale afspraken om financiële instellingen richtlijnen te bieden waarmee zij kunnen vaststellen hoeveel kapitaal zij minimaal aan moeten houden om onverwachte verliezen op te vangen die voortvloeien uit hun financiële en operationele risico’s.

De maatregelen zijn bedoeld om de regelgeving, het toezicht en het risicobeheer van kredietinstellingen te versterken.

De representatieve organisaties van de kredietsector zijn over deze richtlijnen geraadpleegd, en dat heeft tot diverse constructieve discussies en feedback geleid.

In een later stadium zullen de richtlijnen als algemeen verbindende voorschriften worden uitgevaardigd, aldus de Centrale Bank.

Banktoezicht

Het Bazels Comité voor Bankentoezicht is de voornaamste mondiale normsteller voor de prudentiële regulering van banken en biedt een forum voor regelmatige samenwerking op het gebied van bankentoezicht.

De 45 leden zijn centrale banken en banktoezichthouders uit 28 verschillende rechtsgebieden. De richtlijnen staan op de website van de Centrale Bank en zijn te vinden via deze link.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -