27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...

PBC | Parlementariër Curaçao streeft naar wetsvoorstel om homohuwelijk te blokkeren

Persbureau Curacao Foto Extra WILLEMSTAD – Rennox Calmes, de leider van de Curaçaose politieke partij Trabou pa Kòrsou (TPK), wil het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao...
- Advertisement -spot_img

PBC | Aruba, Bonaire en Curaçao onderdeel van VN-plan voor veerdienstnetwerk Caribisch gebied

HomeLandenArubaPBC | Aruba, Bonaire en Curaçao onderdeel van VN-plan voor veerdienstnetwerk Caribisch...

Persbureau Curacao

Curacao Chronicle
De Verenigde Naties hebben een plan ontwikkeld om een netwerk van veerdiensten te initiëren in het Caribisch gebied. Vier routes zijn daarin opgenomen, waaronder één route waarin Aruba, Bonaire en Curaçao zijn opgenomen.

Een andere route moet Suriname en Guyana via een ferry verbinden met Trinidad en Tobago, dat als belangrijkste knooppunt in het netwerk wordt gezien.

De komende tijd wordt met de betrokken landen overleg gevoerd over hun bereidheid deel te nemen, meldt de Nederlandse site voor maritiem nieuws, Schuttevaer.

Het projectvoorstel is geschreven door de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van de Verenigde Naties.

Volgens Schuttevaer zijn de plannen niet nieuw, er wordt al decennia gesproken over veerverbindingen die naar verwachting goedkoper en zeker schoner zullen zijn dan de nu gebruikelijke luchtvaartlijnen. Bovenal moeten de veerdiensten de handel tussen de landen stimuleren.

Maar door de uitgestrektheid van het gebied en de daarmee samenhangende complexiteit heeft niemand het ooit aangedurfd met een concreet voorstel te komen. Dat ligt er nu dus wel.

Suriname

De route waarvan Suriname deel zal uitmaken, is geïdentificeerd als de meest haalbare van de vier omdat dit de beste winstmarges voor de service laat zien. Volgens de studie zou voor een frequentie van twee afvaarten per week één schip nodig zijn.

Daarbij is er een voorkeur voor de inzet van een snelle veerboot, die onder meer vrachtwagens met verse (landbouw)producten kan vervoeren. Dat zou de handel tussen de landen onderling kunnen bevorderen.

Er moet nog heel wat werk worden verzet, zegt Schuttevaer, voordat de voorgestelde ferryverbindingen operationeel zullen zijn. Landen die onderdeel willen worden van het verbindingsnetwerk moeten onder meer zorgen voor fatsoenlijke kadefaciliteiten.

Veel hangt ook af van de beschikbare havencapaciteit. Die moet worden aangepakt om ervoor te zorgen dat de tijd die de schepen in de havens moeten verblijven zo kort mogelijk is voor een betere operationele efficiëntie. Ook de douane- en immigratieregels voor goederen en mensen moeten worden herzien.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties